Google Analytics lanceert nieuwe versie

Google Analytics lanceert nieuwe versie

Gistermiddag op de Google Analytics User Conference (die binnenkort ook weer in Nederland is) in San Francisco heeft Google eindelijk de bekendmaking gedaan van de nieuwe layout. Officieel mogen we het niet alleen een layout update noemen maar is het een compleet nieuwe versie geworden. Er zijn flink wat functionaliteiten toegevoegd zoals bijvoorbeeld een “report finder”, een verbeterde help functie, events als doelen en geavanceerde dashboards. Deze nieuwe functionaliteiten zullen in de komende weken over alle accounts uitgerold worden, maar hier alvast een sneak preview van de nieuwe layout:

Het scherm is nu eenvoudiger en logischer ingedeeld. Er is meer ruimte voor bijvoorbeeld de tabel, de kolommen zien er overzichtelijker uit en de vette koppen die voorheen boven de tabel stonden zijn nu boven de grafiek geplaatst. Ook is de filteroptie die voorheen onder de tabel stond nu naar boven geplaats, wat een meer logische plek is. Daarnaast is het menu ‘schoner’ gemaakt en logischer ingedeeld:

De helpfunctie is verbeterd. Op dit moment worden er onderwerpen getoond die te maken hebben met de rapporten die op dat moment bekeken worden:

En voor de mensen die een heleboel accounts en profielen onder 1 login hebben staan is het nieuwe profieloverzicht een verademing:

Je kunt nu veel beter zoeken naar het gewenste profiel.
Het oude dashboard wat niet door heel veel mensen gebruikt werd is nu vervangen door een op maat te maken flexibel dashboard:

Dit dashboard kun je aanvullen met de nieuwe widget editor:

En het is nu ook mogelijk om zelf extra dashboards aan te maken, je bent dus niet meer gebonden aan 1 enkel dashboard.
Een extra visualisatie optie die is toegevoegd aan de zoekwoord en verwijzende sites rapportages is de “Term cloud” visualisatie:

Hiermee is snel te zien welke woorden veel bezoek, omzet, of weigeringen hebben. Voor een snelle analyse moest je voorheen externe tools gebruiken om zoiets te visualiseren, en dat kan nu binnen de interface zelf.

Tot slot

Buiten de genoemde wijzigingen zijn er nog een paar kleinere zaken als bijvoorbeeld de mogelijkheid om een event als doel in te stellen en de mogelijkheid om vooraf een filter in te stellen voor een Custom Report. Daarnaast missen er ook nog zaken die nog wel komen: de PDF export, de Email-Report functie, de link-met-adwords mogelijkheid, en de in-page analytics functie. Naar verwachting zullen deze snel in de nieuwe versie zitten.

Google geeft zelf aan dat deze nieuwe update een flinke verbetering is qua gebruiksvriendelijkheid, al is het wel weer even zoeken naar de nieuwe locaties van bepaalde onderdelen. Tevens biedt de achterliggende vernieuwde technologie een platform waarop sneller ontwikkeld kan worden. We kunnen dus nog meer handige aanvullingen verwachten in de toekomst. Als partner van Google op het gebied van Google Analytics hebben we achter de schermen al een paar maanden met de nieuwe layout gewerkt, en ik moet zeggen dat het een flinke stap voorwaarts is. Het werkt net even wat logischer en vooral sneller dan de oude layout.


DelenEr zijn 21 reacties op dit artikel

 • Dat ziet er veel belovend uit Andre! Ik ga er direct mee aan de slag vandaag. Ik zie dat ik het op 1 van mn account ook beschikbaar is nu!

  geplaatst op
 • Ziet er goed uit, bedankt voor de update André! Er was ook wel ruimte voor verbetering in een aantal opzichten. Goed om te zien dat Google dat nu goed gaat oppakken.

  geplaatst op
 • Zo dat ziet er inderdaad een stuk professioneler uit. Ik word ook wel erg blij dat ik meer dashboards kan aanmaken. En de cloud visualisatie is ook top. Superdank voor de update André. ik ga het ook direct even uitproberen, ben erg benieuwd naar alle nieuwe snufjes.

