Bas Blikt op de Week: Cheques innen met iPhone, de Butl-R-Bot en REBURBIA

15 augustus 2009, 04:19

{title} Als eindredacteur van Idealize, portal over creativiteit en innovatie. deel ik momenteel de meest vernieuwende en inspirerende ideeën op onze website van de afgelopen week. Vorige week blogde ik over de Pionier Pitch, visuele vooruitgang en onderwater wonen. Deze week onder meer: bankcheques innen met de iPhone, de Butl-R-Bot en REBURBIA.

{title}Buiten kantoor werken

Dit artikel tikte ik zoals gewoonlijk op de vrijdag vanaf de werkvloer. Daarmee behoor ik momenteel misschien wel tot een minderheid: naast dat veel werknemers nu vakantie vieren, freelancen en een 32-urige werkweek hebben, neemt de No Show-Friday-trend aantoonbaar toe. Mensen werken aan het einde van de midweek thuis achter hun pc of met hun laptop in het café. Dat laatste wordt in New York trouwens steeds minder geaccepteerd: café-eigenaren jagen laptopgebruikers hun zaak uit.

{title}

No Show-Friday

Nu wordt gezegd dat de No Show-Friday nadelig is voor de productiviteit: het zou niet bevorderlijk voor de communicatie zijn en collega’s die wel op kantoor werken worden zwaarder belast, door binnenkomende telefoontjes en collega’s van andere afdelingen die nu ineens hen op de schouder tikken. Zit iets in: als je alleen werkt en geen enkele collega je ergens face-to-face op kan aanspreken, bepaal je in theorie zelf wanneer je op een email reageert of je mobiele telefoon opneemt.

{title}Maar op de lange termijn zal de thuiswerktrend waarschijnlijk niet te keren zijn. Daar digitaliseert ons doen en denken te veel voor. Voorbeelden van die voortdurende digitalisering zagen we deze week weer met een iPhone App van de USAA-bank, die ervoor zorgt dat je voor het innen van je bankcheque niet naar de bank hoeft. Of Mupps, een platform waarop bands hun eigen iPhone app kunnen maken. Hetzelfde geldt voor Tupalo, een site waar je niet alleen reviews over horeca en winkels kan inzien, maar ook vrienden kan maken en daardoor de reviews kan filteren. En Cheapcargo, dat via een gebruikersartikel claimt goederenvervoer via het internet te verbeteren.

Zeg maar dag tegen IE6?

Je zou kunnen zeggen dat bedrijven die de thuiswerktrend tegenwerken digitalisering niet onderkennen, maar zo’n statement geldt misschien meer voor firma’s die IE6 als enige browser hebben. Dat is in ieder geval de mening van Thinkstyler ‘Blauw’ in zijn artikel. Hij vindt het vreemd dat de meeste systeembeheerders nog altijd geen IE8 en Firefox aan hun werknemers bieden.

Europees patentensysteem

Nu maakt een overheidsorganisatie als de EPO het al wel mogelijk om het aanvragen en toekennen van patenten online af te handelen, maar daar is weer een ander probleem aanwezig. Want je kunt wel een patent aanvragen, dat betekent niet dat de EPO dat even makkelijk in z’n eentje kan valideren: dat moeten alle lidstaten afzonderlijk doen. En zo kunnen bedrijven in bepaalde landen nog jarenlang je product namaken.

Innovatie-advies

Innovatie is ook hier dus nodig. Misschien kunnen het bedrijfsleven en de overheid daarbij wat opsteken van innovatie-expert en –auteur Gijs van Wulfen, die we deze week voor de camera interviewden over zijn VOORT-methode.

{title}

Inspiratie voor Pionier Pitch

Zoals vorige week ook werd vermeld, organiseren Gijs en Idealize samen een Pionier Pitch. Iedereen maakt kans bij zijn congres Nieuweproductenbedenken 09 zijn uitvinding, concept of start-up te presenteren op het podium. Inspirerende concepten die wij deze week voorbij zagen komen, zijn de Butl_R-Bot, de inzendingen voor REBURBIA, een LED-handreling in trappenhuizen, Microsoft’s onderscheid van een harde en zachte toetsaanslag, een resistief en capacitief touchscreen en de eerste menselijke synthesizer (zie video).

Sebastiaan van Essen
Content Marketing Manager bij -

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!