Beveiliging muziek iTunes gekraakt

26 november 2003, 06:12

De muziek die via Apple’s muziekwinkel iTunes wordt aangeboden, is beveiligd tegen (door)kopi?ren door middel van de door hen geclaimde “onkraakbare” AAC-encoding. Maar zoals eigenlijk wel te verwachten viel, is ook deze beveiliging gekraakt.

De Noor Jon Lech Johansen, een programmeur die eerder al de beveiliging van dvd’s wist te omzeilen, heeft eind vorige week een programma genaamd QTFairUse op z’n site gezet, waarmee iTunes-gebruikers hun muziekstreams kunnen afvangen en opslaan op de harde schijf. Overigens meldde de Noor wel dat de decryptie nog niet perfect werkt.

Mac-site Mac Rumors betwijfelde de kwaliteit van de hack, maar uit eigen tests bleek dat iTunes-streams inderdaad kunnen worden afgevangen en opgeslagen. Wel bleek een DRM-vrij AAC-bestand bijna op geen enkele algemene muziekspeelprogramma af te draaien.

De Noor heeft ook de broncode van zijn software vrijgegeven ter verbetering, waardoor verdere doorontwikkeling van de software een kwestie van tijd zal zijn.

De Noor zelf wacht nu op z’n eerste dagvaarding; hij daagt Apple uit, door zijn programma online aan te bieden onder de noemer “So sue me”. Ook op dit gebied mag Johansen beslist een “expert” worden genoemd; nadat hij enkele jaren geleden de CSS-decryptie ontwikkelde om de beveiliging op DVD’s te omzeilen, werd hij in eigen land door de Amerikaanse filmindustrie aangeklaagd, maar in hoger beroep vrijgesproken.

Bron:

http://www.planet.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!