Berlusconi’s Laatste Show: Sterren, Schandalen en Selfies bij de Begrafenis van de oud-premier

Niets is wat het lijkt in deze speciale editie van de Metagids #70.

13 juni 2023, 10:06 3040 x gelezen

Milaan, de stad die bekend staat om haar dynamiek en prachtige architectuur, is vandaag het toneel van een grootschalige en emotioneel beladen gebeurtenis. In het hart van de stad, bij de imposante Duomo, vindt de staatsbegrafenis plaats van Silvio Berlusconi, de voormalige Italiaanse premier.

Tussen de verzamelde menigte spotten we opvallende figuren: influencers in hun meest opvallende outfits, smartphones in de aanslag. Ze zijn op zoek naar het perfecte beeld, een selfie met de met goud bedekte kist van Berlusconi, als herinnering aan deze historische dag.

De plechtigheid trekt hoogwaardigheidsbekleders en internationale gasten. Opmerkelijk zijn de aanwezigheid van Elon Musk en Donald Trump, die de internationale aandacht en het belang van deze gebeurtenis onderstrepen. Vladimir Putin, een onverwachte gast, zorgt voor een diplomatieke rimpeling die de spanning van de dag verhoogt.

Ondertussen vecht een journalist van TG5 tegen haar emoties tijdens de live-uitzending van de ceremonie, een illustratie van de diepe gevoelens die deze dag oproept. In de buurt, een groep neo-fascisten, rouwend om de man die volgens hen het fascisme in Italië opnieuw legitimiteit gaf.

Niet iedereen rouwt echter op deze dag. Sommigen hebben ervoor gekozen om te vieren, de ‘goede fles’ open te trekken en te proosten op het leven. Een groep demonstranten in clownskostuums trekt de aandacht. Hun aanwezigheid en het daaropvolgende tumult veroorzaken verdeeldheid onder de aanwezigen.

Buiten het zicht van de kathedraal beweegt een stoet zich naar de ceremonie. Maar de politie staat ze niet toe om verder te gaan, en de lucht rond Piazza Duomo vult zich met traangas.

Onder de verzamelde menigte zijn er ook fans van AC Milan, trouw in hun teamkleuren. Ze zijn hier om de man te herdenken die ooit president was van hun geliefde voetbalclub.

Aan het einde van deze lange en emotionele dag trekt de menigte langzaam weg van het plein, dat een paar uur geleden nog bruiste van activiteit.

De staatsbegrafenis van Silvio Berlusconi was niet alleen een evenement dat men zich nog lang zal herinneren, maar ook een moment dat vragen oproept over de rol van de media, de invloed van beelden en de aard van informatie in een tijdperk van kunstmatige intelligentie. Wat betekent ‘waarheid’ in deze nieuwe wereld en hoe ziet onze toekomst eruit?

Bovenstaande beelden zijn begin april 2023 met behulp van beeldgenerator Midjourney gegenereerd door Claudio Riccio, een digitaal strateeg. Het bijbehorende artikel – in de stijl van een krantenartikel – is door mij geschreven met de inzet van ChatGPT. Zie ook: https://claudioriccio.medium.com/il-funerale-di-silvio-berlusconi-b74eb98b25f2

Sander Duivestein
Topspreker / Trendwatcher / Auteur / Columnist bij Sogeti

Sander Duivestein is professioneel spreker, trendwatcher, internetondernemer, adviseur, auteur en columnist over de impact van nieuwe technologie op mens, bedrijf en maatschappij. In dienst van VINT (het Verkennings Instituut Nieuwe Technologie van ICT-dienstverlener Sogeti) heeft hij aan meerdere onderzoeken meegewerkt. In de afgelopen jaren schreef hij meerdere boeken en rapporten over Bitcoin, Internet of Things, Wearables, Big Data, Social Media, Mobile, Cloud en de economische crisis. Sander is veel in de traditionele media terug te vinden. Regelmatig wordt hij gevraagd om zijn opinie in dag- en weekbladen, op de radio en op televisie te delen. Zo was hij onder andere te gast in Pauw en Witteman, Brandpunt en Nieuwsuur.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!