Cisco introduceert VideoScape op CES: Alles verbonden

6 januari 2011, 06:58

Op de Consumer Electronics Show (CES) 2011 in Las Vegas kondigt Cisco vandaag een nieuw tv-platform aan voor service providers, Cisco Videoscape. Dat meldt het bedrijf in een persbericht gisteravond laat, zie ook deze aankondiging van Emerce. Het platform brengt digitale televisie en online content samen met social media en communicatie-toepassingen, voor “een nieuwe ervaring in thuis- en mobiel video-entertainment’. Videoscape moet een open platform zijn dat de cloud, het netwerk en ‘client devices’ gebruikt om nieuwe video-ervaringen te leveren via het internet aan consumenten. De architectuur (het wordt een beetje technisch) ziet er ongeveer zo uit:

Videoscape

Videoscape bevat voor thuis een Media Gateway voor de integratie van spraak, lineaire en online video, high-speed data, Wi-Fi- en netwerkverkeer-routing, een IP set-top box, ontworpen om alle vormen van video te kunnen bekijken op tv, inclusief pay-tv, reguliere tv-zenders, premium kanalen, video on demand en het web en software clients die de Videoscape-ervaringen uitbreiden naar diverse consumentenapparaten voor zowel mobiel als thuisgebruik, zoals tv’s, tablets, smartphones en nog veel meer. In de ‘cloud’ (ik krijg nog steeds jeuk van die term) biedt een Media Suite volledig lifecycle contentmanagement, zodat service providers efficiënt en kosteneffectief content kunnen beheren en publiceren voor meerdere schermen en in het netwerk biedt Cisco een ‘Conductor’ voor Videoscape die verschillende diensten orkestreert en verschillende diensten en de beheerfuncties voor abonnementen in de cloud, het netwerk en client devices verwerkt.

Voordelen voor consumenten en serviceproviders (volgens Cisco)

Gebruikers hebben toegang tot een breed aanbod aan entertainment uit diverse bronnen als tv-zenders, pay-tv en het web, integratie met het internet, social media, communicatie en mobiliteit, met als resultaat:

  • Gebruiksgemak: Videoscape biedt gemakkelijker toegang tot content van meerdere bronnen vanaf verschillende apparaten
  • Meer on-screen entertainmentmogelijkheden, omdat content wordt geleverd vanuit een groot aantal bronnen, waaronder tv-zenders, on-demand tv, DVR en het web.
  • Meer sociale en interactieve functies die populaire social networking-websites en Cisco Telepresence videoconferencingtechnologie integreren, zodat met anderen content kan worden gedeeld via de tv.
  • Meer mogelijkheden voor mobiele content, waardoor consumenten overal tv kunnen kijken via diverse mobiele apparaten en smartphones.
  • Verbeterde kwaliteit: het Videoscape-netwerk beschikt over ingebouwde intelligentie, zodat online video beter op tv te bekijken valt. Het levert de hoogste kwaliteit die nodig is voor een HD-ervaring.

Voordelen voor service providers:

  • Uitgebreide businessmodellen: met Videoscape onderscheiden service providers hun video-aanbod ten opzichte van de concurrentie en het biedt nieuwe mogelijkheden voor het genereren van inkomsten. Nieuwe modellen kunnen bestaan uit application delivery, Telepresence voor thuis, in-video e-commerce en nog veel meer.
  • Uitgebreide dienstverlening: Videoscape stelt service providers in staat geld te verdienen met activiteiten buiten hun eigen netwerk of traditionele dienstverleningen. Het is nu mogelijk klanten een persoonlijke ervaring te bieden, ongeacht hun locatie of wijze van toegang tot content.

Whitepaper

Michiel Panders, Commercieel Directeur Service Providers van Cisco Nederland:

“Onze service provider-klanten zijn goed gepositioneerd om de stap naar betere, snellere diensten te maken, waardoor de consument keuzes krijgt in real-time entertainment die ze niet eerder hebben gehad. Consumenten zijn op zoek naar een gepersonaliseerde tv-ervaring, ongeacht waar ze zich bevinden en met ieder willekeurig apparaat. Cisco Videoscape combineert alle noodzakelijke componenten, van de cloud tot het netwerk en eindgebruikersapparatuur, en is de enige entertainmentoplossing die deze ervaring volledig kan leveren.”

Waarom lees je dit

Dit Videoscape is natuurlijk just another product van just another player. Maar het geeft wat mij betreft, zonder dat ik expert ben op dit gebied, aardig de richting aan van waar het heengaat met de integratie van video/paytv/tv/internet/socialmedia en de daarbij behorende ‘screens’. In dit artikel dat zwaar leunt op van Cisco afkomstige informatie, is er dus duidelijk niet voor gekozen een vergelijking te trekken met andere diensten en bedrijven die gelijkwaardige of concurrerende diensten aanbieden, die zijn er volop. Ik laat dat aan anderen over die dichter op de materie zitten.

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!