GadgetReview: Size matters bij de Samsung Note

22 november 2011, 07:32

Nu de concurrentie op de smartphone-en tabletmarkt steeds heviger wordt komt Samsung met de Samsung Note: een toestel dat qua grootte tussen een smartphone en tablet inzit. De Note dankt zijn naam aan de schrijf-en tekenfuncties die je met de stylus kunt uitvoeren. Verder valt de Note op door zijn (voor smartphone proporties) grote scherm van 5,3 inch. Met de Note hoopt Samsung een nieuwe smartphone ervaring neer te zetten terwijl het toestel toch mobiel genoeg blijft om overal mee naar toe te nemen. Zijn ze hierin geslaagd?

Look & feel

Het eerste wat je opvalt aan de Note is de grootte van het toestel. Met zijn 5.3 inch scherm valt hij dan ook nogal op. Het toestel weegt 178 gram, is 147 bij 83 millimeter groot en is 9,7 mm diep. Je kunt hem net in één hand vasthouden, maar als je het hele scherm wilt gebruiken heb je toch echt twee handen nodig. Het is dan ook lastig te beoordelen of de Note meer naar een smartphone of een tablet neigt. Voor een tablet is hij net te klein en voor een smartphone weer te groot. Het formaat zorgde er voor dat ik niet publiekelijk wilde bellen. Als telefoon zou ik hem dus ook niet veel gebruiken.

De Samsung Note N7000 is beschikbaar in zwart en wit en heeft veel weg van Samsung Galaxy S2. De achterkant is net zoals de Galaxy S2 van plastic en kun je gemakkelijk verwijderen om bij de batterij, de simkaart en het uitbreidbaar micro-sd geheugen te komen. Zelf vind ik de achterkant een beetje goedkoop aanvoelen, maar daar zal ieder zo zijn eigen mening over hebben.

De grootte van het toestel heeft natuurlijk ook een groot voordeel: het scherm. Het HD super AMOLED scherm is echt prachtig, het mooiste scherm dat ik tot nu toe op een mobiel apparaat heb gezien. Met een resolutie van 800 x 1200 pixels kun je foto’s en video’s in volle kleuren en met veel detail bekijken. Ook tekst wordt heel scherp weergeven op het scherm van de Note.

De stylus

Bij de Samsung Note wordt standaard een stylus (pennetje) meegeleverd. Deze zit mooi weggewerkt aan de onderkant van het scherm. De stylus kun je gebruiken om aantekeningen mee te maken, plaatjes uit webpagina’s te snijden die je vervolgens kunt bewerken, of om foto’s mee te bewerken. De Note heeft zijn naam te danken aan deze functie en Samsung heeft in de promotie van de Note dan ook veel aandacht aan de schrijf-en tekenfunctionaliteiten besteed.

Werkt het? Ja. De stylus beschikt over genoeg accuratie om er bijvoorbeeld je handtekening mee te zetten. Ook het tekenen en het uitknippen van plaatjes op het internet werken goed. Leuke functies, maar in de praktijk gebruikte ik ze niet echt. Als je snel iets wilt noteren dan gaat het sneller op een stuk papier en als je iets wilt tekenen is dat laatste ook fijner. Ik vraag me dan ook af of veel mensen van de schrijffunctionaliteit gebruik gaan maken. De functie komt meer over als een gimmick dan als een functie die je dagelijks gebruikt. Daarnaast vind ik een stylus niet meer van deze tijd. Voor het tekenen of schrijven op een scherm zijn je vingers misschien niet even accuraat, maar een groter voordeel vind ik dat je ze nooit vergeet in tegenstelling tot een stylus.

Hardware

De dual core processor van 1,4 GHz is meer dan voldoende om op de Note te doen wat je wilt. Alles draait lekker soepel en bijvoorbeeld het browsen op internet werkt snel. Verder beschikt de Samsung Note over een 2 megapixel frontcamera en een 8 megapixel camera met LED flitser aan de achterkant. Met die laatste kun je zeer goede foto’s en video’s maken die je later natuurlijk in volle glorie kunt terugkijken op het mooie scherm. Ook de video’s zijn van zeer goede kwalititeit (1280×720 en 30fps) en de foto’s zijn haarscherp. Foto’s en video’s kun je vervolgens bewerken in de foto editor en de (simpele) video editor.

Software

De Samsung Note draait op Android 2.3 en Samsung heeft een grote update naar Android 4.0 in de lente van 2012 gepland staan. Daarnaast zijn er een aantal apps speciaal voor het schrijfgedeelte van de Note gemaakt. De belangrijkste daarvan is S Memo, waarop je al je notities terugvind en waar je ook nieuwe notities kunt maken. Een notitie maken kan met de stylus en ook met het (swype)toetsenbord. De notities kun je vervolgens op verschillende manieren delen. Picasa, Facebook en Evernote vallen onder de overvloed aan mogelijkheden.

