KLM Surprise had geen goud mogen winnen bij SpinAwards crossmediale campagne

KLM Surprise had geen goud mogen winnen bij SpinAwards crossmediale campagne

Dat Boondoggle het beste interactieve bureau is geworden vind ik terecht. Als je de Nike take Mokum kan bedenken ben je interactief creatief, klaar. Je kijkt naar het filmpje, en na precies 36 seconden ben je klaar met de beoordeling. Hoe anders is dat met KLM surprise. Ik zag KLM surprise voor het eerst op 1e kerstdag vorig jaar. De campagne werd veel bejubeld, en ik begreep niet waarom. Vervolgens heb ik het filmpje nog een keer bekeken een dag later, denkend dat ik gek was, en ik snapte het nog steeds niet. Laat maar lopen.

Tot mijn plezier verzorg ik al een tijdje voor SRM NIMA E-marketing trainingen en cursussen. In zo’n training zit altijd een les zonder theoretische stof, de zogenaamde vrije les waarin ik lekker los mag op van alles en nog wat. Ontwikkelingen, social media, strategie, creativiteit, noem maar op. En daar zoek je dan cases bij, hoe kan het wel en hoe niet, van welke fouten zou je kunnen leren. KLM neemt daar altijd een mooie plek in in de categorie: ‘leuke pilot, grappig experiment maar verder heb je er niks aan’. En iedere keer doe ik hetzelfde, zonder intro laat ik het filmpje zien en eigenlijk is de eerste reactie ook altijd: ‘leuk, maar je hebt er niks aan’, en dat is dan de eerste reactie van 25 marketing professionals. Een beetje zoals we in 1995 nadachten over internet, jonge honden. Live stream op de lingerie show, die categorie.

Even schrok ik vorige week, door een misverstand op Twitter dacht ik even dat Cor Hospes (@corhospes) de campagne had bedacht. Dat bleek, gelukkig, niet zo te zijn, Cor had een boek geschreven waar de case in voorkwam en had, zo begreep ik, ongeveer dezelfde kritiek (ik moet het boek nog lezen). Wat is er dan niet goed aan? Mensen die mij kennen weten dat ik een groot Mad Men fan ben en er graag uit citeer, de clichés van Don Draper zijn scherp en heel waar. Ergens zegt Draper tegen een copywriter:

“You are not an artist, you solve problems”.

Een mooie weergave van het reclamevak. En volgens mij was het probleem in deze campagne: creëer een glimlach in de tijd dat iemand wacht op een vliegtuig. Daar had je met een hele lekkere kop koffie met croissant zonder die hele heisa natuurlijk veel effectiever in kunnen zijn. En dan niet die paar mensen maar alle wachtenden wellicht?

En als social media een eis is maakt het de opdracht nog meer tot een leuk experiment maar nog geen crossmediale campagne. En het ergste vind ik de film zelf. Ik vond dat bijna anti social media. En toen wist ik ook meteen wat me tegenstond, de film straalt uit: ‘kijk ons eens even ontzettend social media inzetten op een creatieve manier’, precies zoals we in 1995 over internet dachten, maar toen kon het ook nog, het was nieuw. Maar met die film haal je de hele campagne helemaal onderuit. Was het een meerjaren strategie geweest dan had ik het al een stuk beter gevonden. Maar dit is typisch: kort en snel scoren, klaar. En daar is social media beslist niet het beste kanaal voor. Lange termijn, daar is het veel geschikter voor.

Gisterenavond had ik dezelfde groep bij SRM en ik zag het tweetje toen de groep een opdracht aan het uitvoeren was. De verbazing was groot, gelukkig: ik achtte de groep weer een stukje hoger.Enfin. Was er een prijs als: leuk idee, leuke pilot, originele inzet social, creatief talent. Ja dan had ik het begrepen, heel goed zelfs. Maar beste cross mediale campagne? Ik kan er niet bij.


