Internet Explorer gebruikers zijn dommer dan andere browsergebruikers

30 juli 2011, 11:20

Er verschijnen veel zinnige en onzinnige uitslagen van onderzoeken in de huidige komkommertijd. Als er weinig nieuws is dan kun je als bedrijf vaak het beste een onderzoekje naar buiten brengen. Het gros verdwijnt direct in de prullenbak, maar nu is er een best wel interessant onderzoek. Namelijk het IQ van browsergebruikers, gemeten door de gebruikers zelf. En wat blijkt, gebruikers van Microsoft IE scoren het laagst!

Het onderzoek.

AptiQuant, een Canadees Psychometrisch consulancy bureau biedt gratis IQ testen aan op hun website. Meer dan 100.000 mensen deden deze testen en AptiQuant hield bij wat de scores waren per deelnemer en welke browser zij gebruikten. En wat blijkt. Internet Explorer gebruikers zijn de domste internetgebruikers. Kijk maar in de grafiek, die onderbouwt het.

En nu?

Nu zou ik maar zo snel mogelijk overstappen naar een IQ-verhogende browser.

Onzin of niet?

Tja, is dit nu onzin? De statistieken liegen er niet om. Het leuke is dat je hier heel veel conclusies uit kunt trekken. Een paar die ik er zelf zo uithaal.

Conclusie 1. Keuzevrijheid maakt slimmer.

Het gros van de internetgebruikers werkt, wel of niet verplicht door de baas, met Internet Explorer. Internet Explorer is vaak geen keuze. Wanneer je wel kunt kiezen, kiezen veel mensen al snel voor een alternatief als Chrome of Firefox. Een conclusie zou dus ook kunnen zijn dat wanneer je kunt kiezen en dit ook doet, je automatisch intelligenter wordt.

Conclusie 2. De browser neemt de intelligentie over.

Een andere conclusie kan ook zijn dat Internet Explorer een intelligenter browser is dan de anderen, waardoor de gebruikers automatisch dom worden gehouden.

Conclusie 3. Apple gebruikers zijn veel intelligenter dan PC gebruikers.

Tja, Safari scoort hoger.

Conclusie 4:

Ja, die wil ik van jou hebben. Er zijn zoveel conclusies te verzinnen op basis van dit onderzoek. Wees creatief, leg verbanden en deel je conclusies hieronder.

Het totale onderzoeksrapport kun je hier downloaden.

Jan Willem Alphenaar is trainer en consultant voor het inzetten van LinkedIn voor marketing en sales. Als LinkedIn Trainer traint hij organisaties in Europa. Met zijn bedrijf Next Business Academy ondersteunt hij organisaties op het gebied van Social Selling, Advertising, Lead Generation en Content Marketing. Onder de noemen Next Business Agency ondersteunt hij met zijn team organisaties bij LinkedIn marketing en advertising.

Categorie
Tags

11 Reacties

  Pepino

  Volgens mij worden oorzaak en gevolg hier omgedraait. Een bepaalde browser maakt werkt niet IQ verhogend of verlagend. Dat lijkt mij heel onwaarschijnlijk. Maar andersom lijkt me wel waarschijnlijk:

  Iemand met een hoog IQ is van nature waarschijnlijk meer nieuwsgierig en onderzoekend. Dat betekent dat iemand met een hoog IQ eerder zal zoeken naar alternatieve browsers en waarschijnlijk ook sneller iets anders zelf zal uitproberen. Iemand met een laag IQ zal veel langer blijven werken met een default browser (meestal een oude Internet Explorer).

  Een interessant vervolgonderzoek lijkt me om erachter te komen of mensen met een laag IQ nog steeds IE blijven gebruiken op het moment dat iemand vertelt wat de voordelen zijn van de concurrentie. Zullen mensen met een laag IQ bovendien nog steeds IE blijven gebruiken als iemand ze eenmaal heeft laten werken met een andere browser? Met andere woorden speelt luiheid en gewoonte ook een rol?


  31 juli 2011 om 11:18
  Roelof

  Ik zie het zo:

  Dom: Je weet niet beter en gebruikt IE omdat het standaard geinstalleerd is.

