Craigslist: de kracht van de community

Craigslist: de kracht van de community

Op Emerce was medio oktober een bericht te lezen over de toenemende concurrentie die kranten ondervinden van partijen als eBay en Craigslist.

Het (internationale) succesverhaal van eBay is inmiddels wel bekend. Interessanter is echter dat eBay in augustus jl. een belang van 25% in Craigslist heeft genomen en daarmee onder meer Google en Yahoo! voor was. Een belangrijk verschil met eBay is dat Craiglist vanuit een lokale community redeneert. Craiglist heeft in de afgelopen periode flinke groeicijfers laten zien en hun factsheet is zonder meer indrukwekkend.

image

Craigslist is een een netwerk van lokale communities waar elke maand meer dan 5 miljoen mensen elkaar ontmoeten voor hele alledaagse dingen: banen, huizen, tweedehands spullen, dating, vriendschappen, advies. Oprichter Craig Newmark is begin 1995 in San Francisco met z’n eerste Craiglist van start gegaan. Vanaf medio 2000 is men ook gestart met communities in andere Amerikaanse steden, om te beginnen Boston. Maar de grote groei heeft het afgelopen jaar plaatsgevonden: het aantal communities is in die periode toegenomen met 35 en meer dan verdubbeld tot circa 60. Op dit moment heeft men meer dan 1 miljard pageviews per maand en trekt men elke maand maar liefst 5 miljoen mensen.

Lees meer over Craiglist in het achtergrondartikel op Frankwatching.


DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

  • De successen van eBay (en nu ook Craigslist) zijn absoluut indrukwekkend maar zijn vooralsnog vooral geboekt in de VS. Ben erg benieuwd naar de ontwikkelingen van communities in Europa (en dan met name in Nederland).

    Aardig in dit verband is ook het artikel van Igor Beuker op Dutchcowboys over online communities & trusted networks. Vergeet vooral ook niet naar het al wat oudere maar hilarische nummer I bought on eBay te luisteren!

    geplaatst op
  • interessant is om te weten dat inmiddels meer dan 35% van de totale ebay omzet uit europa afkomstig is. ( af te lezne op ebay.com waar de resultaten gepubliceerd zijn )


    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.