Zwarte woensdag protest tegen SOPA en PIPA

Zwarte woensdag protest tegen SOPA en PIPA

Vandaag staan sites als Wordpress en Wikipedia op zwart, laat Google met een zwarte balk op Google.com voor USA gebruikers zien dat ze het er niet mee eens zijn en roepen internetgebruikers op de senaat te mailen en te bellen dat ze de 2 wetten niet moeten aannemen. Wat is SOPA en PIPA en wat kan jij zelf doen? Het lijkt wel een SOA…maar de gevolgen lijken veel verder te gaan en je kan er geen zalfje voor halen.

Wat is SOPA en PIPA?

Bekijk de video over het hoe en waarom van SOPA en PIPA


Het komt erop neer dat de entertainment industrie meer macht krijgt om sites die ze niet bevallen omdat ze copyrights schenden kunnen laten verbieden of ze afsnijden van financiële middelen doordat ze USA payment providers services voor dat soort sites kunnen laten verbieden met deze wetten in de hand. Het werkt volgens de tegenstanders censuur en onveiligheid in de hand die ook makkelijk overslaat naar dictatoriale regimes. En ik ben het wel met ze eens. Het doet me denken aan een mooie documentaire die de VPRO ongeveer een jaar geleden al uitzondt over de macht van grote bedrijven op ons historische erfgoed. Een verhaal als roodkapje kan zomaar geclaimd worden door een bedrijf met de juiste juristen. Ik weet helaas de naam van die documentaire niet meer. Wie?

Wat kun jij doen?

Als niet VS ingezetenen kan je ook iets doen.

- Zet zelf je Wordpress site op zwart met een handige plugin
- Teken deze petitie, speciaal voor niet USA residentsOf discussieer mee als je het gevaar niet of anders ziet.


Geplaatst in

DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Het is tijd om niet langer stil te zitten en toe te kijken. We moeten massaal hier wat aan gaan doen!

  Teken de petitie tegen BREIN:
  http://petities.nl/petitie/stop-de-acties-van-brein-tegen-vrij-internet

  En de petitie tegen SOPA:
  https://secure.avaaz.org/en/save_the_internet/?aBzPrcb

  geplaatst op
 • http://films.nfb.ca/rip-a-remix-manifesto/

  geplaatst op
 • Dit zijn natuurlijk krankzinnige methodes om illegaal downloaden tegen te gaan. De entertainment branche moet, in plaats van zich bezig houden met deze onmogelijke zaken, samen gaan werken aan nieuwe business modellen. Kijk bijvoorbeeld naar de muziek industrie die de omzet de afgelopen paar jaar heeft zien stijgen door onder andere iTunes, Spotify en dergelijke diensten. Voor de film industrie liggen dezelfde kansen. Denk bijvoorbeeld aan de internet TV's die een enorme opkomst kennen. Het huren of kopen van films op deze manier wordt zo eenvoudig, tegen vaak scherpe prijzen, dat men (in mijn beleving) dit gaat kiezen boven het downloaden van films.

  De entertainment branche zal zich meer moeten concentreren op dit soort zaken, dan het verbannen van illegale content... Let wel, ik ben een tegenstander van downloaden van illegale content. Maar deze maatregelen zijn vanzelfsprekend krankzinnig!

  geplaatst op
 • @anonymous Dé anonymous?

  @Koke en Kerim: Zwarte woensdag heeft iig geholpen: Mooie infographic op: http://www.sopastrike.com/numbers

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.