  Slim: Je weet dat er meerdere browsers zijn en gaat daarom ook eens een andere browser proberen. Je hoort van mensen dat IE slecht is, dus je gaat een andere browser dan IE gebruiken.

  Heel slim: Je gaat die browsers ook echt met elkaar afwegen en ziet vervolgens dat IE zo slecht nog niet is. Deze mensen gebruiken dus ook IE!

  Met andere woorden: Hele slimme mensen gebruiken juist ook IE!


  31 juli 2011 om 13:43
  MvanEeghen

  Conclusie 4: De rel rond de ehec bacterie heeft een overschot aan komkommers veroorzaakt. (reactie gegeven met Google Chrome ;))


  1 augustus 2011 om 05:16
  Online No-No

  mijn conclusie: ik ben dom… want ik heb het hele artikel gelezen ondanks de titel en de komkommerinleiding.


  1 augustus 2011 om 05:47
  Richard

  D.O.M. = Deo Optimo Maximo = God, de opperste en de grootste.

  Geschreven door een niet gelovige op een Ipad


  1 augustus 2011 om 08:26
  ssmeding

  Ik neem aan dat we je conclusies met een korreltje zout moeten lezen?

  “Conclusie 1. Keuzevrijheid maakt slimmer.”

  Mensen met een hogere intelligentie zullen een meer kritische houding aannemen tegenover de software die ze gebruiken en eerder op zoek gaan naar (en open staan voor) alternatieven.

  “Conclusie 2. De browser neemt de intelligentie over.”

  Ik geloof niet dat mensen dom worden van het gebruik van Internet Explorer. De afname van intelligentie onder IE-gebruikers zal vooral te maken hebben met het overstappen van mensen met een hoog IQ naar alternatieve browsers. Zet er eens info over marktaandelen bij en je krijgt een completer beeld.

  Wel merk ik zelf dat ik door het gebruik van een alternatieve browser sneller kan werken en daardoor sneller informatie kan verzamelen en meer werk verzet krijg. Je zou dus kunnen zeggen dat Internet Explorer t.o.v. andere browsers een handicap is bij het vergroten van je kennis. 🙂

  “Conclusie 3. Apple gebruikers zijn veel intelligenter dan PC gebruikers.”

  Safari is ook beschikbaar voor Windows, dus hier zitten ook niet-Apple-gebruikers bij. Ook zijn een aantal van de genoemde browsers beschikbaar voor de Mac. Conclusie is dus wat kort door de bocht…

  Conclusie 4 kan zijn dat browsermakers er onvoldoende in slagen om gebruikers over te laten stappen naar hun laatste producten. De noodzaak voor het gebruik van een recente browserversie (en het bestaan van alternatieve browsers die meestal sneller en beter werken) is onvoldoende bekend. Ook zou het installeren van een nieuwe browser voor minder intelligente gebruikers een drempel kunnen zijn.


  1 augustus 2011 om 09:33
  Marcel

  IE loopt 10 jaar achter. Zelfs 9 ondersteund nog geen css3. Dan ben je toch niet slim als je het toch gebruikt? Gooi IE the windows uit


  1 augustus 2011 om 12:26
  Wunderkind

  Er zijn veel “slimme” mensen die overstappen op een alternatieve browser, omdat ze beperkingen van IE ondervinden. Daarom blijven de “domme” mensen IE gebruiken. Ze gebruiken namelijk slechts de basiscapaciteiten van een browser.

  Maar wie is er nu dom?

  1. Gebruiken die slimme mensen nog steeds een Windows OS? Dat is een interessant vervolgonderzoek.

  2. Steken de ontwikkelaars van nieuwe browsers bakken met geld in een nieuw product terwijl het gros IE blijft gebruiken?

  3. Ik sluit me aan bij Online no-no: “mijn conclusie: ik ben dom… want ik heb het hele artikel gelezen ondanks de titel en de komkommerinleiding.”


  1 augustus 2011 om 14:18
  Cleber

  Ik heb nu alle reacties gelezen maar niemand is in staat mij te vertellen welke internet provider ik zou moeten gebruiken ?

  Groetjes Jean Cleber.


  22 november 2013 om 17:46

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!