ANP gaat Google aanklagen

30 januari 2006, 12:47

Nieuwnieuws.nl: ANP gaat mogelijk samen met persbureau Belga en de Nederlandse Dagblad Pers Google gezamelijk voor de rechter dagen wegens het gebruik van fotomateriaal en nieuwsberichten zonder toestemming.

Vorige week begon Google met news.google.nl, een soort online rss-lezer. Echter, er zijn een paar verschillen met andere rss-lezers. Google plaatst zonder toestemming foto’s bij de artikelen en de website bepaalt zelf welk bericht belangrijk is, zodat een soort online krant ontstaat. Andere concerns zoals Telegraaf en Ilse Media lieten weten voorlopig nog niets te zien in het aanklagen van Google.

In Belgie waren vorige week de uitgevers al boos op het feit dat Google nieuws zonder toestemming (her)publiceerde.

Update

Bericht is nog niet bevestigd en inmiddels niet meer via het nieuwsoverzicht op nieuwnieuws.nl te lezen (zie ook reacties).

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

18 Reacties

  jeroenmirck

  Deze concurrent is gevaarlijker, dus ziet ANP nu wel reden om de rechter in te schakelen. Het bedrijfsleven is net politiek, Jelmer: je past je standpunt aan naarmate je dat beter uitkomt…


  30 januari 2006 om 13:05
  Jacobien

  Mooi zo!!

  Het is wel erg makkelijk geld verdienen door andermans werk te gebruiken. Het lijkt wel dat zodra je iets op het net publiceert, het vogelvrij is en auteursrechten er opeens niet meer toe doen.

  En wat Google doet, is geen quoten meer.

  Het is toch ook belachelijk dat je als website eigenaar continu moet checken wie nu weer je teksten of foto’s heeft gejat.


  30 januari 2006 om 13:11
  Rekenmodules

  Eerdere pogingen om nu.nl te verbieden, die een soortgelijke dienst aanbieden zijn mislukt. Google staat dus sterk.


  30 januari 2006 om 13:49
  René

  Wat een non-nieuws. Ik ga mogelijk Jan-Peter Balkenende voor de rechter dagen wegens overdadige nietszeggendheid. Wordt er nou ook een artikeltje aan mijn overpeinsingen gewijd?

  @Jacobien

  Waarom is dit geen ‘quoten’ meer? Ik heb nou juist de indruk dat in ieder geval de teksten keurig binnen het citaatrecht blijven. Over de foto’s valt misschien te twisten. Ik zou denken dat Google die fotootjes alleen overneemt met toestemming, maar misschien dat ze op dit punt inderdaad over de schreef gaan.


  30 januari 2006 om 13:51
  René

  @Rekenmodules

  Er is een groot verschil: nu.nl schrijft min of meer eigen teksten. Het is weliswaar inhoudelijk gezien veredeld overschrijfwerk, maar dat mag, omdat de onderliggende nieuwsfeiten niet auteursrechtelijk beschermd zijn. Google neemt teksten letterlijk over (althans, citeert).


  30 januari 2006 om 13:53
  Jacobien

  @René

  Dit is helemaal geen non nieuws!

  Het is, naast dat het illegaal is, ronduit klote als je tijd en energie steekt in het schrijven van teksten en anderen er gewoon mee vandoor gaan. Je krijgt er geen geld voor en bezoekers die normaal gesproken wellicht naar je site zouden gaan, zitten nu bij de ‘concurrent ‘.

  En het quoterecht is uitgevonden om in orgineel! stuk tekst mensen te kunnen citeren.


  30 januari 2006 om 14:10
  Bert

  ANP heeft laten weten dat dit bericht onjuist is. Einde verhaal.


  30 januari 2006 om 14:19
  media

  Bert, kun je aangeven waar je dat gelezen hebt?


  30 januari 2006 om 14:21
  Jacobien

  @ Marco

  Nieuwsnieuws doet het gewoon bij mij.


  30 januari 2006 om 14:23
  media

  Bij mij inmiddels ook weer Jacobien, waarschijnlijk een hickup. In ieder geval dank!


  30 januari 2006 om 14:24
  René

  @Jacobien

  Mijn opmerking “non-nieuws” betrof het melden dat deze of gene partij iets overweegt. We overwegen allemaal wel eens wat. En als de mededeling van Bert klopt dan is het nu definitief non-nieuws.

  Dat deze vorm van nieuwsverspreiding illegaal is staat niet vast. Ik heb zelf niet die indruk. Jammer dat je niet inhoudelijk ingaat op het punt van het citaatrecht. En dan is er inderdaad ook nog het uitzonderingsartikel voor nieuwsberichten.

