Facebook lanceert Timeline en breidt Open Graph uit

Facebook lanceert Timeline en breidt Open Graph uit

Tijdens F8, Facebook’s ontwikkelaarsconferentie F8, heeft Facebook aangekondigd dat het de profielen op de schop neemt. De nieuwe versie van de profielen draagt de naam Timeline, en is een visualisatie van je Facebook leven. Naast de Timeline breidt Facebook de Open Graph uit met activiteiten, denk bijvoorbeeld aan het lezen van boeken en het koken van gerechten. Deze activiteiten kunnen automatisch worden gedeeld door middel van apps.

Timeline

De timeline is zoals gezegd een visualisatie van je Facebook leven. De Timeline integreert foto’s, status updates en andere belangrijke gebeurtenissen uit je Facebook leven op 1 pagina. Als gebruiker kun je ook zelf foto’s of informatie in je Timeline toevoegen.

De vernieuwde profielen heeft ook een kaartfunctie. Alle informatie met geo-locatie kan op de kaart worden geplot, en is zo een grafische weergaven van je Facebook leven. Timeline functioneeert als een samenvatting van de meest belangrijkste content die je op Facebook hebt geplaatst.

Onderstaande video illustreert hoe de Timeline eruit gaat zien. Een soort live demo is hier te zien.

 

De rol van apps

Naast dat de Timeline gevuld kan worden met foto’s, video’s en status updates, spelen ook apps een grote rol. Apps dienen als niche informatie binnen de Timeline. Zo kunnen fotografen bijvoorbeeld hun Timeline vullen met foto apps die na elke genomen foto kunnen worden geüpdatet. Of denk aan Runkeeper die je hardloop tracks visualiseert.

Het doel van dit soort apps is dat ze zijn gebouwd rondom bezigheden van gebruikers. Zoals het hierboven genoemde hardlopen (Runkeeper), maar ook koken (zie screenshot), reizen, lezen van boeken, luisteren van muziek (Spotify), bekijken van films, en ga zo maar door.

Open Graph uitgebreid met ‘activiteiten’

Hiermee kom ik direct op het volgende punt. Facebook wil er voor zorgen dat gebruiker zoveel mogelijk kunnen delen. Dan gebeurde tot nu toe voornamelijk met likes. Het
‘probleem’ met likes is echter dat het een verbintenis impliceert. Echter, niet elk boek dat je leest vind je leuk. Van niet elke film die je hebt gekeken wil je je vrienden laten weten dat je die leuk vindt.

Om deze reden breidt Facebook de Open Graph uit met activiteiten. Deze updates verschijnen automatisch in de ‘ticker’ die rechts in het scherm zichtbaar is. De updates verschijnen niet in het nieuwsoverzicht. Zo zullen al deze activiteiten de newsfeed niet vervuilen. Apps kunnen in het vervolg niet meer keer op keer om permissie om iets te posten vragen. In plaats daarvan vermeld het permissie scherm exact wat er gedeeld zal worden wanneer je de app toestemming geeft. Daarna hoef je er niet meer naar om te kijken.

Onderstaande video laat zien hoe deze activiteiten in combinatie met apps updates pushen naar Facebook:

800 miljoen gebruikers

Hoewel de introductie van Andy Samberg vooral lachen gieren brullen was, maakte hij wel bekend dat Facebook op dit moment meer dan 800 miljoen gebruikers telt (het aantal gebruikers dat in de afgelopen 30 dagen heeft inlogd). Een indrukwekkend aantal van 500 miljoen gebruikers logt elke dag in! Daarbij werd tijdens #F8 bekend gemaakt dat er 350 miljoen unieke mobiele gebruikers zijn.

Screenshot Timeline

Om een idee te krijgen van hoe de Timeline er in de praktijk uit gaat zien, zie die van @marketingfacts hieronder (of bekijk die van Erik of mijzelf):


Geplaatst in

DelenEr zijn 8 reacties op dit artikel

 • Wanneer komt de toevoeging van Spotify in Facebook?

  geplaatst op
 • As far as I know, nog niet bekend. Je kunt hier al wel vast zien hoe Spotify binnen Facebook eruit gaat zien. Werkt op dezelfde wijze via automatische push berichten.

  geplaatst op
 • Complimenten Danny voor snelle berichtgeving!

  Was vooral onder de indruk van de nieuwe mogelijkheden op gebied van open graph. Het lijkt er op alsof de digital life aggregator waarover we jaren geleden spraken nu realiteit gaat worden. Vraag is nog wel hoe Facebook omgaat met privacy. Ik wil niet dat iedereen al mijn activiteiten kan volgen. Als facebook een functionaliteit als Google+ Circles (bepaalde zaken alleen toegankelijk voor bepaalde groepen volgers) zou kunnen toevoegen zijn we al een heel eind!

  geplaatst op
 • Dank voor het duidelijke artikel Danny!

  Gaat idd nu steeds belangrijker worden om bewust te zijn wat je publiekelijk maakt en misschien alleen wilt delen met een bepaalde groep mensen.

  @Marco de lijsten van Facebook hebben in de huidige versie al een verbeterde functie gekregen. Zo kun je natuurlijk voor elke status update specifieke uitzonderingen maken n.à.v. lists. En via accountinstellingen -> toepassingen kun je per toepassing (dat zullen dan ook de activities worden neem ik aan) aangeven wie het wel en niet kan zien.

  geplaatst op
 • Interessante ontwikkelingen!

  Die vergaande integratie van diensten valt en staat met de hoeveelheid controle die je als gebruiker hebt. Ben benieuwd hoe dat geregeld is.

  geplaatst op
 • Veel gebruikers zijn niet blij met hoe updates via de ticker worden gedeeld. Veel gebruikers schakelen moment het automatisch delen van Facebook acties uit, zoals het automatisch delen van de nummers die je luistert op Spotify.

  geplaatst op
 • tot mijn stomme verbazing open ik mijn facbook account en heb ik ineens tijdlijn wat ik nooit heb geactiveerd.
  hoe krijg ik mijn oude acoount lay out terug oftewel hoe deactiveer ik tijdlijn? Ik wil dit niet! help!! dank alvast, Yolan Heering

  geplaatst op
 • De timeline is nu voor iedereen standaard, je kunt niet meer terug schakelen

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.