Aimee van Wynsberghe (Foundation for Responsible Robotics): “Ethiek hoeft innovatie niet te remmen”

Aimee van Wynsberghe (Foundation for Responsible Robotics): “Ethiek hoeft innovatie niet te remmen”

De robots komen eraan: dat weten we allemaal. Maar kunnen robots ook op ethische wijze handelen? Verantwoordelijkheid nemen? 7 Ditches sprak met een expert op dit gebied: Aimee van Wynsberghe, co-director foundation for responsible robotics.

Surgical robotica

Aimee van Wynsberghe is assistant professor of ethics and technology aan de Universiteit van Delft. Tijdens haar studietijd raakte Aimee in de ban van robotica. De eerste robot waar ze mee in aanraking kwam was tijdens haar bijbaan bij Canadian Surgical Technologies & Advanced Robotics (CSTAR). Samen met een team testte Aimee The da Vinci Surgical System voor robotic surgery. Aimee: "Tijdens deze introductie met surgical robots wist ik het: this is it."

Een robot opereert nu nog samen met een arts. Maar is het mogelijk om een robot zelfstandig een operatie uit te laten voeren? "Daarin wordt de ethische kant van robotic surgery belicht. Het gaat er niet om of dat mogelijk is, het gaat er om of we dat wel moeten willen en waarom wel of niet. Want wie is er verantwoordelijk als er iets misgaat? De dienstdoende arts, het bedrijf dat de robot maakt, de ontwerper of het telecommunicatiebedrijf?"

Seks met een robot

De Foundation for Responsible Robotics (FRR) heeft een onderzoek gepresenteerd over onze seksuele toekomst met robots. Ook hier is de hamvraag: "is het okee als men in de toekomst seks heeft met robots? Moeten we dit wel willen? Waarom moeten we dit willen?" Deze aflevering gaat dieper in op onze relatie met robots: nu en in de toekomst. Een must-watch!

 

 


DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.