Infographic: Facebook vaakst gebruikt voor social sharing in 2010

Infographic: Facebook vaakst gebruikt voor social sharing in 2010
, i-SCOOP
@iscoopbiz

AddThis, één van de meest gebruikte ‘social sharing’ diensten heeft deze week een interessante grafiek gepubliceerd over welke netwerken en diensten mensen het meest gebruiken om online content te delen met hun vrienden en kennissen. Facebook staat met stip op nummer één maar was zeker niet de snelste groeier in 2010…

Die eer is weggelegd voor Gmail, StumbleUpon, Orkut en Yahoo Mail. Vooral de sterke groei van het delen van content via Gmail is opvallend. Het gebruik van Google’s e-mail platform om content te delen steeg 1,4 keer sneller dan dat van Facebook.

AddThis is nu naar eigen zeggen geïnstalleerd op meer dan zeven miljoen domein en bereikt meer dan 1 miljard Internetgebruikers per maand.

De gebruikers van AddThis delen vooral content via Facebook dat zomaar even 44% van het totale ‘sharing volume’ via de social sharing dienst scoort. In 2009 was dat nog 33%. Facebook realiseerde op jaarbasis dus een stevige groei van 163%. Maar dat is lang niet zo stevig als de groei van de vier eerder vermelde diensten.

Gmail is goed voor ongeveer een derde van het totale ‘sharing volume’ van Facebook maar noteerde een bijzonder sterke groei van 394%. Het gebruik van StumbleUpon nam toe met 254%

Verder valt de relatief kleine groei van Twitter op. Het sharing volume van Twitter is ook lager dan dat van e-mail, tenminste via AddThis.

De relatief kleine rol van Twitter en het groeiende aandeel van e-mail

MySpace en Friendster zakken verder weg, net als de “Add to favorites” die AddThis aanbiedt. Of met andere woorden: we slaan onze favoriete sites en links meer op via social bookmarking in plaats van op de eigen computer.

Met de recente berichten over de stopzetting/afsplitsing/doorstart van Delicious is het uitkijken naar de resultaten van volgend jaar.

Wat kunnen we nu uit deze cijfers leren? Ze geven een goed idee van het sociale sharing gedrag van mensen maar we moeten rekening houden met heel wat methodologische beperkingen. Het onderzoek van AddThis gaat immers alleen over de eigen dienst.

Veel blogs en sites voegen, naast AddThis, ook “print dit”, “e-mail dit” en vooral Twitter en Facebook knoppen toe. Het beste voorbeeld? Marketingfacts zelf natuurlijk.

Maar de resultaten geven je wel een mooi beeld van enkele trends.

Grootschaliger onderzoeken hebben overigens aangetoond dat e-mail nog steeds het meest gebruikt wordt voor het verspreiden van content. Betekent de groei van Gmail en Yahoo Mail dat e-mail ook in het ‘sociale delen’ haar rol meer zal opeisen?


DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.