Geplaatst in

DelenEr zijn 37 reacties op dit artikel

 • Ik ben geen reclame specialist, maar dat filmpje van KLM is mij tot op de dag van vandaag bijgebleven. Dan doe je het toch goed of zie ik verkeerd? De boodschap kwam over en kijk nu anders (positiever) tegen KLM aan.

  geplaatst op
 • Volgens mij heeft Boondoggle ook helemaal niet gewonnen in de categorie Beste crossmedia campagne. Die categorie hebben we eerlijk gezegd helemaal niet meer, die is aantal jaren geleden zelfs afgeschaft in die vorm.

  geplaatst op
 • @stephan: beste Crossmedia concept goud en zilver op beste online campagne, maar dat verandert het stuk natuurlijk niet. Crossmedia concept is neem ik aan bedoeld voor een campagne.

  geplaatst op
 • @Stef Laat ik voorop stellen dat we ook juist prijzen uitreiken om de discussie in ons vak gaande te houden, dus dat pak je prachtig op, complimenten daarvoor. Maar achter het, op het oog, kleine verschil tussen een campagne en een concept, schuilt een enorme wereld van verschil. Campagnes staan in mijn ogen vooral voor een "beperkte tijd", concepten stappen juist over die tijdsbepaling heen. Die blik, is al een wereld van (cultuur)verschil en geeft bijvoorbeeld ook aan het verschil tussen een campagne matige insteek of een conceptmatige insteek (lange termijn). Natuurlijk zijn er ook campagnes die gaan voor de lange termijn, dat ontken ik niet. Maar juist bij internet gaat het in mijn ogen niet zozeer om het korte termijn gewin (vaak aandacht kopen), maar veel meer om het lange termijn effect (aandacht krijgen).

  Wanneer je dat soort termen door elkaar heen gebruikt en de essentie niet ziet van het verschil ogv cultuur achter deze termen (traditionele wereld denkt vooral in campagnes, online in concepten en campagnes) dan wordt jouw standpunt (wat ik een interessante vind) heeft jouw stuk voor mij opeens een stuk minder waarde.

  En vergeet niet, internet is niet zozeer een medium, maar vooral een mentaliteit! Ik kan het niet vaak genoeg zeggen.

  geplaatst op
 • @Stephan ik ben het helemaal met je eens, het zou uit mijn mond kunnen komen, echt. En dat Internet een mentaliteit is staat precies zo in sheet 64 van de presentatie die ik gisterenavond hield. Maar als je goud wint met het concept en zilver met de campagne dan mag ik toch wel de conclusie trekken dat het een campagne concept is?

  geplaatst op
 • @Stephan wat een hoop woorden voor een reactie en dan weet ik nog steeds niet wat je van zijn stuk vind.

  @stef ik vond de klm surprise actie echt iets wat ook mij een glimlach bezorgde en wat ook direct inspireerde tot een 'wow... als dit werkt dan zijn er nog 1000 andere mogelijkheden om mensen te verrassen/inspireren/ met een social media IRL connectie. Leek me ook zeer goedkoop en ook tot de verbeelding sprekend. Glimlach en goed gevoel bij een merk lijkt me geen klein iets. Leuk dat het door een stagaire blijkbaar is bedacht.
  Is dit een terrechte winnaar? Geen idee wat de andere kwaliteit was. Welke had jij op het oog? Dan kunnen we hier vergelijken

  geplaatst op
 • Heerlijk negatief stuk, had het zelf geschreven kunnen hebben :) Ten minste, als ik het eens was geweest met de strekking. En dat ben ik niet.

  "Leuke campagne, maar je hebt er niks aan" is je conclusie. Da's wel makkelijk. Wat heeft KLM precies aan spotjes op de radio of TV? Sprinten mensen na een reclame naar hun PC om een vakantie te boeken? Welnee, KLM werkt ermee aan zijn naamsbekendheid en merkbelofte. En die houdt in dat KLM wat duurder is, maar ook betrouwbaar en een hoog serviceniveau heeft.

