The Google Facts: Breaking Borders, Chat en CES

11 januari 2010, 09:13

De afgelopen twee weken was het een keer vrij rustig rondom Google. Natuurlijk komt dit deels door de feestdagen, maar je snapt ook dat Google zich even volledig heeft gefocust op de lancering van de Google Nexus One. Gelukkig compenseert dit dan de overload van nieuws in de vorige Google Facts, die vooral over kleine veranderingen ging en het feit dat Google óók een url-shortener gepubliceerd heeft. Nu we dan toch aan het begin van het nieuwe jaar staan, noopt dit natuurlijk tot het stellen van de vraag: wat brengt het nieuwe jaar ons van Google? Een telefoon is er al, wat volgt? En doet Google dit jaar nog steeds no evil of zullen we gaan zien dat onze gegevens toch ergens een keer misbruikt gaan worden? Doe maar een voorspelling!

Gaan we weer over tot de orde van de dag: een lijst met nieuwtjes van Google. Het bleek overigens dat men deze lijst graag in deze vorm wilde houden, dus het Google-journaal bewaren we nog even tot andere tijden 😉

31 december 2009 – Terugblik

De best bekeken nieuwtjes op het Google Blog waren:

Introducing the Google Chrome OS – 2,591,794 unique pageviews (more than 12 percent of the year’s total).

Went Walkabout. Brought back Google Wave – 639,225.

Here comes Google Voice – 357,084.

De grote productlanceringen van afgelopen jaar waren dus erg populair.

En, voor de volledigheid, de best gelezen Google Facts van afgelopen 3 maanden was de vorige Google Facts met 2488 doorkliks. De runner-up is overigens de eerste Google Facts.

5 januari 2010 – Google Shop

Een nieuwe manier om een mobiele telefoon te kopen, zo zegt Google zelf. Google lanceerde een webshop, waarin je de nieuwe Android-telefoon kunt kopen, de Nexus One. In Nederland heb je er niks aan, want al bij het surfen naar de url (google.com/phone) wordt direct vermeld: “sorry, the Google Nexus One phone is not available in your country”. Daar ben je dan mooi klaar mee, maar wellicht komt dat nog.

6 januari 2010 – Breaking Borders

Als jij nou een website hebt die iets doet voor de vrijheid van meningsuiting en opstaat tegen censurering, of je kent zo’n website, dan kun je je tot 15 februari opgeven voor de Breaking Borders Awards. Geinspireerd op het 20 jarig-jubileum van de gevallen Berlijnse Muur, werkt Google samen met wat organisaties om vrijheid van meningsuiting te stimuleren. Ain’t that nice?

6 januari 2010 – Nexus One

Matthijs was er snel bij toen Google de nieuwe telefoon liet zien op de CES (Consumer Electronics Show) met deze blogpost die alle ins en outs van de Google Nexus One laat zien (letterlijk). De Google Phone heeft in de USA Google Voice geintegreerd en dat schijnt er allemaal erg gelikt uit te zien. Ik kan niet wachten tot ik hem eens kan testen, maar dat zal nog wel even duren.

7 januari 2010 – Chat in Translator Toolkit

Vanaf nu kun je als vertaler met anderen chatten in de Translator Toolkit. Het werkt precies als in Gmail of Gtalk en als je niet gestoord wilt worden kun je dus simpelweg je status aanpassen. Je kunt ook gesprekken opslaan naar Gmail, om dingen te bewaren. Buitengewoon handig om af en toe even aan een ander te kunnen vragen hoe je iets het beste kunt vertalen. Daarnaast zijn er nog enkele kleine verbeteringen toegevoegd aan de Translator Toolkit.

En verder in Search 2009 gebeurde er dit:

Afgelopen jaar in Search

En dit is nieuw in Apps:

Apps Highlights week 1 2010

Zoals je ziet geen ellenlange lijst dit keer. En in het kader van “wat zou er over twee weken in de lijst staan?”: vergeet niet even een voorspelling te doen voor het komende Google-jaar!

Annelies Verhelst
Adviseur digitale toegankelijkheid bij Advies van Annelies

Meer dan 25% van de mensen heeft een beperking. En die worden vrijwel nooit meegenomen in persona's, marketinguitingen, huisstijlen en websites of apps. Daar vind ik wat van en ben daarom adviseur, trainer en projectmanager digitale toegankelijkheid en inclusie bij het bureau Digitaal Toegankelijk. Na ruim 15 jaar ervaring in marketing op het snijvlak met techniek en e-commerce, was het tijd om iets zinnigs te doen met mijn kennis. Schreef ooit twee boeken (Schrijven voor het web en sociale media + Maak van je webwinkel een succes) en was eindredacteur Marketingfacts Jaarboek 2012. Ik ben ook nog steeds in te schakelen als freelance adviseur strategische marketing.

COMMUNITY
Categorie
Tags

2 Reacties

  mgvandenbroek

  Zowaar, het is rustig bij Google 😉 Vind dat er toch nog genoeg nieuws is. Keep up the good work!


  11 januari 2010 om 10:59
  Danny Verhoeven

  Met dat nieuws van Google de afgelopen maanden zijn we de komende maanden nog wel zoet mee. Het meeste moet nog geïmplementeerd worden en ben benieuwd hoe het dan uitpakt.


  11 januari 2010 om 11:16

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!