Instagram lanceert Instagram Direct: wat kan je daar als merk mee?

13 december 2013, 12:00

Instagram lanceerde gisteren nieuwe apps voor iphone en android met daarin één belangrijke nieuwe feature: Instagram Direct. Nederlandse merken zetten het photo-sharing platform nog vrijwel niet in, maar daar zou deze nieuwe feature wel eens verandering in kunnen brengen.

Wat is Instagram Direct?

Instagram Direct is een feature die je in staat stelt om foto’s niet alleen met je hele netwerk te delen, maar ook met specifieke personen of groepen. In zowel de iOS als Android app is een inbox toegevoegd waarin je foto’s kan vinden die specifiek naar jou gestuurd zijn en van waaruit jij gemakkelijk je vrienden een persoonlijke foto kan sturen. Onder elke foto die via Instagram Direct verstuurd wordt is er de mogelijkheid om comments te plaatsen zodat er een gesprek kan ontstaan, net zoals we al gewend waren van de standaard Instagram features. Je kan een foto naar maximaal 15 personen tegelijkertijd sturen en je kan zowel personen die jou volgen als personen die jou niet volgen een foto sturen via Instagram Direct. Het verschil is wel dat personen die jou niet volgen eerst goed moeten keuren dat jij hem of haar via Instagram Direct benadert.

Het lijkt erop dat Instagram Direct het antwoord is van Facebook op het afgewezen bod van 3 miljard dollar voor Snapchat. Grote verschil is wel dat foto's bij Instagram Direct altijd zichtbaar blijven en bij Snapchat slechts maximaal 10 seconden te bekijken zijn.

Kort samengevat is Instagram Direct eigenlijk een nieuwe persoonlijke laag die ervoor zorgt dat Instagram niet meer enkel het communiceren van één naar velen is, maar ook communicatie tussen twee personen (of een persoon en een merk) mogelijk maakt.

Wat kunnen merken met deze nieuwe feature?

Instagram Direct biedt een aantal mogelijkheden voor merken op Instagram, wat er misschien voor kan zorgen dat merken het platform eerder zullen omarmen en in zullen gaan zetten. Zo kunnen merken kleinschalige acties organiseren waarbij het gemakkelijker is om in contact te komen met de deelnemers en merken kunnen Instagram gebruikers benaderen die merkgerelateerde content delen.

Kleinschalige acties

Het eerste voorbeeld wordt al direct ingezet door GAP, die de eerste 15 reacties op hun foto een limited edition GAP product geven (bron). Ik verwacht dat we dergelijke acties de komende tijd vaker voorbij gaan zien komen, waarbij het ook erg gemakkelijk is met Instagram Direct om volgers zelf een foto naar je merkaccount te laten sturen. In plaats van dat zij dit dan met een bepaalde hashtag moeten delen met al hun vrienden, wordt de drempel een stuk lager en kunnen volgers een foto direct naar het merk sturen. Het voordeel voor merken is dat ze op deze wijze gemakkelijk in contact kunnen komen met eventuele winnaars. De zichtbaarheid van zo'n actie is wel een stuk kleiner omdat het niet meer publiekelijk gedeeld wordt, dus dat is wel een afweging die je als merk moet maken.

In kan me bijvoorbeeld voorstellen dat KLM – die momenteel op Instagram al met enige regelmaat fanfoto’s deelt inclusief goede bronvermelding – volgers op gaat roepen om fanfoto’s in te sturen naar het KLM account zodat zij gemakkelijk de beste fanfoto’s kunnen selecteren.

Het benaderen van volgers en target-audience

De andere kant op heeft Instagram Direct eigenlijk hetzelfde voordeel: Wil jij als merk een Instagram-gebruiker benaderen die bijvoorbeeld merkgerelateerde content gedeeld heeft, dan kan je met Instagram Direct deze gebruiker persoonlijk een bericht sturen. Het enige is wel dat je dit moet doen met behulp van een visual en dat deze persoon je eerst goed moet keuren wanneer hij of zij geen volger is van je merk. Ik verwacht echter dat het niet lang zal duren voordat de eerste merken een creatieve oplossing hebben gevonden voor het benaderen van Instagram gebruikers met een goede visual.

Nederlandse merken op Instagram

Of deze nieuwe feature er nou voor gaat zorgen dat naast KLM en Ben & Jerry’s ineens veel meer Nederlandse merken Instagram in zullen zetten vraag ik me af, maar het zou wel net dat extra argument kunnen zijn voor merken die het platform graag in willen zetten binnen de social media strategie maar twijfelden over de communicatiemogelijkheden.

