Adverteren op Instagram: welke formaten zijn beschikbaar?

2 oktober 2015, 11:00

Het is nog niet zo toegankelijk als adverteren op Facebook, maar inmiddels kunnen ook Nederlandse bedrijven adverteren op Instagram. In deze blogpost geven we inzicht in welke advertentiekansen Instagram te bieden heeft.

In twee eerdere blogposts over Instagram op onze eigen site legden we uit waarom je als merk actief moet zijn en gaven we je voorbeelden van hoe merken Instagram succesvol inzetten.

Het grootste voordeel om nu te adverteren op Instagram is dat er nog niet veel adverteerders actief zijn, wat positief is voor de prijzen, aangezien Instagram ook met het veilingmodel werkt. Daarnaast is Instagram onderdeel van Facebook en de meeste Instagram-gebruikers hebben ook een Facebook-account, waardoor je targetingmogelijkheden ineens een heel stuk specifieker worden.

Op Instagram is er net als op Facebook een aantal advertentietypes gedefinieerd. Onderstaand een opsomming van de huidige mogelijkheden.

Image Ads

Dit wordt waarschijnlijk het meest gebruikte advertentietype op Instagram, omdat deze het meest lijkt op de normale posts in je newsfeed. Slechts het kleine “sponsored” en een eventuele call-to-action-button verraden dat het een gesponsord item is.

Video Ads

Ook Instagram wordt ingezet in de strijd om het grootste videoplatform te worden, dus video-advertenties ontbreken niet. Wel kennen deze advertenties op Instagram meer beperkingen. Zo is de maximale lengte (op dit moment) dertig seconden en mag je maximaal drie hashtags toevoegen. Bij het aanmaken moet er ook een thumbnail worden geüpload.

Carrousel Ads

Op Facebook worden ze steeds populairder, dus op Instagram ontbreken ze ook niet: carrouseladvertenties. Net als bij gewone posts op Instagram kun je gebruikmaken van vierkante en liggende formaten met een minimale resolutie van 600 × 600 en maximaal 1936 × 1936 pixels. Bij de carrouseladvertenties ben je beperkt tot 4 afbeeldingen en kun je een link toevoegen die onder de “Learn More”-knop wordt gezet.

Link Ads

Dit type is vooral bedoeld om verkeer van Instagram naar je eigen site door te sturen. In dit type zit een call-to-action-knop en is de hele afbeelding klik-, of beter gezegd tikbaar. Je kunt de afbeelding voorzien van maximaal vier regels tekst (300 karakters). Je link wordt overigens geopend in de Instagram-browser op iOS-apparaten en de favoriete browser van Android-gebruikers. Bij de Link Ads kun je kiezen uit deze call-to-actions: Book now, Contact us, Download, Learn More, Shop Now, Sign Up, Watch More.

Mobile App Install Ads

In het mobile-first tijdperk ontbreken de Mobile App Install Ads uiteraard ook niet. De beste keuze om meer installaties te krijgen van je app. Net als bij de Link Ads is de volledige afbeelding tikbaar, waarmee gebruikers direct worden doorgestuurd naar de Google Play Store of Apples iTunes Store. Ook bij dit advertentietype zit een call-to-action-button, waarbij je de keuze hebt uit: Book Now, Download, Install Now, Learn More, Listen Now, Play Game, Shop Now, Sign Up, Use App, Watch More, Watch Video.

Marquee Ads

Dit is het meest spectaculaire advertentietype dat Instagram op dit moment aanbiedt. Eigenlijk is het een ‘mini-marketing-automation-campagne’. Met de Marquee Ads koop je een gegarandeerd aantal impressies in voor een bepaalde dag.

“Marquee is a high impact, single day campaign offering guaranteed impressions and placement in the top ad position of Instagram’s feed. Ads are inserted up to three times per day. Marquee campaigns guarantee that your business’ story is at the center of their Instagram experience, extending campaign reach by 10-20% and frequency by 2x. Marquee is currently available in the following formats: Image Ads, Video Ads, Carousel Ads, and Link Ads.”

Op dit moment zijn nog niet alle formaten beschikbaar voor alle gebruikers en kun je de wel beschikbare formaten uitsluitend via de Power Editor of ads-API inkopen. Voor bijvoorbeeld de Marquee Ads kun je alleen terecht bij een accountmanager van Instagram/Facebook, want dat formaat wordt tot nu toe aangeboden via een Insertion Order.

Teun van den Acker
Head of Digital bij TEAM LEWIS

Categorie
Tags

2 Reacties

    Kim Brouns

    hoe kan ik een advertentie aanmaken op instagram? Ik kan het niet vinden….


    7 oktober 2015 om 04:12

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!