  geplaatst op
 • Cool!
  Er staan nog een aantal dingen op m'n lijstje maar Google is goed bezig.

  geplaatst op
 • Vooral de aangekondigde, verbeterde logica in het menu lijken me een timesaver; ik sta in de wachtrij voor de beta test.

  geplaatst op
 • De genoemde Google Analytics User Conference is op 19 mei. Programma wordt nader bekend gemaakt op http://www.gauc.nl - nu hebben we de toezegging van Nick Mihailovski en een aantal andere keynotes van Google die je op 19 mei aan de tand kan voelen over deze nieuwe versie!

  geplaatst op
 • Mooi dat het beheer van accounts en profielen nu beter is ingericht.

  Maar nog steeds geen MCC functionaliteit toch? Jammer, ik vind het echt onbegrijpelijk dat Google dat nog steeds niet opgelost heeft.

  geplaatst op
 • Ik zou graag doeltrechters aanmaken en deze al met bestaande data uit het profiel vullen. Weet iemand of dit in deze versie mogelijk is?

  geplaatst op
 • @ Hans Wat jij wilt kan niet in de (nieuwe) Google Analytics interface. Er is wel een tool waarbij je met de historische Google Analytics data trechters kunt instellen, deze tool heet Paditrack. Wellicht kun je dus deze tool gebruiken.

  geplaatst op
 • @Auke, bedankt voor de tip! Helaas maar max 5 stappen, maar het kan inderdaad in deze tool! Hoop dat dit snel aan GA toegevoegd wordt. Dit is iets wat al jaren in Nedstat (en vast veel andere pakketten) mogelijk is.
  Verder is Google Analytics natuurlijk een fantastisch pakket!

  geplaatst op
 • @Hans: je kunt hetgeen wat PadiTrack doet ook zelf handmatig doen, al is het wel wat handwerk. Je maakt eerst een segment voor bezoeker die stap 1 gezien hebben, dan een segment voor mensen die stap 1 en 2 gezien hebben, dan stap 1, 2 en 3, enz. Kost wel wat tijd, maar kan voor belangrijke funnels ook goede inzichten opleveren.

  geplaatst op
 • @andre Slimme workaround! Thanks.

  geplaatst op
 • Nog een leuke aanvulling, kun je een rapport in de nieuwe layout niet vinden? Gebruik dan de Report Finder om te zien waar het zich nu bevind.

  geplaatst op
 • Ben benieuwd! Hopelijk wordt het ook mogelijk om doelen binnen verschillende profielen in te stellen, zoals je dat nu ook voor filters en gebruikers kan doen. Dat zou veel instel- en testtijd schelen!

  geplaatst op
 • @ Olaf Misschien kan je iets met de GA Goal copy tool, je kunt dan eenvoudig de doelinstellingen kopiëren en plakken in de overige profielen. Dat scheelt ook al flink wat tijd met het instellen van de doelen.

  geplaatst op
 • Voor wanneer is de 'update' gepland? Bij mij ziet het er nog allemaal hetzelfde uit.

  geplaatst op
 • In de aankondiging op het google blog staat een link naar een formulier. Daar kun je jezelf opgeven als je snel toegang wil.

  geplaatst op
 • Werkt als een trein trouwens, ik heb op een heel ander account dan opgegeven binnen 2 dagen mail gehad dat ik toegang had tot de nieuwe versie, maar helaas was het alleen een e-mail...

  geplaatst op
 • Ik ben erg benieuwd, ik ga me meteen aanmelden.

  geplaatst op
 • Ik ben erg benieuwd, ik ga me meteen aanmelden.

  geplaatst op
 • Update vanuit Google, de nieuwe interface is nu voor iedereen beschikbaar.

  geplaatst op
 • En ook dit jaar is er weer een zeer interessant programma tijdens de derde editie van de Google Analytics User Conference!
  Dit jaar met 3 keynotes: Justin Cutroni, Sagnik Nandy en Paul Muret. Paul is de bedenker van Urchin en eindverantwoordelijk voor Google Analytics binnen Google.

  Dus: weer niet te missen (check http://www.gauc.nl)!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.