Markt is rijp voor videovergaderen

Markt is rijp voor videovergaderen

Toen de IJslandse aswolk vorig jaar meer dan 100.000 vluchten lamlegde steeg, had dat flinke gevolgen voor het bedrijfsleven. Social is sindsdien niet meer weg te denken bij KLM, en het aantal digitale vergaderingen groeide met 180 procent. Maar ook nu de rook is opgetrokken is er nog steeds sprake van groei; afgelopen jaar in de Benelux alleen al 69 procent. TNS Nipo berekende eerder dit jaar dat 10% van de Nederlanders (dus zowel consumenten als zakelijk) regelmatig gebruikt maakt van videobellen.

De reeks over Het Nieuwe Werken wordt mogelijk gemaakt door Projectplace, een online tool voor efficiënte samenwerking en communicatie. Met Projectplace kun je onder andere overleggen met teamleden, documenten delen, afspraken inplannen en online meetings organiseren. Lees hier verder over wat er allemaal mogelijk is met Projectplace.

Om plaatsonafhankelijk te kunnen werken is daarnaast de mogelijkheid om online te kunnen overleggen essentieel. Volgens onderzoeksbureau Gartner nemen de investeringen in videoconferencing flink toe de komende jaren. Gartner verwacht een stijging van 7 miljoen US dollar in 2008 naar 200 miljoen US dollar in 2015.

 

 

 

 

Technologische vooruitgang

Lange tijd was videovergaderen een status symbool wat in de praktijk weinig werd gebruikt. “It was often the case that the chief executive had experienced it somewhere and just decided he wanted to install it – a bit like iPads for grown-ups,” zegt Scott Morrison, analyst van Gartner. Vaak stelde de kwaliteit echter teleur en maakte vertraging, pixelachtige weergave en kleine schermen het een ervaring waar niemand blij van werd.

De afgelopen jaren is de technologie echter zo doorontwikkeld dat we nu echt kunnen profiteren van de mogelijkheden van video vergaderen. Groeiende connectiviteit, de vrijheid van cloud computing, de groeiende mobiliteit en onderlinge compabiliteit van softwarepakketten maken het mogelijk dat je cross-platform in HD kwaliteit kunt vergaderen met iPad gebruikers tot bestuurskamers. “We are in the middle of a fairly major transition,” zegt O.J. Winge van Cisco Systems.

Camera

Qua apparatuur hoef je je tegenwoordig met meer tegen te laten houden. In nagenoeg alle nieuwe laptops zit tegenwoordig een webcam ingebouwd. Hiermee kunt u simpele gesprekken voeren, vaak in een aanvaardbare resolutie. Als je wat professionelere voor de dag wilt komen kun je een losse (HD) camera aanschaffen. Daarnaast beschikken werknemers ook over steeds modernere apparaten.

Drie op de tien werknemers gebruikt eigen smartphone, tablet, laptop of PC voor werkdoeleinden. Een op de drie Amerikaanse kenniswerkers maakt al gebruik van een smartphone voor werk. Smartphones zijn eveneens nagenoeg altijd uitgerust met een camera, steeds vaker ook met een front camera speciaal voor videobellen.

Anytime, anywhere

Het is goed voor te stellen dat videoconferencing erg aantrekkelijk is voor thuiswerkers en mensen met een ambulante functie. De grote connectiviteit is een belangrijke facilitator voor het op lokatie videobellen met een vaste PC, laptop, tablet of smartphone. De laatste cijfers van Eurostat laten zien dat 94 procent van de Nederlanders toegang heeft tot internet. CBS berekende afgelopen oktober daarnaast dat maar liefst de helft van alle Nederlanders gebruikt maakt van een mobiele internetverbinding.

Een videoconferentie is daardoor niet langer een oplossing waarbij je aan kantoor gebonden bent. In plaats daarvan kan een videovergadering anytime, anywhere plaatsvinden. Zelfs als je onderweg bent met de trein, of thuis in de tuin zit.


DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.