Internet Explorer gebruikers zijn dommer dan andere browsergebruikers

Internet Explorer gebruikers zijn dommer dan andere browsergebruikers

Er verschijnen veel zinnige en onzinnige uitslagen van onderzoeken in de huidige komkommertijd. Als er weinig nieuws is dan kun je als bedrijf vaak het beste een onderzoekje naar buiten brengen. Het gros verdwijnt direct in de prullenbak, maar nu is er een best wel interessant onderzoek. Namelijk het IQ van browsergebruikers, gemeten door de gebruikers zelf. En wat blijkt, gebruikers van Microsoft IE scoren het laagst!

Het onderzoek.
AptiQuant, een Canadees Psychometrisch consulancy bureau biedt gratis IQ testen aan op hun website. Meer dan 100.000 mensen deden deze testen en AptiQuant hield bij wat de scores waren per deelnemer en welke browser zij gebruikten. En wat blijkt. Internet Explorer gebruikers zijn de domste internetgebruikers. Kijk maar in de grafiek, die onderbouwt het.

En nu?
Nu zou ik maar zo snel mogelijk overstappen naar een IQ-verhogende browser.

Onzin of niet?
Tja, is dit nu onzin? De statistieken liegen er niet om. Het leuke is dat je hier heel veel conclusies uit kunt trekken. Een paar die ik er zelf zo uithaal.

Conclusie 1. Keuzevrijheid maakt slimmer.
Het gros van de internetgebruikers werkt, wel of niet verplicht door de baas, met Internet Explorer. Internet Explorer is vaak geen keuze. Wanneer je wel kunt kiezen, kiezen veel mensen al snel voor een alternatief als Chrome of Firefox. Een conclusie zou dus ook kunnen zijn dat wanneer je kunt kiezen en dit ook doet, je automatisch intelligenter wordt.

Conclusie 2. De browser neemt de intelligentie over.
Een andere conclusie kan ook zijn dat Internet Explorer een intelligenter browser is dan de anderen, waardoor de gebruikers automatisch dom worden gehouden.

Conclusie 3. Apple gebruikers zijn veel intelligenter dan PC gebruikers.
Tja, Safari scoort hoger.

Conclusie 4:
Ja, die wil ik van jou hebben. Er zijn zoveel conclusies te verzinnen op basis van dit onderzoek. Wees creatief, leg verbanden en deel je conclusies hieronder.

Het totale onderzoeksrapport kun je hier downloaden.

 


Geplaatst in

DelenEr zijn 11 reacties op dit artikel

 • Volgens mij worden oorzaak en gevolg hier omgedraait. Een bepaalde browser maakt werkt niet IQ verhogend of verlagend. Dat lijkt mij heel onwaarschijnlijk. Maar andersom lijkt me wel waarschijnlijk:
  Iemand met een hoog IQ is van nature waarschijnlijk meer nieuwsgierig en onderzoekend. Dat betekent dat iemand met een hoog IQ eerder zal zoeken naar alternatieve browsers en waarschijnlijk ook sneller iets anders zelf zal uitproberen. Iemand met een laag IQ zal veel langer blijven werken met een default browser (meestal een oude Internet Explorer).

  Een interessant vervolgonderzoek lijkt me om erachter te komen of mensen met een laag IQ nog steeds IE blijven gebruiken op het moment dat iemand vertelt wat de voordelen zijn van de concurrentie. Zullen mensen met een laag IQ bovendien nog steeds IE blijven gebruiken als iemand ze eenmaal heeft laten werken met een andere browser? Met andere woorden speelt luiheid en gewoonte ook een rol?

  geplaatst op
 • Ik zie het zo:
  Dom: Je weet niet beter en gebruikt IE omdat het standaard geinstalleerd is.
  Slim: Je weet dat er meerdere browsers zijn en gaat daarom ook eens een andere browser proberen. Je hoort van mensen dat IE slecht is, dus je gaat een andere browser dan IE gebruiken.
  Heel slim: Je gaat die browsers ook echt met elkaar afwegen en ziet vervolgens dat IE zo slecht nog niet is. Deze mensen gebruiken dus ook IE!

