Social Media Nieuws #SocialMediaRecap #4 2010 – Facebook apps, Man claimt Facebook en NL cijfers

21 juli 2010, 16:35

Twitternieuwsdienst @besocialonline (van Gert Jan Bos) en @socialemediaNL (van Mark de Bruin) brengen dagelijks veel nieuwtjes over wat er gebeurt in de wereld van de sociale media. Vandaag verschijnt alweer de vierde edtie van de Marketingfacts #SocialMediaRecap met daarin volgens ons de 10 highlights van week 28 uit de pers via @socialemediaNL en @besocialonline die nog niet eerder hier op Marketingfacts verschenen met onder andere: Nederlandse Facebook cijfers en de terreinwinst op Hyves, 30% van de studenten twittert, Twitter komt snel met Twitter Analytics, vergelijking Foursqaure versus Gowalla en koningin gebruikt Social Media.

De 10 highlights van week 28:

  • Facebook-functies straks ook voor apps
  • Vergelijk Foursquare versus Gowalla
  • Facebook verovert snel terrein op Hyves
  • Man zegt recht te hebben op 84 % van Facebook
  • Koning gebruikt sociale netwerken voor prijsvraag
  • Twitter komt snel met Twitter Analytics
  • 30% Nederlandse studenten twittert
  • Foursquare oprichters cashen nu al 4,6 miljoen
  • Twitter is begonnen met adverteren
  • Nederlandse Facebook cijfers

Facebook- functies straks ook voor apps

Op woensdag 14 juli meld de Telegraaf online dat Facebook enkele van haar functies beschikbaar maken in applicaties voor mobiele telefoons. Voor de mobiele versie van de “Open Graph” ziet Facebook meer locatiegebaseerde mogelijkheden. Facebook roept iedereen op hier zo veel mogelijk gebruik van te maken.

Vergelijk Foursquare versus Gowalla

Online Social Media vergelijkt de twee op lokatie gebaseerde Social Media netwerken: Foursquare en Gowalla. De twee netwerken hebben het zelfde doel en dus ook gelijke potentie. Toch heeft Foursquare meer dan 2 miljoen gebruikers en Gowalla nog maar 340,000 gebruikers.

Facebook verovert snel terrein op Hyves

Facebook komt binnen enkele weken met de melding dat ze 500 miljoen leden hebben, maar Nederland heeft een lokale site die (nog) nog de baas is: Hyves. In Nederland is Facebook echter aan een indrukwekkende inhaalrace bezig. Vooral de groeicijfers van het bezoek zijn zeer verschillend, Hyves komt aan een groei van 10 procent en Facebook kent een bezoekers groei van 200 procent.

Man zegt recht te hebben op 84 % van Facebook

Een man uit New York heeft een rechtzaak aangespannen tegen Facebook. De man claimt recht te hebben op 84 procent van de waarde van Facebook. Paul D. Ceglia beweert dat hij in 2003 een contract heeft gesloten met Mark Zuckerberg, oprichter van de netwerksite. De man zou Facebook hebben ontworpen in ruil voor aandelen.

Koningin gebruikt sociale netwerken voor prijsvraag

In tegenstelling tot onze Koningin Beatrix, die ooit beweerde dat social netwerken ons asocial maken, gebruikt de koningin van Jordanië twitter en YouTube voor het uitschrijven van een prijsvraag. Via deze kanalen roept ze mensen op om naar Jordanië te komen tijdens de vakantie. Ze hoopt op deze manier culturen te koppelen en haar land te promoten.

Twitter komt snel met Twitter Analytics

Op dit moment is twitter veel nieuwe producten aan het ontwikkelen. Het doel van deze producten zijn omzet genereren voor twitter. Het sociale netwerk wil met twitter analytics het geld binnen laten stromen. Veel bedrijven staat te popelen om van dit product gebruik te kunnen maken. Er zijn al veel bedrijven die analytics aanbieden, maar er is maar een site die over alle informatie beschikt: twitter zelf.

30% Nederlandse studenten twittert

Een onderzoek van studenten.net onder 400 studenten heeft uitgewezen dat 30% van de studenten in Nederland gebruik maakt van twitter. LinkedIn behaalde het zelfde resultaat. Hyves is met 80 procent het meest populair.

Foursquare oprichters cashen nu al 4,6 miljoen

De laatste jaren is er bij financieringsronden bij sociale netwerken een normaal gebruik geworden om niet al het geld in het bedrijf te stoppen, maar om als eigenaren van het netwerk geld in je zak te steken. De oprichters van Foursquare hebben, in navolging van Facebook, van de laatste 20 miljoen die in het bedrijf werd gestoken ongeveer5 miljoen voor eigen gebruik gereserveerd.

Twitter is begonnen met adverteren

Twitter heeft met eigen twitter-account @earlybird een advertentieplatform opgezet. Deze week werd duidelijk op welke wijze en wie gebruik gaan maken van dit account. De eerste tweet is een samenwerking tussen twitter en Disney. Het betreft de actie voor de nieuwe ‘Sorcerer’s Aprentice’ film, twee kaartjes voor de prijs van een.

Nederlandse Facebook cijfers

Facebook staat niet bekend om het vrij geven van gebruikscijfers. Op de site van facebreakers staan redelijk recente cijfers over het gebruik van Facebook in de wereld. Op deze site bestaat ook de mogelijkheid per land te kijken, hier zijn dus cijfers over Nederland te vinden.

Dit artikel heb ik samen geschreven met Gert Jan Bos. Beiden zijn wij betrokken bij Social Media Club Utrecht. Dit is het vierde Marketingfacts #SocialMediaRecap artikel. Mocht je een mening of suggestie hebben voor een volgende editie, laat het weten.

Mark de Bruin
Online specialist (app & web) bij 9292

Mark de Bruin (@mdebruin) schreef in 2007 zijn eerste blog bij Marketingfacts. Inmiddels zijn het er meer dan 150. Mark (1976) is een senior marketingprofessional met expertises in online marketing, innovatie en apps op basis van inzichten uit de markt en klant onderzoek. Onderwerpen waar Mark graag over schrijft zijn: apps, Spotify, social media, trends en innovatie. Mark heeft vanaf 1997 bij deze werkgevers gewerkt aan innovatie, product ontwikkeling & marketing: Philips Origin eCommerce (1997/1998), PTT Post (1998-2000), Het Financieele Dagblad (2000-2004) 9292OV (2004-2011), ANWB (2011-2022) en weer 9292 (vanaf 2022).

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!