Bloglines miskoop voor Ask Jeeves?

15 februari 2005, 18:53

Alhoewel ik nog nergens het exacte bedrag heb gelezen dat Ask Jeeves heeft betaald voor de aankoop van Bloglines, variëren de geruchten van 5 tot 40 miljoen dollar. Belangrijker dan het exacte bedrag is wat Ask Jeeves nu eigenlijk heeft gekocht. Bloglines is wereldwijd één van de meest populaire web-based RSS-aggregators maar rechtvaardigt dat een miljoeneninvestering? Volgens Jason Calacanis niet:

However, I can tell you clearly there is no business model for web-based news readers, and in two years 95-99% of the RSS reader market will be consolidated into three of the following players: My Yahoo, Microsoft Outlook/Outlook Express, Google’s RSS reader (if and when it comes out, I have no inside information here), and maybe an Open Source version integrated into Firefox and/or Thunderbird.

Lees zijn bericht en je kunt maar één conclusie trekken, Ask Jeeves heeft inderdaad een miskoop gedaan. Leuk voor de PR op korte termijn maar weinig interessant voor de toekomst. Of toch niet?

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

6 Reacties

  mangold

  Volgens mij ziet Jason de grootste waarde over ’t hoofd.

  De waarde van Bloglines zit ‘m niet in de software of de gebruikers, maar in de kennis die het systeem herbergt en oplevert m.b.t. (gedragspatronen in) publicatie, distributie en consumptie van informatie via RSS.


  16 februari 2005 om 04:41
  mangold

  Op dit moment is Bloglines inderdaad een web-based RSS-reader. Maar in de toekomst wordt ’t wellicht een browser plug-in, een RSS-reader plug-in, een pixel-gebaseerd meetsysteem of nóg weer wat anders. Voor ’t verzamelen, uitbreiden en exploiteren van kennis m.b.t. gedragspatronen in publicatie, distributie en consumptie van informatie via RSS maakt dat in elk geval weinig uit.


  16 februari 2005 om 06:26
  finzend

  Op dit moment zou ik juist de voorkeur geven aan een webbased RSS reader. 2 van de 4 genoemde readers zijn client-side, nadeel hiervan is (volgens mij) dat als je een keer een dag niet je reader opstart je nieuws gemist hebt! De meest feeds tonen de laatste 10 of 20 berichten die vervolgens binnen 1 of 2 dagen alweer vernieuwd zijn.

  Daarnaast is de informatie die een dienst al bloglines heeft van erg veel waarde. Men is constant op de hoogte van het aanbod aan feeds en welke persoon wat leest.


  3 maart 2005 om 20:19
  Vincent

  De parsing techniek van Bloglines is natuurlijk ook uitermate geschikt voor een rss-zoekmachine of nieuws aggregator.


  3 maart 2005 om 21:57
  ErikKort

  Overigens.. waarom worden mijn berichten steeds als ‘mogelijk spam’ aangemerkt?


  12 september 2010 om 17:07
  ErikKort

  Hmm.. hij lijkt het al niet meer te doen. Laat maar. 🙂


  12 september 2010 om 17:08

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!