  Precies hetzelfde doen ze met deze campagne. Sure, het serviceniveau kun je inderdaad benadrukken door 10.000 kopjes koffie uit te delen. Maar daar kraait echt geen haan naar. Hooguit een artikeltje van drie regeltjes op pagina zoveel van een zichzelf te serieus nemend reclamevakblad en that's it. KLM kiest in plaats daarvan voor een onorthodoxe aanpak. In plaats van een massabenadering maakt het zijn punt met een paar fijnzinnig uitgewerkte individuele benaderingen, om dar vervolgens publiciteit rond te genereren. Het is (vrij) uniek en nieuw, en het wordt duidelijk gewaardeerd. Google je momenteel op "KLM Surprise" dan vind je 32.000 hits. Toegegeven, daar zitten veel sites tussen die zijn gericht op marketeers en niet op de consument, maar toch, het zijn 32.000 pagina's die vrijwel zonder uitzondering positief berichten over de KLM. En dat afdoen als "je hebt er niks aan"? Kom nou toch, zeg.

  En dan de kritiek over het gebruik van het medium social media. "(...) dit is typisch: kort en snel scoren, klaar. En daar is social media beslist niet het beste kanaal voor. Lange termijn, daar is het veel geschikter voor." Ja, dan doet KLM het natuurlijk fout. Net als die sukkels van Old Spice. Een beetje binnen een week tijd 35 miljoen Youtube-views genereren en in twee dagen 80.000 Twitter-followers krijgen, stelletje mafkezen, dan snap je het medium echt niet.

  Het sarcasme terzijde: waar komt het bizarre idee vandaan dat kort en snel scoren slecht is? Waarom zou een bedrijf middels social media niet tegelijkertijd kunnen werken aan een langdurige klantrelatie maar ook kortstondige campagnes kunnen houden?

  Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat hier sprake is van een stuk afgunst. Een gevoel van "potverdorie, zitten we helemaal volgens het boekje op social media langetermijnrelaties op te bouwen, komt er zo'n nozem langs die met iets veel te simpels alle spotlights krijgt".

  Btw, het is goud voor "beste cross mediale concept", niet "beste crossmediale campagne". Het concept (dus inderdaad leuk idee, leuke pilot, originele inzet social, creatief talent) staat dus centraal en niet zozeer de feitelijke resultaten.

  geplaatst op
 • Dat vond ik dus ook toen ik de video zag, waarom ook al dat gestuntel en gejammer van dat het net niet lukte laten zien? Dat bevordert niet dat warme gevoel wat zo'n campagne op moet roepen. En waarom ook zo'n lange video? En waarom niet kadootjes voor iedereen?

  SpanAir deed het later in december een stuk beter, met inderdaad een lekkere korte video en gewoon voor iedereen een kadootje.

  geplaatst op
 • @Vincente Ik ben het niet met @Stef eens.

  @Stef aandacht is het meest kostbare wat je een mens kan schenken in het leven en daar is een enorm tekort aan bij organisaties en personen. Aandacht is het nieuwe zwarte goud in onze samenleving. Doe je dat alleen maar campagne-matig als organisatie dan is het dun en vaak een trucje, doe je dat met een zekere regelmaat, binnen een concept, een groter en structureel geheel, dan krijgt het al meer waarde. En bij de KLM is sprake van het laatste.
  Ik ben gek op metaforen. Vele kleine druppels vormen een grote plas en in dit geval gaat het om die plas. Bij de cat. campagne gaat het om die druppel, bij de cat. concept gaat het om de plas, zo eenvoudig is ons vak.

