Verkoop van ebooks in 2011 ruim verdubbeld, maar blijft achter bij verwachtingen

Verkoop van ebooks in 2011 ruim verdubbeld, maar blijft achter bij verwachtingen

Consumenten weten steeds beter hun weg te vinden naar de digitale boekenwinkel. De verkopen van e-books zijn in 2011 verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor. Gemeen goed is het digitale leesvoer echter nog niet, slechts 1,6% van de verkochte boeken in 2011 was een ebook. Dat blijkt uit cijfers van het SPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek). De stichting berekende de totale omzet van digitale boeken op zo’n 7,6 miljoen euro. Dat bedrag haalt het bij lange na niet bij de verkoop van de papieren variant, al is daar de daling inmiddels goed ingezet: de verkoop van gedrukte boekwerken nam af met 4,6%.

Bol.com verkoopt meeste ebooks

In 2009 is Bol.com gestart met de verkoop van digitale boeken en is momenteel de webwinkel waarbij er de meeste digitale boeken over de toonbank gaan. Eind vorig jaar mocht Bol haar eenmiljoenste (it’s a word) ebook verkopen. Het boek Mannen die vrouwen Haten van Stieg Larsson was het meest geliefde boek dat men op zijn of haar ebook heeft gelezen en bij Bol.com heeft aangeschaft.

Teleurstellend

Een aandeel van 1,6% is eigenlijk een kleine tegenvaller als we kijken naar de eerdere voorspellingen. Die gokten een marktaandeel van 5% aan het einde van 2011. Daniel Ropers, CEO van Bol.com denkt dat deze langzamere groei te wijten is aan het feit dat uitgevers de digitale variant van een boek minder snel beschikbaar maken, en daarnaast speelt de prijs van een boek en de lastige beveiliging een rol.

Het is dus zaak om dit in 2012 goed te maken. Kobo klopt aan de deur, en ook Amazon heeft plannen om in Nederland van start te gaan. Last but not least is Apple bezig om hoog in te zetten op (digitale) studieboeken. De papieren boeken starten dit jaat in ieder geval al met een daling van 14,6%  in de eerste week van dit nieuwe jaar, dus rede genoeg om aan te nemen dat een marktaandeel van 5% aan het einde van dit jaar een stuk realistischer is.


Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

 • Tegenwoordig moet er altijd een negatieve klank in een bericht zitten. De verwachting waren nergens op gebaseerd en waren domweg veel te hoog .Het woord gokten zegt al genoeg over de instelling van verkopers. Dat moet dus geen uitgangspunt zijn voor een bericht.
  Beter zou zijn simpelweg de groei aan te geven.
  Het E-book is een vast gegeven aan het worden en de uitgevers moeten zich daarop eindelijk eens op een positieve manier op gaan richten

  geplaatst op
 • Grappig in dit kader: Thanks to iPads and Kindles, E-Book Lending at Libraries Explodes
  "Driven in large part by the proliferation of tablets and e-readers, digital book lending is on the rise, according to OverDrive, a leading supplier of digital content to U.S. libraries. The company, which partnered with Amazon for its Kindle lending program, reported recently that it saw a 130% increase in traffic to its "virtual branch" websites last year. OverDrive works with 18,000 libraries to offer e-books and other digital content to members."

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.