De ene nieuwe functie na de andere vliegt je om de oren. Vandaag komt Google met het nieuws naar buiten over het nieuwe Real Time Dashboard. Deze geeft je inzage in wat er op dit moment op je website gebeurd:

In dit voorbeeld zijn er 32 bezoekers op de site aan het rondkijken. Anders dan de normale definitie van een bezoek binnen Google Analytics eindigt een bezoek in dit dashboard al na 5 minuten inactiviteit. In de normale rapportages is dit (als je het niet aangepast hebt) 30 minuten.
De 2 staafgrafieken rechtsboven laten van links naar rechts het aantal bezoeken zien per minuut en per seconde. Real-time worden ze bijgewerkt tot het actuele aantal met een vertraging van 1 tot 1,5 seconden. Daaronder staan 2 tabellen die ongeveer om de 5 seconden bijgewerkt worden. Je ziet de rijen die bezoek verliezen/winnen even rood/groen oplichten.
Er zijn op dit moment 7 zaken die real-time gerapporteerd worden:
- Het aantal actieve bezoekers
- Het aantal pageviews per minuut en seconde
- Het aantal bezoekers en paginaweergaves per pagina
- Het aantal bezoekers per verwijzende site
- Het aantal bezoekers per verkeersbron
- Het aantal bezoekers per gebruikt zoekwoord
- Het aantal bezoekers per geografische locatie (met een Google Earth visualisatie)
Dit dashboard staat eigenlijk helemaal los van de rest van Google Analytics. Deze haalt rechtstreeks zijn data uit de database om het te kunnen tonen. Segmenteren in dit dashboard kan bijvoorbeeld niet. Ook werken profiel filters niet, alleen het totaal wordt gerapporteerd.
In de afgelopen weken heb ik het dashboard veelvuldig gebruikt, en zelfs op een site met 250 pageviews per seconde en 6000+ actieve bezoekers werkt het soepel.
Wat zijn de voordelen van een real-time dashboard
- Je kunt direct het effect zien van een campagne zoals een nieuwsbrief. Heeft het veel impact en landen mensen niet allemaal op een 404 pagina.
- Je kunt zien wat een populair artikel aan bezoek oplevert. Tot op heden gebruikte ik zelf een klein betaald pakketje wat mij die real-time gegevens kon leveren, dat hoeft dus niet meer.
- Iemand?
Wederom een welkome functionaliteit die naar verwachting binnen enkele weken bij iedereen in het account aanwezig is. Hij is te vinden in het topmenu onder de “dashboards” knop (die binnenkort “home” heet).