Gadgetreview: TomTom TopGear en iPad app

8 december 2011, 07:23

Wat was dat een leuke rel, die deal tussen TomTom en BBC Top Gear. TomTom zag het wel zitten, een speciale editie van een Go LIVE apparaatje met allemaal Top Gear goodies waaronder de stem van Jeremy Clarkson, de voorman van het autoprogramma. Moest ook leuk gaan verkopen in de BBC Shop. BBC kwam er helaas net iets te laat achter dat presentators helemaal geen commerciële banden mogen hebben met producten die ze in het programma kunnen aanprijzen. Ofzoiets. Kortom: TomTom heeft er 54.000 kunnen produceren en dat was het dan. De opbrengst gaat naar Children in Need en Jeremy krijgt geen cent. Het collector’s item heb ik nu lekker ter test ;-).

Het apparaatje

Het gaat om een speciale uitgave in de Go LIVE 800 serie, de TomTom Go LIVE 820 Top Gear. Het is een navigatiesysteem van ‘normaal’ aandoend formaat, niet klein, niet groot, met 4.3inch. Het aanraakscherm is capacitief, wat zoveel inhoudt dat je ff goed moet drukken om een functie te activeren. Aan de achterkant zit de montagekit geïntegreerd, dus die vergeet je niet. Wat hem mijns inziens ook iets minder handig op te bergen maakt. Verder is het apparaatje van goedkoop aandoend plastic gemaakt, maar dat lijkt me niet zo’n probleem, aangezien het geen topmodel is en navigatie gewoon goed moet zijn, los van het apparaat.

De features

Er gaat heel wat schuil achter de heerlijk gebruiksvriendelijke interface van de TomTom Top Gear. Ik roep even een rijtje aan features, die ik overigens niet allemaal uitgebreid getest heb: het weer 5 dagen vooruit bekijken, frequente bestemmingen een eigen pictogram geven, local search, handsfree bellen, spraakbesturing, IQ Routes, Quick GPS Fix (klopt!!), mobiele flitsers, gesproken straatnamen (bij normale stem), HD Traffic en de goodies van Top Gear: de stem van Jeremy Clarkson, Stig-modus, POI’s geselecteerd door Top Gear, unieke Top Gear pictogrammen, Top Gear afbeeldingen bij opstarten afsluiten. Een aantal dingen zijn inmiddels algemeen bekend: HD Traffic en IQ Routes werken uitstekend, Quick GPS is handig en local search is inmiddels ook aardig ingeburgerd. Wat daarnaast erg prettig werkt is het ontvangen van mobiele flitsinfo. Andere gebruikers geven eenvoudig een flitslocatie door via hun eigen TomTom. Ik heb dat zelf geprobeerd en het is zo simpel als op een pictogram tikken en na aangeven mobiele/vaste flitser de doorgave bevestigen.

De hamvraag is natuurlijk wel: maken die Top Gear goodies nou het grote verschil? Mwah, na een initieel gevoel van ‘cool’ waait het eigenlijk snel over. Na tien keer “Go left, and if you don’t know which side left is, you really shouldn’t be on the road’ gehoord te hebben ben je wel redelijk klaar met Jeremy Clarkson en wordt het tijd om de Stig-modus aan te zetten. Want niemand houdt meer van stilte dan de Stig. Als dat te stil is naar je smaak dan kun je gewoon een normale stem kiezen. Wel is het cool om de aangepaste pictogrammen te hebben en wat Top Gear plaatjes te zien her en der. Maar persoonlijk had ik het cooler gevonden als ook het kastje zelf een beetje meer Top Gear stijl had, bestickerd met foto’s en auto’s bijvoorbeeld.

Handsfree bellen en spraakbesturing tot slot. Altijd handig om te hebben, want je mag van de lange armen der wet niet aan telefoons zitten in de auto. Dus kun je, in principe, je telefoon koppelen met je TomTom. Nu werkte dat met mijn Sony Ericsson Xperia Pro voor geen meter (werd niet gevonden/herkend), maar de Nokia Lumia 800 werd wel gevonden en herkend en koppelen was geen enkel probleem. Telefoonboek werd even geïmporteerd en op zich zou je dan kunnen bellen. Dat kun je doen door het menu handmatig te gebruiken, je kunt het ook doen door eerst spraakbesturing aan te zetten. Als dat is gedaan krijg je een pictogram op de kaart. Na aantikken kun je dan je opdracht ingeven. Ik zei: na aanraken. Das niet zo veilig in de auto, tijdens het rijden. Maar goed, dat is overkomelijk. Als je vervolgens gaat proberen te bellen, en de naam wordt verkeerd verstaan, hang je zomaar met een willekeurig persoon aan de lijn. Het wordt alleen in twijfelgevallen nog eens gevraagd. En dan wordt er gevraagd of het telefoonnummer klopt: “1 miljoen zeshonderdvijfenenvijftigduizenddriehonderdvierentwintig. Klopt dat?”. Hoewel hilariteit alom, is dit natuurlijk bijzonder onpraktisch. Ik zou persoonlijk dus afraden om via de TomTom zélf mensen te gaan bellen.

