“Google TV bezorgt UPC geen slapeloze nachten”

“Google TV bezorgt UPC geen slapeloze nachten”
,
@john_on_OTT

In een exclusief interview in de Zwitserse Sonntagszeitung van 13 februari, is Mike Fries, CEO van Liberty Global, de moedermaatschappij van UPC, het afgelopen weekeinde uitvoerig ingegaan op de aanstaande introductie van UPC’s nieuwe TV consumentendienst, Horizon genaamd. Horizon zal het TV kijken voor eens en altijd veranderen, stelt Fries. TV zoals we het nu kennen is een zogenaamd gesloten systeem, maar in de toekomst zullen de nieuwe Horizon services het “TV anywhere” concept volgen. Ongeacht welk apparaat (smartphone, iPad of PC) de consument gebruikt, deze staan allemaal draadloos met elkaar in verbinding. En tevens zal alle content, of het nu lineaire TV of internet-content is, via de TV worden afgespeeld.

Daarbij leveren wij een uniek navigatie menu en een intuïtieve bediening. Kortom UPC levert een volledig multimedia centrum bij de mensen thuis. Helaas kan, vanwege het overgaan op een nieuw platform, niet worden vermeden, dat alweer een nieuwe set-top-box wordt geïntroduceerd. Maar dat is dan wel één doosje, die geschikt is voor meerdere doeleinden. Hoewel Fries nog niets kan zeggen over de prijs van een dergelijk apparaat, laat hij wel doorschemeren, dat deze min of meer gelijk zijn aan de kosten van de huidige generatie boxen. Een exacte datum over de invoering van de nieuwe dienst kon de Liberty Global CEO nog niet geven, behalve dan dat het nieuwe toestel later dit jaar in Nederland zal worden geïntroduceerd en dat hij de lancering in Zwitserland in de eerste helft van 2012 verwacht.

Voor wat betreft de toekomst van de kabelindustrie is Mike Fries uiterst zelfverzekerd, “Wij staan sterk wanneer het gaat om het leveren van hoge snelheid internet en een attractief TV aanbod”.  Over de bedreiging van de marktpositie van de kabelindustrie door Google TV en Apple TV is hij stellig, “Beide partijen bezorgen mij geen slapeloze nachten, want zowel Google als Apple TV zijn nog steeds in de opbouwfase. Het gebruikersgemak en het aanbod van content laten nog duidelijk te wensen over”. 

“Ik ben het er echter wel mee eens, dat óók wij snel moeten handelen om onze marktpositie niet in gevaar te brengen”, aldus Fries. Wellicht dat tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Europese kabeltop, het Cable Congres (van 15-17 februari in Luzern), waar ook een aantal sprekers van Liberty Global/UPC het woord zullen voeren, verdere informatie over UPC’s Horizon dienst naar buiten zal komen.


Geplaatst in

DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • John, ben benieuwd of en zo ja, in welke mate Horizon gaat aanslaan in Nederland.

  Wat denk jij?

  geplaatst op
 • Gianluigi, dat de tijd rijp is voor een geheel nieuwe vorm van dienstverlening is duidelijk. Wat dat betreft zal veel ervan afhangen in hoeverre daadwerkelijk naar de consument geluisterd wordt/is.
  Het lijkt erop dat UPC een voorsprong heeft, maar wat gaat de concurrentie te bieden hebben?

  geplaatst op
 • Ik hoop dat we als consument niet al te lang uitgemolken worden en lang op vernieuwing moeten wachten.

  geplaatst op
 • De concurrentie en het gevaar zit hem niet primair bij Apple of Google maar bij de contenteigenaren zelf. De markt veranderd ook voor UPC en Ziggo sneller dan zij (kunnen) denken.

  geplaatst op
 • Het idee is zeker interessant en de tijs is inderdaad rijp. Het concept klinkt prima, uitdaging ligt bij hardware. UPC krijgt het nog steeds niet voor elkaar om UPC ondemand zonder problemen aan te bieden. Alleen tv kijken lukt al niet zonder storingen. Ik zou mijn totale media consumptie zeker niet in de handen leggen van de hardware van UPC en natuurlijk de service die wordt geboden.

  geplaatst op
 • .... Het gebruikersgemak en het aanbod van content laten nog duidelijk te wensen over."

  Mike Fries is zeker in de war met zijn eigen systeem. Vastgeroeste providers die geprofiteerd hebben van het alleenrecht op het aanbieden van diensten lopen nu stuk voor stuk tegen de lamp.
  UPC had jaren geleden hun zaakjes op orde moeten krijgen, de komst van nieuwe systemen moeten wel degelijk voor slapeloze nachten zorgen. Met een oplossing van CanalDigitaal is men bv. in bijna alle gevallen beter en goedkoper uit dan met een soortgelijke UPC oplossing.
  Dan heb ik het nog niet over open source oplossingen als een Plex.
  Voor mij ziet het er dus naar uit dat UPC haar positie als marktleider over de komende 5 jaar gaat kwijtraken.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.