• Mobile
  wordt gesponsord door

Brekend: Google koopt Motorola voor 12,5 miljard dollar

Brekend: Google koopt Motorola voor 12,5 miljard dollar

Google heeft zojuist de mobiele markt op zijn kop gezet. Het bedrijf achter Android neemt Motorola over voor een bedrag van 12,5 miljard keiharde Amerikaanse dollars. De overname van Motorola lijkt een enigszins ongewone move van Google. De acquisitie volgens Google: “will enable Google to supercharge the Android ecosystem.” Motorola is één van de huidige 39 carriers van het Android besturingssysteem. CEO Larry page legt uit dat hij Motorola goed bij Google past vanwege haar betrokkenheid bij Android platform. Zo was het bedrijf een van de oprichters van de “Open Handset Alliance”, een platform dat zich inzet voor open standaarden; waar uiteindelijk Android uit voortkwam.

In een blogpost legt Larry Page uit:

“This acquisition will not change our commitment to run Android as an open platform. Motorola will remain a licensee of Android and Android will remain open. We will run Motorola as a separate business. Many hardware partners have contributed to Android’s success and we look forward to continuing to work with all of them to deliver outstanding user experiences.

The combination of Google and Motorola will not only supercharge Android, but will also enhance competition and offer consumers accelerating innovation, greater choice, and wonderful user experiences. I am confident that these great experiences will create huge value for shareholders.”

Wat betekent dit?

De overname van Motorola heeft grote gevolgen voor de positie van Google in de mobile markt. Google is niet langer alleen de leverancier van een van de grootste mobiele besturingssystemen, het gaat nu ook op het gebied van hardware de concurrentie aan. Door deze twee te combineren kan Google een zeer sterke positie voor zichzelf verzilveren, en daarmee de concurrentiestrijd richting Apple flink opstoken.

De overname van Motorola heeft ook voordelen voor Google met betrekking tot de strijd in patenten. In de blogpost wordt al verwezen naar de gevolgen van een mogelijke patent aanval op Android. De aanklagers zijn niet de minsten: o.a. Microsoft, Apple en Oracle. Gezamenlijk schaften ze recentelijk oude pantente van Nortel aan, waardoor Google er naast greep. Volgens Google willen de CPTN groep en Rockstar groep er zo voor zorgen dat er voor elk Android apparaat licentiekosten moeten worden afgedragen, om zo de prijs van de toestellen omhoog te drukken. De acquisitie van Motorola versterkt Google’s patentenportfolio aanzienlijk. Met de overname bezit Google nu 17.000 patenten, en nog eens 7.000 ter goedkeuring. Motorola is hier een interessante partner voor Google omdat het sinds het begin van dit jaar zelfstandig is, en het geen al te beste tijden doormaakt. Op Unwired View had een blogger deze ontwikkeling al zien aankomen, een flink staaltje inzicht.


Geplaatst in

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • "(...) het gaat nu ook op het gebied van hardware de concurrentie aan. (...)" Ik denk van niet.

  Het zou onder de duiven schieten van de fabrikanten van die dagelijks 550.000 geactiveerde Androidtoestellen. Zo helpt Google eigenhandig de Androidmarkt weer om zeep.

  geplaatst op
 • De patenten die Motorola heeft zijn hier de crux van de aankoop

  geplaatst op
 • "De aanklagers zijn niet de minsten: o.a. Microsoft, Google en Oracle. Gezamenlijk schaften ze recentelijk oude pantente van Novell aan, waardoor Google er naast greep."

  Moet dit niet "o.a. Microsoft, Apple en Oracle"?

  geplaatst op
 • @Harmen,
  Bedankt, helemaal correct, krijg je bij breaking stories (o nee, dat mag niet meer van @basvandenbeld ;-) )

  @Erwin,
  Wil niet zeggen dat het de eigen markt gaat kannibaliseren, maar ik begrijp je punt.

  geplaatst op
 • "Gezamenlijk schaften ze recentelijk oude pantente van Novell aan, waardoor Google er naast greep."
  Volgens mij waren dat de patenten van Nortel.

  Maar ja dat heb je met breaking blogs :)

  geplaatst op
 • Volgende keer eerst maar 'n Red Bull achterover mikken ;-)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.