TomTom iPad app

Net na de Top Gear editie van TomTom lanceerde TomTom ook een update voor de iPhone-app, versie 1.9. Hij is nu helemaal geschikt gemaakt voor de iPad, waarmee je dus ook op groot scherm kunt navigeren. TomTom verkoopt er ook een handige iPad-houder voor in de auto bij. Die heb ik dan zelf niet gekregen/gekocht, maar desondanks heb ik toch de app getest. Kost dan een 70 euro voor West-Europa, maar dan heb je ook wat. Je hebt je navigatie op een enorm scherm, dus het kan haast niet misgaan. Verder kun je TomTom services direct in de app aankopen. Als je de iPhone-app hebt hoef je hem alleen maar via iTunes ook beschikbaar te maken op je iPad, de rest wordt automatisch geregeld. Schijnt, want ik heb het nooit langs die route geprobeerd. In de app heb je nog geen HD Traffic tot je beschikking, dat kun je vanaf 5 euro per maand kopen. Wel heb je IQ Routes, dus je bent niet helemaal zonder info. De app is overzichtelijk en vrij makkelijk in het gebruik. Op de kaart worden standaard benzinestations en ov-haltes aangegeven. Je kunt alvast de route doorlopen, je kunt de route via mail delen met iemand anders, je kunt door POI’s bladeren, eigenlijk is er weinig wat de app niet kan. Is dus eigenlijk rendabeler dan een officieel TomTom-kastje.

Marketing

TomTom is na de initiële flater met de BCC nu toch echt aan het verkopen geslagen met de Top Gear editie. Tot 31 december krijg je via de website van TomTom drie gratis Top Gear Magazine bij aanschaf van de TomTom Top Gear en bij aanschaf voor 31 januari 2012 maak je ook kans op een dagje op het testcircuit van Top Gear. Wie wil dat nou niet? Bij diverse retailers is de TomTom Top Gear nu in de aanbieding. Zo maakte Staples Office Centre (179 euro) zelfs een tv-commercial om het kastje te promoten (helaas kan ik het filmpje online niet terugvinden). Het lijkt erop dat het apparaat toch wel een beetje uitverkocht moet zijn zo rond begin 2012.

Conclusie?

TomTom Top Gear: leuke gimmick, beetje jammer dat de BBC de boel geblokkeerd heeft, maar regels zijn regels natuurlijk. En zo hebben de Children in need er ook wat aan. Ik denk dat de downloadbare versie van de stem van Jeremy best een hit had kunnen worden. Qua techniek en routebepaling etc is er niets mis met het apparaatje. De prijs is best redelijk, zeker voor een collector’s item, maar ik weet dan ook niet wat een beetje doorsnee navigatiekastje doet qua verkoop en aantallen. Misschien is 54.000 wel een redelijk aantal en valt het ook wel mee qua collector’s itemgehalte. Maar goed, voor de echte Top Gear fan echt een onmisbare accessoire in de auto en daarom toch pluspunten voor het proberen. Maar iets nuchterder gezien is het updaten van de app naar een fatsoenlijke iPad-versie een betere stap geweest ;-).

Annelies Verhelst
Adviseur digitale toegankelijkheid bij Advies van Annelies

Meer dan 25% van de mensen heeft een beperking. En die worden vrijwel nooit meegenomen in persona's, marketinguitingen, huisstijlen en websites of apps. Daar vind ik wat van en ben daarom adviseur, trainer en projectmanager digitale toegankelijkheid en inclusie bij het bureau Digitaal Toegankelijk. Na ruim 15 jaar ervaring in marketing op het snijvlak met techniek en e-commerce, was het tijd om iets zinnigs te doen met mijn kennis. Schreef ooit twee boeken (Schrijven voor het web en sociale media + Maak van je webwinkel een succes) en was eindredacteur Marketingfacts Jaarboek 2012. Ik ben ook nog steeds in te schakelen als freelance adviseur strategische marketing.

COMMUNITY
Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!