  Met andere woorden: Hele slimme mensen gebruiken juist ook IE!

  geplaatst op
 • Conclusie 4: De rel rond de ehec bacterie heeft een overschot aan komkommers veroorzaakt. (reactie gegeven met Google Chrome ;))

  geplaatst op
 • mijn conclusie: ik ben dom... want ik heb het hele artikel gelezen ondanks de titel en de komkommerinleiding.

  geplaatst op
 • D.O.M. = Deo Optimo Maximo = God, de opperste en de grootste.

  Geschreven door een niet gelovige op een Ipad

  geplaatst op
 • Ik neem aan dat we je conclusies met een korreltje zout moeten lezen?

  "Conclusie 1. Keuzevrijheid maakt slimmer."
  Mensen met een hogere intelligentie zullen een meer kritische houding aannemen tegenover de software die ze gebruiken en eerder op zoek gaan naar (en open staan voor) alternatieven.

  "Conclusie 2. De browser neemt de intelligentie over."
  Ik geloof niet dat mensen dom worden van het gebruik van Internet Explorer. De afname van intelligentie onder IE-gebruikers zal vooral te maken hebben met het overstappen van mensen met een hoog IQ naar alternatieve browsers. Zet er eens info over marktaandelen bij en je krijgt een completer beeld.

  Wel merk ik zelf dat ik door het gebruik van een alternatieve browser sneller kan werken en daardoor sneller informatie kan verzamelen en meer werk verzet krijg. Je zou dus kunnen zeggen dat Internet Explorer t.o.v. andere browsers een handicap is bij het vergroten van je kennis. :-)

  "Conclusie 3. Apple gebruikers zijn veel intelligenter dan PC gebruikers."
  Safari is ook beschikbaar voor Windows, dus hier zitten ook niet-Apple-gebruikers bij. Ook zijn een aantal van de genoemde browsers beschikbaar voor de Mac. Conclusie is dus wat kort door de bocht...

  Conclusie 4 kan zijn dat browsermakers er onvoldoende in slagen om gebruikers over te laten stappen naar hun laatste producten. De noodzaak voor het gebruik van een recente browserversie (en het bestaan van alternatieve browsers die meestal sneller en beter werken) is onvoldoende bekend. Ook zou het installeren van een nieuwe browser voor minder intelligente gebruikers een drempel kunnen zijn.

  geplaatst op
 • IE loopt 10 jaar achter. Zelfs 9 ondersteund nog geen css3. Dan ben je toch niet slim als je het toch gebruikt? Gooi IE the windows uit

  geplaatst op
 • Er zijn veel "slimme" mensen die overstappen op een alternatieve browser, omdat ze beperkingen van IE ondervinden. Daarom blijven de "domme" mensen IE gebruiken. Ze gebruiken namelijk slechts de basiscapaciteiten van een browser.

  Maar wie is er nu dom?
  1. Gebruiken die slimme mensen nog steeds een Windows OS? Dat is een interessant vervolgonderzoek.
  2. Steken de ontwikkelaars van nieuwe browsers bakken met geld in een nieuw product terwijl het gros IE blijft gebruiken?
  3. Ik sluit me aan bij Online no-no: "mijn conclusie: ik ben dom... want ik heb het hele artikel gelezen ondanks de titel en de komkommerinleiding."

  geplaatst op
 • Intelligentie en browsergebruik, hoe zit het nu echt? Doe de enquête op http://hoax.blog.nl/?p=9193

  geplaatst op
 • Ik heb nu alle reacties gelezen maar niemand is in staat mij te vertellen welke internet provider ik zou moeten gebruiken ?
  Groetjes Jean Cleber.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.