Zichtbaar in Google, maar niet vindbaar

6 april 2011, 05:05

Sinds 1 april heeft Het Voedingscentrum een nieuwe website gelanceerd. De nieuwe website oogt een stuk frisser ten opzichte van de oude website. Ook is de uitstraling van de nieuwe site een stuk rustiger. Toch ga ik in dit artikel niet verder in op de vormgeving van de website, maar wil ik juist een belangrijke SEO valkuil benoemen waar Het Voedingscentrum geen rekening mee heeft gehouden.

Op dit moment is de website van Het Voedingscentrum op veel zoekwoorden vindbaar in Google. Wanneer je bijvoorbeeld zoekt op Schadelijke stoffen zul je zien dat de website van Het Voedingscentrum op de derde plaats tevoorschijn komt. Wanneer je vervolgens op dit derde resultaat, krijg je de foutmelding dat deze pagina niet bereikbaar is. Een ander voorbeeld is wanneer je zoekt op Schijf van Vijf. Als je vervolgens op de link van Het Voedingscentrum klikt krijg je een ‘404 foutmelding’.

Wat zijn de consequenties?

Wanneer de oude website wordt vervangen voor een nieuwe website, moeten natuurlijk alle oude pagina’s op de juiste wijze worden doorverwezen naar pagina’s binnen de nieuwe website. Het beste is natuurlijk om zo weinig mogelijk oude pagina’s op een 404-pagina uit te laten komen. Wanneer je een oude pagina verwijdert, verwijs je deze door met een 301-redirect naar een nieuwe relevante pagina. Op deze wijze heb je de meeste kans dat de posities in Google behouden blijven en er voor te zorgen dat een bezoeker automatisch wordt doorgestuurd naar de nieuwe pagina.

Het is dus belangrijk om van te voren goed na te denken over hoe je de pagina’s gaat doorverwijzen. Wanneer je dit niet goed oppakt, kan het betekenen dat veel pagina’s posities in Google kwijtraken. Daarnaast zullen veel bezoekers die op de ‘dode’ link klikken niet op de website terecht komen.

Conclusie

Denk bij de overgang naar een nieuwe website niet alleen aan de vormgeving en gebruiksvriendelijkheid, maar zorg er ook voor dat de website op een zoekmachine vriendelijke wijze wordt overgezet. Behoud je posities, behoud je bezoekers en behoud de omzet uit je website!

Hendrik van Zwol
Expert kunstmatige intelligentie (AI) bij Innovadis | B2B commerce

Ontdek met mij de wereld van AI, waar ik bedrijven begeleid in het toepassen van intelligente technologieën voor hun digitale transformatie.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!