Smartphoneverkoop in Nederland fors gegroeid

12 januari 2012, 13:18

De verkoop van smartphones in Nederland is het afgelopen jaar sterk toegenomen. In 2011 kochten we met z’n allen 3,2 miljoen smartphones. Een jaar daarvoor waren dat er nog 2,1 miljoen, een stijging van ongeveer 50 procent. Dat blijkt uit cijfers van GfK Retail & Technology. Er gingen voor het eerst meer smartphones dan feature phones over de toonbank.

Van alle verkochte telefoons was 53% een smartphone. In 2010 was dit nog 36%.

Al een paar jaar kopen Nederlandse consumenten steeds vaker een smartphone. In 2008 bedroeg het aantal verkochte smartphones 416.000, in 2009 waren dat er meer dan een half miljoen.

Volgens de laatste cijfers van Telecompaper is 42% van de Nederlanders in het bezit van een smartphone.

Prijs is key

Tessa Holzenbosch van GfK Retail & Technology wijdt het succes van de smartphone aan het prijskaartje. “Smartphones zijn in ons land relatief goedkoop nu ze in combinatie met een abonnement worden verkocht. In het buitenland moet je vaak 600 of 700 euro aftikken voor de nieuwste iPhone of Samsung. Bij ons is de toestelprijs mede in het abonnement verwerkt. Gevolg is dat velen na afloop van hun tweejarige contract altijd de nieuwste smartphone willen”.

De Nederlandse providers zijn echter niet blij met deze zogeheten ‘handsetsubsidie’. Verwacht wordt dat de prijs van smartphones de komende tijd langzaam zal stijgen omdat de operators de handsetsubsidie geleidelijk aan wil afbouwen.

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

2 Reacties

  Eddie

  Als ze de toestellen langzaam in prijs gaan verhogen zul je zien dat dit niet gaat werken.

  Mensen kopen dan zelf een goedkoper toestel en nemen een simonly abbo. Dit scheelt enorm in de kosten


  12 januari 2012 om 23:49
  Max Johannes van der Zee

  Ik wacth nog wel even totdat onbeperkt internet weer gratis wordt!


  13 januari 2012 om 13:49

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!