T-Mobile doet heus nog aan flatfee

17 maart 2011, 05:13

T-Mobile is de enige mobiele telefoonprovider die een ongelimiteerde databundel aan biedt, waarvoor hulde. Met aardig wat tamtam werd in een persbericht aangekondigd dat T-Mobile de snelheid voor de eerste gigabyte aan mobiele data zelfs heeft verhoogd tot 7,2 mb/s, per 4 april. T-Mobile rept zelf van een “tijdelijke” verlaging van de snelheid, ná die 1 gigabyte. Maar met 64 kb/s, zo schatten WebWereld en OneMoreThing (via NU), is het ondraaglijk om op je mobiele telefoon te internetten. Een woordvoerder van T-Mobile noemt het: “natuurlijk niet ideaal”.

Natuurlijk kun je als gebruiker een extra gigabyte bijkopen, is het maar de vraag hoe die grens van 1 gigabyte mee gaat schuiven in de toekomst met al het toenemende dataverkeer (vooral op iPhones, dat zijn de heavy users) en lijkt de tegenbeweging tegen de flatfee definitief doorgezet nu ook T-Mobile eraan begint te knabbelen.

Er zat natuurlijk al een fair use op, persoonlijk heb ik daar nooit heel veel van gemerkt. Volgens T-Mobile gaat 95 procent van de klanten die mobiel internet gebruiken, geen last hebben van deze maatregel. De heavy users moeten als ze dat willen bijkopen en de fair use, die in de praktijk al op 1 gigabyte lag, blijft gewoon in werking.

Zelf ben ik een groot voorstander van flatfee, internet overal, kom op mensen, en heb om die reden al heel lang mijn T-Mobile abonnement niet gewijzigd en ik ben ook niet overgestapt naar een andere provider (KPN en Vodafone hanteren een harde datalimiet). Ik ben benieuwd wanneer de flatfee echt sneuvelt, als dat niet eigenlijk al gebeurd is met deze nieuwe tarieven. Want met 64 kb/s schiet het allemaal niet op. OneMoreThing:

“Praktisch betekent het echter dat je iPhone nagenoeg onbruikbaar wordt voor mobiel internet. KPN en Vodafone bieden iPhone-abonnementen aan met een datalimiet. Kom je daar overheen, dan betaal je per MB, maar blijft de snelheid gelijk. Daarmee blijft T-Mobile’s vernieuwde iPhone-abonnement een interessant alternatief, al lijkt de samenvatting ‘Onbeperkt en supersnel internet’ een tikkeltje misleidend.”

En dan nog dit. Ik zag het nieuws gisteren eind van de middag op Nu.nl. Even een screenshotje gemaakt, ik kan het niet laten. Ik vind het dan prachtig om te zien, hoe display advertising soms grappig kan zijn.

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

5 Reacties

  Oli4b

  Even aanpassen: Want met 64 mb/s schiet het allemaal niet op.


  17 maart 2011 om 04:49
  Remco de Vries

  Telfort biedt ook nog steeds flatfee aan.. T-mobile is niet alleen.


  17 maart 2011 om 05:58
  mgvandenbroek

  @oli4b: Aangepast, tnx. Dat zou wel een lekkere snelheid zijn 😉


  17 maart 2011 om 06:26
  Koen Roumen

  Natuurlijk treft dit slechts een beperkt aantal gebruikers, maar de mensen die het wel treft, kunnen totaal niet meer internetten. Dat je de snelheid terugschroeft na een bepaalde hoeveelheid data kan ik begrijpen, maar 64kbps is een onwerkbare snelheid.

  Daarnaast is dit niet de enige verandering van de nieuwe abonnementen, de hoeveelheid smsjes en belminuten van een i500 abo bijvoorbeeld, gaat terug naar een gezamenlijke 500 stuks. Eerst had je 500 smsjes, 500 belminuten, nu gaan belminuten en smsjes uit dezelfde ‘bundel’ van 500.

  Ik vind het een waardeloos abonnement geworden, veel te duur voor wat je krijgt. Zal niet bij T-mobile verlengen, het concurrerende aanbod is nu veel aantrekkelijker geworden.


  17 maart 2011 om 07:04
  Ronald

  MTV Mobile (KPN) heeft geen harde datalimiet. Ze hanteren FUP. Ga je er overheen dan snelheid omlaag. De snelheid bedraagt max. 3.6MBps


  17 maart 2011 om 16:06

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!