Altavista slaat terug

22 november 2002, 07:58

Zoekmachine AltaVista gaat de concurrentie met Google aan, en lanceerde een restyling.

De resultaten lijken nog wat rommelig.

Altavista zette ooit de standaard op het gebied van online zoeken op internet. Maar financi?le problemen en een zwalkende koers door overnames deden de zoekmachine bijna de das om. De ooit revolutionaire zoektechniek werd niet verder ontwikkeld, en de kopgroep werd overgenomen door Google.

De zoekmachine staat zwaar op achterstand. Het aantal bezoekers kelderde van 15,6 miljoen bezoekers per maand in 2000, naar een schamele 5,6 miljoen in september 2002. De restyling en de inhoudelijke vernieuwing, die zaterdag 9 november online kwam, moet daar verandering in brengen.

Drie dagen eerder dan aangekondigd is de vernieuwde website van AltaVista online gezet. Het is een dramatische visuele omschakeling, van het vertrouwde botergeel met blauw naar koel blauw met rood. Ook de inhoud is drastisch veranderd. De voorpagina is zo leeg als grote concurrent Google, en ook de overige zoekopties doen daar sterk aan denken.

Wat is er nieuw?

? Versere resultaten waarin ook PDF-documenten, plaatjes, audio en video zijn opgenomen. AV zegt de helft van de resultaten dagelijks te vernieuwen. Let wel: niet de helft van de index, maar de helft van de resultaten. Hoe dat kan, of hoe dat bedoeld is, is nog niet bekend.

? Een Nederlandstalige interface (optie: instellingen)

? AltaVista News 2.0: nieuwsberichten uit 3000 bronnen, iedere 15 minuten vers in het Engels. Beloofd is ook een Duitse nieuwsservice, maar deze lijkt nog niet aanwezig. Ook de uitgebreide zoekmogelijkheden en selectie naar bron of regio, zijn zo kort na de introductie nog niet ge?mplementeerd.

? AV Prisma, een zoekhulp die op basis van rangschikking en (mogelijk) taaltechniek boven de zoekresultaten suggesties geeft van mogelijk andere relevante onderwerpen. Dit is een belangrijke vernieuwing, die overigens ook al op andere sites te zien was (o.m. Northern Light, Vivisimo).

Bron:

http://www.zoekprof.nl/nieuws/av-restyling.html

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!