Frank Snijders
Marketing Manager bij VICE

VICE is een verzameling van journalistieke verhalen. In documentaires, reportages, artikelen en fotoseries brengt VICE opzienbarende verhalen over cultuur in binnen- en buitenland. Als Marketing Manager ben ik bij VICE verantwoordelijk voor de groei en positionering van de verschillende titels van VICE, zoals VICE.com, Noisey en Motherboard.

Categorie
Tags

46 Reacties

  Marion

  Je kunt foto’s in Instagram Direct verwijderen waardoor ze wel degelijk voor niemand meer zichtbaar zijn.


  13 december 2013 om 12:13
  franksnijders

  Inderdaad Marion! Verschil waar ik op doelde is dat het bij Snapchat echt een functionaliteit is die een must is en waarbij tien seconden het maximale is. Bij Instagram Direct is het een handmatige actie van één van de twee (of meer) gebruikers.


  13 december 2013 om 12:16
  rudidegroot

  @Brian goed punt! Dus vooral bezint voor je begint 🙂

  En als je het al doet, doe het vooral om service te verlenen. Bijvoorbeeld het onthullen van een nieuw product.


  13 december 2013 om 13:19
  franksnijders

  Terechte punten Brian. Ik mijn verhaal heb ik me vooral gefocust op de mogelijkheden die er zijn, zonder daarbij de nuance van de mate waarin (of misschien zelfs helemaal niet) je het moet doen. Ik ben het dan ook zeker met je eens dat je altijd moet kijken in hoeverre deze mogelijkheden binnen je strategie passen en in hoeverre je doelgroep daarop zit te wachten.

  Ik denk dat merken langzaam af zullen gaan tasten in welke mate dit als prettig wordt ervaren door de doelgroep, en dat we snel genoeg voorbeelden zullen gaan zien van merken die laten zien hoe het wel of niet moet.


  13 december 2013 om 13:23
  Bart van der Kooi

  Goed om na te denken over nieuwe functionaliteiten van sociale netwerken. Dit artikel is echter wel écht vanuit het merk gedacht.

  Mijn eerste ingeving was: visueel + één-op-één-contact = customer service op z’n best! Beschadigd product? Stuur een foto direct naar MerkX op Instagram. Lampje op het dashboard dat brand? Stuur een foto direct naar ANWB op Instagram. Zie je iets verdachts? Instagram Direct message naar het lokale politie-account. Etcetera. Meer vanuit de klant gedacht dus.


  16 december 2013 om 09:11
  steve

  Hoi, ik heb per ongeluk instagram direct geaccepteerd en is waarschijnlijk een spam, want als ik instagram direct wil openen en dan crash hele instagram. Dus mijn vraag hoe kan ik die bericht verwijderen? En die persoon bestaat niet meer. Misschien weet jullie meer ervan en alvast bedankt!


  25 december 2013 om 10:49
  b

  Hoe verwijder je insta direct foto’s/gesprekken?


  21 februari 2015 om 09:22
  Kautar

  Hallo Instagram, ik wou even wat kwijt Instagram doet erg raar en dom. Waarom? Dat weet ik ook niet, maar dat zouden jullie wel moet weten. Al mijn dm’s zijn namelijk verdwenen en er is steeds een fout ofzo. Kunnen jullie daar iets aan doen? Hopelijk tref in morgen ochtend al mijn dm’s weer.


  3 maart 2015 om 22:00
  Aa

  Hallo,

  Vraagje.. Hoe krijg je een instadirect bericht weer terug nadat je t hebt verborgen?


  16 mei 2015 om 12:13
  klerks

  Wat gebeurd er als je een dm bericht dempt


  11 september 2015 om 19:42
  Joost Rotteveel

  Vraagde. Is er een max aan berichten dat je kunt versturen in Instagram. Bijvoorbeeld binnen 24 uur. Ik heb gisteren heel wat berichten gestuurd, maar nu kan ik geen berichten meer versturen, niet via instagramdirect of een bericht aan iemand die mijn foto heeft geliked.

  Ik hoor het graag.

  Groet Joost


  5 februari 2016 om 08:39
  Tbt

  Beste, sinds ik Instagram direct heb, heb ik niet meer de mogelijkheid om in het veld ’te delen’ VOLGERS of RECHTSTREEKS te kiezen. Ik kan alleen nog maar een nieuw bericht sturen naar een vooraf te selecteren aantal personen.

  Wat kan ik hieraan doen om weer snel een bericht openbaar te kunnen delen?


  11 februari 2016 om 09:50
  Linda Baas

  Als je iemand via direct messaging foto’s stuurt, kan die persoon die foto’s ook verder sturen of downloaden.


  21 februari 2016 om 18:42
  stephanie Vroonen

  heb ik niet meer de mogelijkheid om in het veld ’te delen’ VOLGERS of RECHTSTREEKS te kiezen. Ik kan alleen nog maar een nieuw bericht sturen naar een vooraf te selecteren aantal personen. Wie kan me helpen?


