Craigslist: de kracht van de community

7 november 2004, 10:57

Op Emerce was medio oktober een bericht te lezen over de toenemende concurrentie die kranten ondervinden van partijen als eBay en Craigslist.

Het (internationale) succesverhaal van eBay is inmiddels wel bekend. Interessanter is echter dat eBay in augustus jl. een belang van 25% in Craigslist heeft genomen en daarmee onder meer Google en Yahoo! voor was. Een belangrijk verschil met eBay is dat Craiglist vanuit een lokale community redeneert. Craiglist heeft in de afgelopen periode flinke groeicijfers laten zien en hun factsheet is zonder meer indrukwekkend.

image

Craigslist is een een netwerk van lokale communities waar elke maand meer dan 5 miljoen mensen elkaar ontmoeten voor hele alledaagse dingen: banen, huizen, tweedehands spullen, dating, vriendschappen, advies. Oprichter Craig Newmark is begin 1995 in San Francisco met z’n eerste Craiglist van start gegaan. Vanaf medio 2000 is men ook gestart met communities in andere Amerikaanse steden, om te beginnen Boston. Maar de grote groei heeft het afgelopen jaar plaatsgevonden: het aantal communities is in die periode toegenomen met 35 en meer dan verdubbeld tot circa 60. Op dit moment heeft men meer dan 1 miljard pageviews per maand en trekt men elke maand maar liefst 5 miljoen mensen.

Lees meer over Craiglist in het achtergrondartikel op Frankwatching.

Internet, intranet, online media, online marketing en new business. Dat zijn onderwerpen die me boeien en waar ik me als webwatcher, publicist, gastspreker en consultant mee bezig houd. Vanaf begin 2004 deel ik mijn kennis en ervaringen via Frankwatching, een van de bekendste businessblogs van Nederland. Op die plek en daarnaast ook op Eventblogs.nl doe ik eveneens regelmatig verslag van events.

Categorie
Tags

1 Reactie

    robbie

    interessant is om te weten dat inmiddels meer dan 35% van de totale ebay omzet uit europa afkomstig is. ( af te lezne op ebay.com waar de resultaten gepubliceerd zijn )


    10 november 2004 om 09:46

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!