• Mobile
  wordt gesponsord door

Apple voelt hete adem Android in de nek

Apple voelt hete adem Android in de nek

Het kan niet lang meer duren of Android zal Apple passeren als meest gebruikte Mobile OS. Dit blijkt uit de meest recente cijfertjes van Nielsen naar de Amerikaanse smartphonemarkt. Uit het onderzoek (N=4371) blijkt dat Apple met een marktaandeel van 28.6 procent nog maar over een nipte voorsprong op Android (26.1%) beschikt.

In september was Quantcast nog relatief optimistisch met een voorsprong van Apple op Android van 31 procent (mogelijk omdat Quantcast ook iPods meerekende).

Uit de cijfers van Nielsen blijkt het marktaandeel nu 2.5 procent te bedragen. Het marktaandeel van Apple is relatief stabiel, maar stijgt gemiddeld licht. Van juni tot november 2010 nam het marktaandeel met 2.5 procent toe. Android zag haar marktaandeel in diezelfde periode stijgen met ruim 79 procent. Blackberry blijft moeite hebben om mee te komen. Het marktaandeel kromp van 33.9 procent naar 25.8 procent.

Wanneer je naar de verkoopcijfers van de laatste 6 maanden kijkt kan het niet lang meer duren voordat Android Apple daadwerkelijk passeert. Van juni tot november 2010 nam het percentage Androids enorm toe, tot 40.8 procent. Toch groeit het aandeel iOS hier ook nog relatief goed, van 20.9 tot 26.9 procent. Als je deze gegevens doortrekt zal het nog 1 tot 2 maanden duren voordat Apple zal worden ingehaald. Deze strijd is er niet een van alleen cijfers, het is ook een van de strijd tussen verdienmodellen. Waar Apple de omzet haalt uit de verkoop van hardware, focust Google op het advertentiemodel. Google heeft slechts één eigen telefoon, de Nexus One. Binnenkort zal deze worden opgevolgd door de Nexus S.

 

Uit de cijfers van de afgelopen 6 maanden is de daling van Blackberry goed zien (van 35 tot 10,2%). Het zal voor Blackberry nog een flinke kluif zijn om zich te herpakken. Wellicht dat de introductie van Blackberry 6.0 devices zal helpen het marktaandeel verder omhoog te duwen.


Geplaatst in

DelenEr zijn 8 reacties op dit artikel

 • Mooi dat Marketingfacts nu bezig is met een Android app ;-)

  geplaatst op
 • Even een paar side notes :
  Apple verdient ook op de belkosten een deel.
  Als Apple de toestel prijs zou verlagen van 750 naar 450 wat de prijs is van een top Android toestel dan is het snel weer de leider.
  Mijn punt is dus dat Apple alles kan domineren door eigen toedoen.

  geplaatst op
 • Toch bijzonder hoe snel symbian en windows vd kaart zijn geveegd, rim nu afbrokkelt en het nu nog enkel om deze 2 platformen lijkt te gaan.

  geplaatst op
 • Het is wel duidelijk te zien dat Android voornamelijk marktaandeel van de overige systemen afpakt, het Apple aandeel blijft mooi gelijk.

  geplaatst op
 • Het aanbod telefoons met Android is ook flink gegroeid dat zal ook wel bijdragen aan de enorme stijging van andriod. Ik ben wel benieuwd of windows phone 7 hier nog wat aan gaat kunnen veranderen.

  geplaatst op
 • Het punt dat ik zocht vond ik eindelijk (gelukkig) in de post hierboven.

  Het aantal telefoons met android als besturingssysteem is ENORM gegroeid, tot enorme aantallen. Dit kan niet anders dan bijdragen aan de groei. En kan, zoals aangegeven, ook afzwakken mocht WP7 goed ontvangen worden.

  Allemaal toekomstmuziek echter.

  Overigens denk ikdat Kjeld (hierboven) ook wel een punt heeft, al dan niet zo zwart - wit.

  geplaatst op
 • Hmm, als Apple een groot marktaandeel zou willen zouden ze hun iPhones wel goedkoper maken.

  Als je kijkt naar de winst per iPhone en dan de winst per Android toestel.. nounou dan zie je pas echt wie er voorop ligt.

  Ik verkoop liever 100 producten met 10 euro per stuk winst dan 1000 producten met 0,50 euro winst per product, om het even makkelijk te zeggen.

  geplaatst op
 • Ik heb geen idee hoeveel winst apple maakt op een iphone. Geen inzicht in. Heb ook geen inzicht in wat google verdient op z'n android. Dat een toestel 300 euro duurder is wil nog niet zeggen dat er ook meer winst op gemaakt wordt.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.