  geplaatst op
 • @Stephan ik ben het met je eens. Alleen deze specifieke actie is een campagne of zoals KLM het zelf zegt 'a little experiment'. Deze campagne liep van 14 oktober tot 30 november (campagnes hebben meestal een begin en een eind), met als grootste succes: een film op Youtube die vertelt hoe geweldig de campagne is en die vooral wordt bejubeld binnen ons kleine wereldje. Dan snap ik niet waarom de campagne een gouden spin wint als concept en een zilveren voor online campagne. Als het onderdeel is van een groter geheel, nergens duidelijk overigens, dan moet dat concept winnen. Maar de winnaar is KLM Surprise, en niet een groter geheel.

  geplaatst op
 • @Anders het stuk is niet negatief, het is alleen kritisch naar de Spin awards, niet naar KLM noch naar Boondoggle. En het is een tendens over Spin die je wel vaker hoort, en dat is jammer want het is de enige echte prijs in ons vak.

  geplaatst op
 • @Vincent we zijn het over de aardigheid van de actie wel eens, maar een gouden en een zilveren Spin, tsja.

  geplaatst op
 • @Shameequa - voor iedereen? Bij Spanair waren de kadootjes waren voor de passagiers van één vliegtuig van Madrid naar Las Palmas. En de andere vluchten dan? Spanair maakt een gebaar naar een beperkte groep mensen - net als KLM - en spint er vervolgens in de (al dan niet sociale) media publicitair garen bij. Ik zie het verschil niet zo. En op mijn eerdere opmerking terug te komen: ook de actie van Spanair was gericht op kort en snel scoren. Is dat erg? Nee natuurlijk niet.

  geplaatst op
 • #Stef - je zegt dat je niet negatief bent naar KLM of Boondoggle, maar met je opmerkingen als "het ergste vond ik nog" kraak je de campagne stevig af.

  Of je kritiek op de Spinawards terecht is weet ik niet want ik ken de andere cases niet, maar ik ken me bij díe kritiek wel iets voorstellen. Hoewel ik de aandacht voor KLM Surprise absoluut niet zou willen afdoen als "je hebt er niks aan" - en daarom ga ik ook echt in tegen je opmerkingen - ben ik ook niet echt blown away. Neem de 947 followers op Twitter die sinds 15 december niks meer van het twitter-account hebben vernomen, dat kan toch niet het summum zijn van alle Nederlandse crossmediale campagnes in een jaar tijd? Misschien uiteindelijk wel hoor maar ik moet eerlijk kennen dat ik niet meteen betere cases op kan noemen. Maar moeten we dan tekeer gaan tegen de Spinawards of tegen de kwaliteit van het wat we in Nederland met zijn allen produceren? Het is op zich ook wel veelzeggend dat er geen prijs is toegekend in de categorie "beste website concept", en het is niet de eerste keer dat Spin een prijs niet uitreikt.

  geplaatst op
 • Ik vind het helemaal geen onaardige campagne. Ik weet van een campagne die niet eens genomineerd is, waar ik me dan oprecht over verbaas. En het is zeker geen afgunst, ik gebruikte deze case gewoon al een paar weken en wist eigenlijk niet wat ik las toen ik hoorde van goud.

  geplaatst op
 • @Stef: Ik had graag een inhoudelijke discussie met je gevoerd en ik had ook het idee dat dat je uitgangspunt was. Zo gauw je echter in een bijzin "het is alleen kritisch naar de SpinAwards, een tendens die je wel vaker hoort" gaat roepen, dan sla je echt elke discussie dood. Want dan kom je terecht in "er zijn meer mensen die dat zeggen" (Wie dan?) en "tendens" (Waar heb je het dan over?). Zolang als ik samen met mijn collega's de SA organiseer zijn er positieve berichten en negatieve berichten geweest over SA, dat hoort ook bij je nek uitsteken.
  En de dag dat er geen discussie meer is over de SA, dat is de dag (en ik spreek op persoonlijke titel) dat we beter kunnen stoppen met de SA. De discussie is juist wat we graag zien. Wie mij een beetje kent, weet ook dat ik opensta voor verbeteringen. Er zijn talloze aanpassingen en veranderingen aan de SA, die komen vanuit gespreken met mensen die ons helpen de SA beter te maken. Ik wil altijd ons vak beter maken, bij alles wat ik doe.