Het voordeel van zo’n goed scherm is ook dat het lezen van boeken op de Samsung Note zeer aangenaam is. Ik heb bijna de hele biografie van Steve Jobs op de Samsung Note gelezen en omdat kleine tekst in zeer goede kwaliteit wordt weergeven is het lezen van een boek op de Note een aangename ervaring.

Marketing

Samsung positioneert de Note als een combinatie van een tablet en een smartphone, iets wat beide apparaten moet vervangen. Dan maar gelijk mijn vraag: gaan mensen dit in plaats van hun telefoon of hun tablet kopen? Als je de Note in plaats van een tablet koopt dan lever je in op grootte en kwaliteit terwijl je voor de Note met zijn prijskaartje van rond de €598 (los toestel) toch evenveel als voor de gemiddelde tablet neerlegt. Wanneer je de Note in plaats van je mobiele telefoon koopt dan ga je er qua kwaliteit zeker op vooruit, maar moet je jezelf vervolgens afvragen of je het prettig vind om met zo’n grote telefoon in je broekzak (als hij al past) rond te lopen.

Verder besteedt Samsung in de promotie veel aandacht aan de schrijf-en tekenfunctionaliteiten. Zoals ik al eerder zei, leuke functies, maar niet de functies die de Note zo goed maken. Het grote en goede scherm is namelijk voor veel meer geschikt dan voor tekenen of schrijven. Denk maar eens aan de toepassingen voor slechtzienden of ouderen, zo’n groot scherm is ideaal voor die groep gebruikers. Het grote scherm leent zich ook goed voor het lezen van boeken, het bekijken van foto’s & video’s en voor het browsen op het internet. Deze voordelen komen alleen niet nadrukkelijk naar voren in de promotie want die richt zich vooral op het schrijf-en tekengedeelte. Gemiste kans.

Conclusie

De Samsung Note is een erg goed toestel. Zoals ik eerder al aangaf; de Note is een toestel dat ik persoonlijk niet als telefoon zou gebruiken vanwege zijn grootte. Mocht dit voor jou niet zo’n probleem zijn dan krijg je er wel een heleboel voor terug. Met een prachtig scherm, een goede camera en goede prestaties is de Note vergeleken met de meeste smartphones een stuk beter. De stylus en bijbehorende schrijffuncties vind ik niet noodzakelijk op een mobiel apparaat maar werken desondanks naar behoren. Ik denk dat Samsung met de Note de mogelijkheden voor ouderen of mensen met minder zicht niet helemaal heeft herkend. Voor die groepen is de Samsung Note met zijn grote scherm namelijk een ideale uitkomst. Om ten slotte nog even terug te komen op mijn vraag in de introductie: ‘Is Samsung erin geslaagd om een nieuwe smartphone ervaring neer te zetten terwijl het toestel toch mobiel blijft?’. Een nieuwe ervaring is het zeker, daar is Samsung met het prachtige scherm en de goede prestaties in geslaagd. Is het toestel mobiel? Ik denk dat iedereen zo zijn eigen definitie van ‘mobiel’ heeft; voor mij is dat wanneer een telefoon makkelijk in mijn broekzak past, voor iemand anders is dat wanneer een telefoon in zijn tas past. Daar mag ieder zijn eigen conclusie uit trekken.

Tim Hendriks
Founder & Designer bij Follio

Tim Hendriks verbindt studenten, scholen en bedrijven met Follio en studeert Advanced Business Creation in 's-Hertogenbosch.

Categorie
Tags

4 Reacties

  Annelies Verhelst

  Even ter nuance: je kunt met Bluetooth makkelijk een oortje verbinden met het ding en zo vanuit je broekzak bellen. Geldt ook voor gewone headsets die je erin plugt, over het algemeen kun je daar ook mee bellen. Tenslotte luister je ook al muziek vanuit je jaszak/broekzak op die manier, bellen kan er ook bij. Dat doen heel veel mensen (getuige de hoeveelheid mensen die ik dat in een gemiddeld ritje OV zie doen). Hetzelfde was namelijk ook het geval met Samsung Galaxy Tab 7 inch versie, die paste ook net in je jaszak en was ook te groot om mee te bellen.

  Ben verder wel benieuwd naar het overige praktisch nut ervan, wat jij zegt: stylus vergeet je/raak je kwijt, notities maken in die app lijkt me wel een kwestie van gewenning an sich, verder is het net geen echte tablet, blijft over dat je er lekker op kunt lezen. Ben benieuwd..


  22 november 2011 om 07:41
  J.Kunst

  Ik zou zeker niet publiekelijk met zo’n lomp toestel aan mijn oor bellen. Opzich een leuk bedacht concept, maar volgens mij niet veel kans tot slagen.

  Toen de eerste tablets op de markt kwamen vroegen mensen zich al af wat het nut van een tablet was ten op zichte van een laptop. Nu wordt er een model uitgebracht die tussen beide in zit. Waar houdt het op?


  22 november 2011 om 08:05
  S.Starink

  Waar is de witte samsung note beschikbaar?


  22 november 2011 om 12:52

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!