Zwarte woensdag protest tegen SOPA en PIPA

18 januari 2012, 08:48

Vandaag staan sites als WordPress en Wikipedia op zwart, laat Google met een zwarte balk op Google.com voor USA gebruikers zien dat ze het er niet mee eens zijn en roepen internetgebruikers op de senaat te mailen en te bellen dat ze de 2 wetten niet moeten aannemen. Wat is SOPA en PIPA en wat kan jij zelf doen? Het lijkt wel een SOA…maar de gevolgen lijken veel verder te gaan en je kan er geen zalfje voor halen.

Wat is SOPA en PIPA?

Bekijk de video over het hoe en waarom van SOPA en PIPA


Het komt erop neer dat de entertainment industrie meer macht krijgt om sites die ze niet bevallen omdat ze copyrights schenden kunnen laten verbieden of ze afsnijden van financiële middelen doordat ze USA payment providers services voor dat soort sites kunnen laten verbieden met deze wetten in de hand. Het werkt volgens de tegenstanders censuur en onveiligheid in de hand die ook makkelijk overslaat naar dictatoriale regimes. En ik ben het wel met ze eens. Het doet me denken aan een mooie documentaire die de VPRO ongeveer een jaar geleden al uitzondt over de macht van grote bedrijven op ons historische erfgoed. Een verhaal als roodkapje kan zomaar geclaimd worden door een bedrijf met de juiste juristen. Ik weet helaas de naam van die documentaire niet meer. Wie?

Wat kun jij doen?

Als niet VS ingezetenen kan je ook iets doen.

– Zet zelf je WordPress site op zwart met een handige plugin

– Teken deze petitie, speciaal voor niet USA residentsOf discussieer mee als je het gevaar niet of anders ziet.

Keesjan Deelstra (1966) is getrouwd met Tessel en is trotse vader van vier dochters: Sacha, Suja, Meike en Elvi. Hij schreef het veelgeprezen ‘Handboek zoekmachine marketing’; het eerste Nederlandse boek over Organic en Paid search dat inmiddels meer dan 12.000 keer verkocht is. Hij studeerde Sociale Geografie aan de UvA in Amsterdam en vond zijn stek uiteindelijk in de internetwereld. Met zijn bureau InternetEffect adviseert hij grote en kleine bedrijven op het gebied van zoekmachinemarketing. SEO+SEA+Analytics= > Omzet. Hij draagt kennis over met het boek en cursussen: 'live' workshops en trainingen en de nieuwe E-learning SEO cursus. Met de SEO tool SeoEffect tenslotte, kunnen ondernemers zelf met hun SEO aan de slag. SEO Effect wordt inmiddels door meer dan 5000 websites gebruikt.

Categorie
Tags

4 Reacties

    Kerim

    Dit zijn natuurlijk krankzinnige methodes om illegaal downloaden tegen te gaan. De entertainment branche moet, in plaats van zich bezig houden met deze onmogelijke zaken, samen gaan werken aan nieuwe business modellen. Kijk bijvoorbeeld naar de muziek industrie die de omzet de afgelopen paar jaar heeft zien stijgen door onder andere iTunes, Spotify en dergelijke diensten. Voor de film industrie liggen dezelfde kansen. Denk bijvoorbeeld aan de internet TV’s die een enorme opkomst kennen. Het huren of kopen van films op deze manier wordt zo eenvoudig, tegen vaak scherpe prijzen, dat men (in mijn beleving) dit gaat kiezen boven het downloaden van films.

    De entertainment branche zal zich meer moeten concentreren op dit soort zaken, dan het verbannen van illegale content… Let wel, ik ben een tegenstander van downloaden van illegale content. Maar deze maatregelen zijn vanzelfsprekend krankzinnig!


    20 januari 2012 om 06:33

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!