  Maar wanneer je dit soort munitie in de strijd gooit (de kracht zit in herhaling: "het is alleen kritisch naar de SA, een tendens die je wel vaker hoort) , dan haak ik af.

  geplaatst op
 • @Stephan Ik gooi helemaal niets in de strijd, ik zeg alleen wat ik best vaak hoor, dat mag toch best? Ik gebruik het niet als argument in de discussie. Beetje flauw om me nu op 1 zo'n zinnetje af te kappen terwijl de inhoudelijke discussie inderdaad best leuk was. Jammer.

  geplaatst op
 • Buitengewoon warrig verhaal, zelfs voor een column. Prima campagne van KLM waarbij social media-informatie gebruikt wordt om passagiers is de real world te verrassen, want hoe vaak kom je in de 'echte wereld' je acties uit de 'virtuele wereld' tegen?

  geplaatst op
 • @Ron Waarom is het een warrig verhaal dan? Ik vind het ook een prima campagne nl.

  geplaatst op
 • Geen haat zonder liefde.

  geplaatst op
 • Lees ook het artikel en de comments op Molblog. http://www.molblog.nl/bericht/dwwa-klm-houdt-van-social-media/

  geplaatst op
 • @Stef Het is warrig, omdat je de campagne afstraft vanwege de manier waarop KLM de campagne zelf promoot/uitdraagt en dat staat volgens mij los van de kwaliteit van de campagne zelf. Het eventdeel op het social media-deel maakt het voor mij al crossmediaal, dus dat argument van je vervalt daarmee ook. Warrig dus:)

  geplaatst op
 • @Stef. Ik herhaal de vraag van @Vincente. Wamt die heb je niet beantwoord en ik ben ook wel benieuwd.

  Welke had volgens jou dan moeten winnen?

  geplaatst op
 • @Vincent @Hans ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee, ik heb de inzendingen natuurlijk niet gezien.

  geplaatst op
 • @Vincent @Hans al had natuurlijk Nike Mokum van mij alle prijzen mogen winnen, briljant!

  geplaatst op
 • @allen:

  Ah, ja: de klassieke discussie over de social media sprint en marathon! Laten we 1 ding voorop stellen: beiden zijn een kracht. Je kunt zowel 80.000 followers en miljoenen views trekken met een kortstondige sprint (Old Spice) alswel op lange termijn met een gedegen strategie klappen maken. En wat doet Old Spice nu met die 80.000 followers?

  Met het oog op die discussie wijs ik jullie graag op de volgende editie van het studentenevent Paperjammed. Op 20 april zullen Dick Buschman (Achtung!), Boris Nihom (They), Antoinette Hoes (Leylines) en Casper Mooyman (Vodafone) de vragen beantwoorden van studenten over exact dit onderwerp: http://bit.ly/gk7Gf9

  Er is een livestream ;)

  geplaatst op
 • Grappig, klokje van laatste reacties op de homepage loopt een uur voor vergeleken met de reacties hier #weekendnieuws

  geplaatst op
 • Ik ben het wel eens met @Stef dat dit wat mij betreft niet de winnaar had moeten zijn.
  VOORAL omdat het leuk is voor die paar mensen en ALLE MENSEN IN DEZE INDUSTRIE.
  Het is namelijk niet een actie die breeduit door NL wordt bekeken, maar breeduit in onze industrie.... en een kortlopend social media initiatief vind ik niks mis mee.... maar dan moet er een vergrootglas op worden gezet om er voor te zorgen dat het grootser wordt gezien of deel uitmaken van een groter geheel.

  Overigens vind ook ik het een zeer sympathieke actie.
  Maar ik zit in deze industrie en vraag me af of er veel mensen buiten het reclamewereldje dit gezien hebben.... en dan vraag ik me af of er in de briefing stond: impress the Dutch internet creative agencies......