  Dat anderen naar de concurrent gejaagd worden is onzin. Google linkt netjes naar het volledige artikel bij de oorspronkelijke bron. Wat dit betreft vind ik Google News veel fatsoenlijker dan de ranzige overschrijfservice “nu.nl”. Ik ben de afgelopen dagen dankzij Google op de sites van allerlei kranten geweest, waar ik in het voorgaande deel van mijn leven nog nooit was geweest. Laat die kranten nou toch eens leren optimaal van Internet gebruik te maken.


  30 januari 2006 om 14:32
  Stonehead

  Het NieuwNieuws-artikel staat niet meer in de eigen index, zo te zien. Maar zoals altijd op GeenStijl wordt er ook niet gerectificeerd…


  30 januari 2006 om 14:46
  Tobias

  Wat een probleem om niets. Google linkt een x-aantal nieuwsbronnen en dat levert die bronnen alleen maar weer extra bezoekers op. Afbeeldingen staan op eigen server bij Google, dus het kost hen geen bandbreedte.

  Overigens wél vreemd dat Google dit niet voortijdig heeft besproken met de betreffende nieuwsbronnen.


  30 januari 2006 om 14:55
  René

  @Jacobien

  Inderdaad, een echte auteursrechtafweging is vrijwel altijd ingewikkeld en genuanceerd. Dit in grote tegenstelling tot de commentaren op dit soort weblogs en forums, die meestal bestaan uit rabiate uitspraken als “het is illegaal!” 😉 of “wat een gezeur, alles moet gewoon mogen”.

  Het voorbeeld dat je noemt voldoet overigens niet aan lid 1 van het hierboven genoemde uitzonderingsartikel. Die zaak is dus niet zonder meer vergelijkbaar. Of Google wél onder dat lid valt is overigens ook nog maar de vraag.

  Die boosheid over jatten ken ik maar al te goed :-/

  Wat dat citaatrecht betreft, het is inderdaad niet vanzelfsprekend dat dit zomaar van toepassing is in dit geval. Aan de andere kant is linken met een korte quote algemeen aanvaarde praktijk op Internet en kan ik er geen andere rechtsgrond bij bedenken dan het citaatrecht. Het zou me dus verbazen als een rechter een _korte_ quote niet als een auteursrechtelijk citaat zou zien. Er is natuurlijk wel een grens, en die ligt voor mijn gevoel bij de beoordeling of een lezer geneigd zal zijn door te klikken, dan wel slechts het citaat te lezen.


  30 januari 2006 om 15:48
  media

  Henk, dank voor de link! Het betreft wel een update en het is mij nog niet duidelijk wat de bron is. Misschien wel Nieuwnieuws of Marketingfacts 😉


  30 januari 2006 om 16:30
  Alper

  Ok, het citaatrecht lijkt me dit gebruik van Google Nieuws compleet te dekken: summier stukje tekst, miniem plaatje en een directe link naar de orginele bron.

  Dit kan en mag geen inbreuk op auteursrecht zijn. Dat gaat tegen elk gezond verstand in.

  Dit is echt innovatief. In plaats van gezeur en een defensieve opstelling, laten de noodlijdend krantbedrijven zelf eens met iets komen dat innovatief is en dat mensen willen gebruiken.


  30 januari 2006 om 22:03
  Jacobien

  @Alper

  Ik vind dat je de zaken omdraait. Iedereen vindt het normaal om een paar euro te betalen voor een tijdschirft en accepteer dat er reclame is staat, maar als het aankomt op nieuws of teksten op het net, moet het opeens gratis zijn en moet men niet moeilijk doen als het wordt gekopieerd.

  Hoe zou jij het vinden als je geen salaris zou krijgen omdat men verwacht dat jij je werk gratis doet?


  31 januari 2006 om 09:27
  grietje

  ik ben tot de ontdekking gekomen dat mijn dochter van 13 jaar en mijn zoon van 16 jaar ongevraagd op google staat.met foto,ik ben hier als moeder niet van gediend,ik dacht dat jullie de wet van pryvay hanteren,voor mijn dochter is het wel makkelijk om door loverboys bezocht te worden,ik wil haar zo goed mogelijk beschermen en dan krijg je dit onder de ogen,ik wens,nee ik eis dat die foto’s er af gehaald worden,gebeurt dat niet,schakel ik mijn advocaat in.

  de namen van mij kinderen zijn lisa beuze en jan-willem beuze.

  met vriendelijke groeten gb van der velde


  1 december 2009 om 18:08

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!