  22 februari 2016 om 13:03
  Smithf760

  Link exchange is nothing else but it is just placing the other persons weblog link on your page at proper place and other person will also do similar in support of you. dacddbadacfkcgcf


  28 oktober 2016 om 06:44
  Janneke

  Zegt een oogje dat je dm gelezen is? Als het oogje niet verschijnt is het dan altijd zodat het bericht niet gelezen is? Ik ben niet geblokkeert maarzou er een andere reden kunnen zijn waarom een dm niet aankomt?


  4 april 2017 om 13:06
  Abuwotanoc

  nexpro rd 40 medicine domperidone-tenze24.tumblr buscopan for stomach cramps


  26 mei 2017 om 09:54
  Aaamabie

  does motilium cause hair loss domperidone-tenze24.tumblr drugs that cause long qt syndrome


  28 mei 2017 om 14:17
  Anonunomaa

  medications that cause gynecomastia domperidone-tenze24.tumblr buscopan 10mg hyoscine butylbromide


  31 mei 2017 om 00:39
  Atakopenuf

  what do doctors prescribe for nausea domperidone buy sudafed 12 hour pseudoephedrine


  3 juni 2017 om 17:16
  Abisusoper

  strongest migraine medicine over counter tenze24.tumblr.com what are naproxen tablets


  7 juni 2017 om 16:46
  Adakoenuq

  how to become a compounding pharmacist order domperidone acid reflux medicine for babies


  12 juni 2017 om 12:28
  Ahikobawaf

  omez tablet used for domperidone without prescription does sudafed make you tired


  14 juni 2017 om 16:40
  Aroyagozal

  protonix 40 mg suspension tenze24-domperidone can i take tramadol and tylenol


  16 juni 2017 om 18:35
  Akagobeap

  what is abf anr tenze24.tumblr.com prevacid safe during pregnancy


  23 juni 2017 om 11:12
  Anigondof

  orlistat capsules 120mg reeshape side effects where to buy domperidone azithromycin chlamydia side effects


  27 juni 2017 om 18:15
  Asachihodag

  breast growth hormones transgender tenze24-domperidone large male breast reduction


  30 juni 2017 om 06:51
  Akunegabua

  cost of salbutamol inhaler order domperidone what does mastitis look like


  1 juli 2017 om 07:42
  Amubunuzar

  can you take motilium and buscopan together buy domperidone g6pd level in newborn


  2 juli 2017 om 22:58
  Ayasazok

  domperidone and thyroid medication wasenshi16.tumblr.com sodium hyaluronate usp monograph


  10 juli 2017 om 18:39
  Awamukog

  is it ok to take domperidone while pregnant wasenshi16.tumblr.com how to re lactate


  17 juli 2017 om 02:40
  Asabinir

  domperidone normal prolactin levels chinakari39.tumblr.com how long does it take for azithromycin to work


  24 juli 2017 om 20:36
  Apebemae

  omeprazole and domperidone wiki domperidone-chinakari39.tumblr zyrtec d 12 hour


  4 augustus 2017 om 02:03
  Apiwoboo

  baby coming off domperidone domperidone-chinakari39.tumblr buscopan syrup dosage for toddlers


  5 augustus 2017 om 20:01
  Aketsuyoh

  domperidone does it work chinakari39.tumblr.com lurasidone manufacturer in india


  7 augustus 2017 om 15:59
  Awomunoo

  does domperidone work for breast milk chinakari39-domperidone plant sources of b12


  8 augustus 2017 om 20:37
  Akupidzup

  can you take domperidone when your pregnant chinakari39-domperidone preparation of hcl solution


  12 augustus 2017 om 08:23
  Adamibow

  rabeprazole sodium and domperidone capsules dosage chinakari39-domperidone motherlove more milk plus side effects


  18 augustus 2017 om 08:54
  Awosezou

  how fast does domperidone increase milk supply buy domperidone cetirizine hydrochloride bp monograph


  20 augustus 2017 om 11:42
  Amidejia

  difference between metoclopramide domperidone chinakari39.tumblr.com cough drops that work


  22 augustus 2017 om 06:03
  Atsudagek

  domperidone side effects diarrhoea chinakari39-domperidone prilosec dr 40 mg


  27 augustus 2017 om 07:59
  Apahehit

  domperidone gi norm side effects order domperidone does thyroid affect breast milk production


  29 augustus 2017 om 00:49
  Ahagosui

  domperidone gi norm drug study chinakari39-domperidone definition of partition coefficient


  29 augustus 2017 om 17:40
  Apokokem

  how to give baby domperidone domperidone-chinakari39.tumblr schedule h drug list pdf


  2 september 2017 om 00:23

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!