“Google TV bezorgt UPC geen slapeloze nachten”

14 februari 2011, 11:08

In een exclusief interview in de Zwitserse Sonntagszeitung van 13 februari, is Mike Fries, CEO van Liberty Global, de moedermaatschappij van UPC, het afgelopen weekeinde uitvoerig ingegaan op de aanstaande introductie van UPC’s nieuwe TV consumentendienst, Horizon genaamd. Horizon zal het TV kijken voor eens en altijd veranderen, stelt Fries. TV zoals we het nu kennen is een zogenaamd gesloten systeem, maar in de toekomst zullen de nieuwe Horizon services het “TV anywhere” concept volgen. Ongeacht welk apparaat (smartphone, iPad of PC) de consument gebruikt, deze staan allemaal draadloos met elkaar in verbinding. En tevens zal alle content, of het nu lineaire TV of internet-content is, via de TV worden afgespeeld.

Daarbij leveren wij een uniek navigatie menu en een intuïtieve bediening. Kortom UPC levert een volledig multimedia centrum bij de mensen thuis. Helaas kan, vanwege het overgaan op een nieuw platform, niet worden vermeden, dat alweer een nieuwe set-top-box wordt geïntroduceerd. Maar dat is dan wel één doosje, die geschikt is voor meerdere doeleinden. Hoewel Fries nog niets kan zeggen over de prijs van een dergelijk apparaat, laat hij wel doorschemeren, dat deze min of meer gelijk zijn aan de kosten van de huidige generatie boxen. Een exacte datum over de invoering van de nieuwe dienst kon de Liberty Global CEO nog niet geven, behalve dan dat het nieuwe toestel later dit jaar in Nederland zal worden geïntroduceerd en dat hij de lancering in Zwitserland in de eerste helft van 2012 verwacht.

Voor wat betreft de toekomst van de kabelindustrie is Mike Fries uiterst zelfverzekerd, “Wij staan sterk wanneer het gaat om het leveren van hoge snelheid internet en een attractief TV aanbod”. Over de bedreiging van de marktpositie van de kabelindustrie door Google TV en Apple TV is hij stellig, “Beide partijen bezorgen mij geen slapeloze nachten, want zowel Google als Apple TV zijn nog steeds in de opbouwfase. Het gebruikersgemak en het aanbod van content laten nog duidelijk te wensen over”.

“Ik ben het er echter wel mee eens, dat óók wij snel moeten handelen om onze marktpositie niet in gevaar te brengen”, aldus Fries. Wellicht dat tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Europese kabeltop, het Cable Congres (van 15-17 februari in Luzern), waar ook een aantal sprekers van Liberty Global/UPC het woord zullen voeren, verdere informatie over UPC’s Horizon dienst naar buiten zal komen.

The way in which we are communicating is changing rapidly and since we are all consumers, we are all part of this changing world. Marketing- and media strategies will have to be re-written, so let's sharpen our pencils and get the show on the road. http://www.linkedin.com/pub/dir/john/goedegebuure

Categorie
Tags

6 Reacties

  GianluigiCuccureddu

  John, ben benieuwd of en zo ja, in welke mate Horizon gaat aanslaan in Nederland.

  Wat denk jij?


  14 februari 2011 om 12:49
  johnG

  Gianluigi, dat de tijd rijp is voor een geheel nieuwe vorm van dienstverlening is duidelijk. Wat dat betreft zal veel ervan afhangen in hoeverre daadwerkelijk naar de consument geluisterd wordt/is.

  Het lijkt erop dat UPC een voorsprong heeft, maar wat gaat de concurrentie te bieden hebben?


  14 februari 2011 om 13:03
  Ton van Houten

  Ik hoop dat we als consument niet al te lang uitgemolken worden en lang op vernieuwing moeten wachten.


  14 februari 2011 om 17:07
  venturo

  De concurrentie en het gevaar zit hem niet primair bij Apple of Google maar bij de contenteigenaren zelf. De markt veranderd ook voor UPC en Ziggo sneller dan zij (kunnen) denken.


  14 februari 2011 om 18:04
  Ido Sharon

  Het idee is zeker interessant en de tijs is inderdaad rijp. Het concept klinkt prima, uitdaging ligt bij hardware. UPC krijgt het nog steeds niet voor elkaar om UPC ondemand zonder problemen aan te bieden. Alleen tv kijken lukt al niet zonder storingen. Ik zou mijn totale media consumptie zeker niet in de handen leggen van de hardware van UPC en natuurlijk de service die wordt geboden.


  15 februari 2011 om 08:41
  mark

  …. Het gebruikersgemak en het aanbod van content laten nog duidelijk te wensen over.”

  Mike Fries is zeker in de war met zijn eigen systeem. Vastgeroeste providers die geprofiteerd hebben van het alleenrecht op het aanbieden van diensten lopen nu stuk voor stuk tegen de lamp.

  UPC had jaren geleden hun zaakjes op orde moeten krijgen, de komst van nieuwe systemen moeten wel degelijk voor slapeloze nachten zorgen. Met een oplossing van CanalDigitaal is men bv. in bijna alle gevallen beter en goedkoper uit dan met een soortgelijke UPC oplossing.

  Dan heb ik het nog niet over open source oplossingen als een Plex.

  Voor mij ziet het er dus naar uit dat UPC haar positie als marktleider over de komende 5 jaar gaat kwijtraken.


  15 februari 2011 om 10:43

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!