  Dat KLM goed bezig is bewijzen ze telkens weer.
  Iets wat ook wel weer hier mee wordt bewezen: http://www.youtube.com/watch?v=9sHY7xrB2Ac&feature=player_embedded
  Een influential heeft er voor gezorgd dat het initiatief van de KLM door een heel stuk meer mensen is gezien: zij roepen hun achterban op - en omdat het niet de kleinste jongens zijn wordt dit opgepakt (en wordt het wellicht middels PR ook weer in allerlei andere plekken waar de gewone NL-er komt die van Dancemuziek houdt gezien)
  Dan heeft het weer meer zin, als je het mij vraagt.

  Als je naar KLM en social kijkt - daar hadden ze WMB weer wel een ouvreprijs mee mogen winnen.....

  geplaatst op
 • Ik heb wel een vraag, of noem het een mogelijk verbeterpunt, o.b.v. bovenstaande.

  Er is blijkbaar een groot verschil volgens de SA tussen concept en campagne. Toch staan de woorden broederlijk naast elkaar in de toelichting op de site: 'Beste crossmedia concept' is bedoeld voor concepten en campagnes waarin...' Maar laten we daar niet over zeuren, anders komen er straks 2x zoveel categorieën. Snel sluiten dus ;-)

  De achterliggende discussie die Stef aanzwengelt en die ik ook bespeur in de reacties, is dat het soms niet duidelijk is WAAR de focus van de jury ligt. Strategie & creatie blijkbaar sowieso, maar hoe zwaar telt het resultaat mee? Want daar wordt blijkbaar niet voor niets naar gevraagd in de formulieren. Take Mokum bijvoorbeeld was absoluut een winnaar qua creativiteit, maar ook o.b.v. de resultaten? Andere cases waren misschien minder creatief, maar scoorden veel betere resultaten. Ik noem het puur als voorbeeld, maar misschien wat meer duidelijkheid per categorie of misschien wel overall?

  geplaatst op
 • @wouter: vanaf vakantieadres dus kort: creativiteit telt voor 50%mee, interactiviteit 25% en effectiviteit ook voor 25%, we zijn dus vooral creativiteitsprijs. Mijn opmerking over concept en campagne was vooral bedoeld dat ik vind dat wanneer je mening hebt over winnaars, je A categorienaam moet weten en B niet wegkomt met opmerking dat je niet eens de inzendingen hebt gezien. Ik heb het traditionele standpunt dat je altijd je mening mag geven, mits je je wel hebt verdiept in materie en bij categorienaam niet weten en roepen dat je inzendingen niet eens gezien hebt, dat vind ik geen blijk geven van je verdiepen. Dan haak ik af. Dat was voornamelijk mijn kritiek op auteur.

  geplaatst op
 • ...en Nike had geen zilver mogen winnen.

  Wat ik vooral jammer vond, was dat de Nike Take Mokum campagne niet origineel is. Daar is bij de jurering van de Spinawards kennelijk overheen gekeken. Er zijn heel veel vergelijkbare projecten en zelfs complete bedrijven die dit al jaren doen. Vond het dus zelf totaal niet vernieuwend, integendeel een beetje (heel erg) een copycat actie.

  http://www.nytimes.com/2009/08/20/fashion/20GPS.html
  http://www.ghacks.net/2008/05/24/gps-drawing/
  http://en.wikipedia.org/wiki/GPS_drawing
  http://www.gpsdrawing.com/info.html

  geplaatst op
 • @Wouter Uitstekende reactie, ontzettend jammer dat @Stephan nu is afgehaakt vanwege mijn wellicht wat tendentieuze zinnetje waarvoor dan alsnog excuus want ik vind dit dus een goed punt. Het is wat Spin nu zou moeten doen: minder vrijblijvende criteria voor winnen. Want het is mij niet duidelijk hoe je een Spin wint. Bij een effie is dat duidelijk, bij een Esprix heb ik tenminste wat gevoel bij maar bij de Spin is dat niet heel erg duidelijk. Die stap zou ook mooi gemaakt kunnen worden, daarmee zou Spin ook veel toonaangevender kunnen worden passend in de volwassenwording van ons vak.

