Nieuw in Google Maps: actuele verkeersinformatie

14 juli 2011, 08:45

Google heeft zojuist live verkeersinformatie toegevoegd aan de Nederlandse kaarten in Google Maps. Hiermee is in Google Maps te zien hoe druk de wegen zijn, en of er dus file is. Naast de website is de functie ook per direct beschikbaar in de mobiele apps. De functie werd in 2008 gelanceerd, en is sinds vandaag naast Nederland ook beschikbaar in Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Duitsland, Ierland, Israël, Luxemburg, Slowakije, Spanje en Zwitserland.

Momenteel werkt de actuele verkeersinformatie alleen voor snelwegen en grote wegen in stedelijke gebieden. Zie bijvoorbeeld hier in Amsterdam. De informatie wordt elke 5 tot 10 minuten geüpdatet.

Bij TomTom zullen ze zich wel even achter de oren krabben. De verkeersinformatie is namelijk ook toegevoegd aan Google Maps Navigation, de gratis navigatie software. Zo kunnen gebruikers nu hun route aanpassen aan de actuele verkeerssituatie.

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

5 Reacties

  Bram Fasseur

  Grote vraag is waar Google de verkeersinformatie vandaan haalt! Iemand hier dit dat weet?


  14 juli 2011 om 09:12
  Hilde

  Jammer dat Google niet berekent hoeveel vertraging je oploopt door een route te kiezen waar file op staat. Dan zou je pas echt goed de vergelijking kunnen maken of omrijden zin heeft! Of zou die optie nog komen?


  14 juli 2011 om 10:02
  DannyOosterveer

  Hilde,

  Ik ga er vanuit dat die optie er nog aankomt. Google gaat al snel over tot een beta fase en ik neem aan dat niet lang nadat ze deze data erin hebben gegooid de software ook de snelste route kan gaan kiezen waarbij het de verkeersinformatie in acht neemt.


  14 juli 2011 om 10:28
  Serge

  Weer top van Google dit. Denk dat Anwb.nl, Vid.nl en andere sites dat flink gaan merken….


  14 juli 2011 om 18:30
  Alain Nijholt

  Ben erg benieuwd hoe het aandeel van Tom Tom zich zal ontwikkelen als Google haar service blijft optimaliseren en je bij Tom Tom gewoon moet betalen voor nieuwe kaarten (updates). Ik zal van de week eens testen hoe het navigeert met android & Google Maps.


  18 juli 2011 om 07:32

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!