900.000 huishoudens getroffen door virus

3 oktober 2003, 11:14

De Safe Internet Foundation concludeert uit onderzoek door CentERdata dat 900.000 huishoudens in Nederland met een computer de afgelopen drie maanden last hebben ondervonden van een virus.

De Safe Internet Foundation heeft CentERdata opdracht gegeven om te onderzoeken hoeveel Nederlanders de afgelopen drie maanden nou eigenlijk last hebben gehad van een virus. De conclusie is dat 900.000 huishoudens in Nederland met een computer de afgelopen drie maanden last hebben ondervonden van een virus. 18 procent van de respondenten gaf aan last te hebben gehad van een virus op de computer. De helft daarvan geeft aan dat het virus een negatieve invloed heeft gehad op het functioneren van de PC. Uit de reacties blijkt het vooral om het Blaster en het Sobig.F virus te gaan.

Spam vormt een groter probleem: maar liefst 50% geeft aan last te hebben van spam. De verwachting van SIF is dat dit cijfer alleen maar zal groeien.

Deze alarmerende cijfers tonen volgens SIF aan dat Internetten voor de doorsnee burger nog steeds onveilig is. Consumenten kunnen zich goed wapenen tegen de gevaren die Internetten met zich meebrengt; door een provider te kiezen die mails kan filteren; door te zorgen voor een goede virusscanner en “vuurmuur” (firewall) en door standaard mails te wantrouwen omdat de afzender van de mail makkelijk vervalst kan worden. Aanbieders van internetdiensten moeten meer nadruk leggen op producten die bijdragen aan veilig internetten dan de eenzijdige nadruk die de meeste aanbieders nu in reclames leggen op het snelle en goedkope van hun verbinding. Internet is, zonder beschermingsmaatregelen nog niet geschikt voor dagelijks gebruik.

(Bron: www.sif.nl)

Werkzaam bij TNS Singapore als Senior Manager Interactive op het gebied van (nieuwe) media en emerging technologies. Met name gespecialiseerd in het toepassen van nieuwe onderzoeksmethoden en -technieken.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!