  Dus ik zou zeggen bestuur (@Stephan), doe er wat mee! En voor meedenken en brainstormen ben ik natuurlijk beschikbaar.

  geplaatst op
 • @Willem oeps..... die is pijnlijk, veel dank hiervoor. Nu wordt het wel een echte discussie zo langzamerhand.

  geplaatst op
 • Geen dank Stef, ik ben ook benieuwd wat Stephan hiervan vindt.

  geplaatst op
 • Alles is vaak al gedaan, dus ik stel voor dat we geen TamTam discussie gaan voeren. Wordt het zo zuur van.
  @ Stephan: thanks. Dat is al een stuk duidelijker. Echter, de vraag blijft dan wel:

  - Wat wordt er verstaan onder interactiviteit bij de SA en de jury's? >>> Blijft in sommige gevallen subjectief merkte ik bij de inspiratiedagen. Veelgehoorde vraag betrof de dialoog in het concept. Als merk hoef je natuurlijk niet altijd de dialoog aan te gaan. Het is geen doel op zich, bovendien zitten veel consumenten daar ook niet op te wachten. Als je voor 25% wordt afgerekend op interactie, dan zou ik voor de versie 2012 een concrete vraag hierover stellen in de caseformulieren. Deze ontbreekt nu.

  - Wanneer is een campagne dan succesvol interactief geweest, m.a.w. WAT weegt precies 25% mee? Is dat de mogelijkheid tot interactie in het concept/campagne integreren (dus creatieve interactie) OF de mate van interactie die er is geweest (het resultaat)? Zou goed zijn als daar ook wat meer duidelijkheid over kwam denk ik. Want een creatieve manier van interactie in het concept integreren valt bij de SA volgens mij onder creatief (50%) OF resultaat (25%), maar die 'losse' 25% interactiviteit is mij i.i.g. nu niet geheel duidelijk.

  Fijne vakantie trouwens Stephan!

  geplaatst op
 • @Stephan ik vind dat je je er makkelijk vanaf maakt, maar goed ik haak ook af. Wellicht spreken we elkaar hier nog eens over. Zeker gezien de bijval op twitter (zoveel tweets had ik ook niet verwacht) en de discussie lijkt mij dat er toch aanleiding is zaken wat anders aan te pakken en wat anders te communiceren. Ook gezien het Nike verhaal hetgeen ik toch wel een pijnlijke copy vind van andere concepten. Nou ja maakt niet uit, het blijft een leuk feestje en een leuke award.

  geplaatst op
 • @Willem: vwb winnaar Nike, stel de vraag aan de desbetreffende juryvoorzitter (in dit geval Steven Jongeneel), wij als bestuur bepalen (bewust) nooit wie de winnaars zijn en hebben dat ook nooit gedaan. Je kan ons wel aanspreken op de criteria die de jury gebruikt. Overigens weet ik uit ervaring dat de vraag of iets al een keer gedaan is, vaak langs komt bij onze jury's. En die vraag is niet specifiek voor de SpinAwards, maar zie je bij alle awards. Het gaat er uiteindelijk om of iets op een orginele manier is toegepast. En blijkbaar vond die jury dat het geval. En de vraag of iets orgineel is, is op zichzelf ook niet orgineel en wordt door creatieven al eeuwenlang gesteld, waarbij veel ideeën uiteindelijk vaak weer varianten zijn en voortkomen uit eerdere ideeën.

  @Wouter: relevante vragen die ik zeker zal meenemen bij de aanpassingen voor het nieuwe jurydocument. Dank voor je waardevolle input. Als je op dat gebied nog meer input hebt, mail me dan op stephanatspinawards.nl

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.