Hoe blijf ik uit de Gmail spambox?

Hoe blijf ik uit de Gmail spambox?

Je kunt je nieuwsbrief nog zo goed optimaliseren, maar als je de inbox van de lezer niet haalt, blijft er weinig van over. Gelukkig kun je door goed gedrag bij veel mail providers op een whitelist komen. Bij Gmail werkt alles net even anders, en vereist een andere aanpak om te zorgen dat je mailing in de inbox van je leden komt.

Deze gastbijdrage is geschreven door Bart Fellinger. Bart is email specialist bij Acervus.

Hoe werkt de Gmail spambox?

Doordat Gmail niet met een whitelist werkt, loopt iedere afzender het risico in de spambox te belanden. Voor het classificeren van spam leunt Gmail, net zoals vele andere Google producten, zwaar op de ervaring van haar gebruikers. Bij elke mail hebben Gmail gebruikers namelijk de mogelijkheid om deze als spam te markeren. Kom je onterecht aan in de spambox? Dan heeft een gebruiker weer de mogelijkheid om op ‘geen spam’ te klikken. Elke keer als een Gmail gebruiker op ‘spam’ of ‘geen spam’ klikt, wordt jouw reputatie als afzender beïnvloed. Deze reputatie heeft grote invloed op de aflevering bij alle Gmail gebruikers. Kortom: je kunt niet op een whitelist komen, maar wel op een blacklist!

Hoe blijf ik uit de Gmail spambox?

Er zijn twee manieren te garanderen dat jouw nieuwsbrief altijd in de inbox van een Gmail gebruiker aankomt:

 • Jouw e-mailadres is opgenomen in de lijst van contactpersonen van de gebruiker.
 • De gebruiker heeft op ‘geen spam’ geklikt.

Beide punten kun je stimuleren door nieuwe abonnees een heldere welkom mail te sturen. Vraag in deze mail of de lezer jouw e-mailadres aan zijn/haar lijst met contactpersonen wilt toevoegen en wees duidelijk wat voor berichten je de komende periode zult sturen. Bied abonnees daarnaast de optie om interesses op te geven plus de frequentie waarop ze jouw mail willen ontvangen (dagelijks, wekelijks, maandelijks).

Tot slot is de bron van het e-mailadres een grote factor bij de aankomst van je nieuwsbrieven. Kies je er voor om e-mailadressen aan te kopen via marketingcampagnes, wees dan erg selectief. Voor je het weet vul je jouw database met adressen van mensen die totaal niet binnen de doelgroep vallen. Mocht dit toch het geval zijn, zorg dan dat een gebruiker zich eenvoudig kan uitschrijven. Dit zal je een hoop klikken op de spam knop besparen!


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • "Beide punten kun je stimuleren door nieuwe abonnees een heldere welkom mail te sturen" Dit is wel wat lastig als de mail in de spambox komt? Je kan beter op de website zelf de gebruiker informeren... dan weet je zeker dat de ontvanger de informatie te zien krijgt!

  geplaatst op
 • Als je een mail verwacht, dan kijk je na een paar dagen meestal toch even in het spamfilter? Maakt niet zoveel uit of je dan op de site of in een mail deze handeling vraagt..

  Maargoed, laatst zat er een mail van SEOmoz tussen m'n Gmail-spam, dus zo makkelijk is het nog niet om een 100% bulletproof mail op te stellen.

  geplaatst op
 • Bas: Think like the fish, not the fishermen.

  Jij als computersavvy persoon kijkt misschien in de spamfilter, maar veel doorsneegebruikers doen dat niet.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.