Facebook na YouTube de grootste in online video

1 oktober 2010, 03:41

De opmars van Facebook als plaats om online video te kijken lijkt zijn hoogtepunt bereikt te hebben; na maanden in de Amerikaanse top 5 genoteerd te zijn is Facebook na YouTube nu de populairste plaats om video te kijken. Op Facebook keken 58,6 miljoen mensen naar video terwijl Yahoo achterbleef met 53,9 miljoen kijkers. Daarmee is Yahoo door Facebook van de tweede plaats verdrongen aldus de comScore Video Metrix van augustus.

Op Yahoo wordt nog wel langer naar video gekeken; 31,6 minuten gemiddeld per kijker terwijl Facebook slechts 20,5 minuten per kijker laat noteren. Maar alles valt in het niet bij de cijfers van de olifant op de videomarkt: YouTube had in augustus maar liefst 146 miljoen kijkers die gemiddeld 269 minuten kijktijd per kijker aan video spendeerden.

Natuurlijk is Facebook hiermee niet opeens een grote upload website geworden. Het gaat hier om kijkminuten en hoewel Facebook mensen wel video’s laat uploaden gaat het vooral om embedded YouTube, Vimeo, VEVO, etc. video’s die op Facebook bekeken worden. Facebook is dus een kijk bestemming maar zeker (nog) geen bestemming om video te maken of te uploaden. Facebook is vergeleken bij YouTube natuurlijk nog een kleine speler. Maar in de laatste maanden heeft Facebook ook in video een niet te stuiten opmars laten zien. De vraag is dus of die stijging de komende maanden kan aanhouden waardoor Facebook echt een stabiele nummer 2 wordt in de top 10.

On-Demand naar High Demand

On-demand video en TV programmering in het bijzonder laten de grootste groei (99%) zien ten opzichte van Juli 2009, met 5.2 miljoen Europese mobiele telefoonbezitters die naar deze content kijken. Live TV kijken via mobiel is ook stijgende (70 %) naar 3,5 miljoen kijkers.“The era of ‘video-on-the-go’ has finally arrived,” zegt comScore European VP Mobile, Jeremy Copp. “We’ve seen major developments throughout the mobile space – in networks, in devices and in software and applications – and now we’re seeing the result: a rapidly growing audience of consumers accessing video on their mobiles, be it broadcast, on-demand or sideloaded.”

Smartphones Drive Mobile Video Trend

Het zijn voornamelijk de smartphone bezitters die mobile video content consumeren.“Smartphone owners are clearly driving the mobile video trend, an indication that more growth is on the horizon as an increasing number of smartphones hit the market,” aldus Copp . “We’ve also seen that recent releases such as Apple’s iPad and Samsung’s Galaxy Tab are designed to offer an incredible video experience, and when coupled with services such as the BBC iPlayer for mobile, make this an extremely interesting sector to watch.”

Dit artikel schreef ik samen met Paulo Lopes

Remco Bron
Founder bij inBeacon

Remco is internet ondernemer, spreker en co-founder van inBeacon. Hij werkt voor klanten als KPN, ANWB, NOS, Vodafone, Sony, Leaseplan, Reed Business, Ministerie van Defensie, Oplaadpalen.nl en Rabobank. Zijn persoonlijke website is remcobron.com en hij blogt over iBeacon marketing op iBeacon-retail.nl

Categorie
Tags

8 Reacties

  Yme Bosma

  Remco, hoe kom je hierbij?

  “Natuurlijk is Facebook hiermee niet opeens een grote upload website geworden. Het gaat hier om kijkminuten en hoewel Facebook mensen wel video’s laat uploaden gaat het vooral om embedded YouTube, Vimeo, VEVO, etc. video’s die op Facebook bekeken worden. Facebook is dus een kijk bestemming maar zeker (nog) geen bestemming om video te maken of te uploaden.”

  Ik kan nergens vinden dat het inclusief embedded video’s is. Als dat zo zou zijn dan valt het cijfer voor Facebook erg tegen vergeleken met wat video (inc. embeds) op Hyves doet. Volgens mij gaat het dus alleen om Facebook Video zelf, dat komt overeen met wat wij zien voor onze eigen video player/uploads (10K uploads/700K streams per dag) in vergelijking tot YouTube in NL.


  1 oktober 2010 om 04:24
  Remco Bron

  @Yme: zover ik weet rapporteert comScore altijd video views op de sites zelf inclusief embeds. Anders zou bijvoorbeeld VEVO nooit in de top 10 staan aangezien het YouTube video’s zijn die op VEVO bekeken worden.

  Hou er verder rekening mee dat we het hier hebben over ‘Unique Video Viewers’ dus niet over views.


  1 oktober 2010 om 04:52
  Yme Bosma

  Ik kijk even naar het aantal minuten in totaal. Dan doet FB ongeveer 1/40 van YouTube volgens bovenstaande staatje, dat kan niet kloppen. Wel voor FB video alleen, niet inclusief YouTube op FB. En als dat wel klopt dan is het zeer weinig in vergelijking tot wat video op Hyves (inc. YouTube) doet, lijkt me raar.

  VEVO lijkt me een verhaal apart, gezien de industrieafspraken denk ik dat die apart gemeten worden.

  Hoe weet jij dat het inclusief is dan? Staat het ergens?


  1 oktober 2010 om 05:21
  Remco Bron

  Okay, dus de embeds worden gecrediteerd aan de streamende websites – dat is nieuws voor mij. Ik begrijp dan niet hoe VEVO wel in deze lijst komt te staan aangezien die video zover ik weet gewoon van YouTube afkomen…


  1 oktober 2010 om 07:08
  Yme Bosma

  Dat klopt, maar zoals ik boven al zei maakt ComScore (op aanvraag) voor specifieke gevallen uitzonderingen. Zeker in dit geval kan ik me dat prima voorstellen.


  1 oktober 2010 om 07:12
  MarlonNavas

  Facebook wilt ook op foto gebied meer gaan betekenen door de strijd aan te gaan met oa Flickr.com. Na de overname van Divvyshot willen zij Facebook Photo verbeteren door hogere resoluties, lightboxes en een nieuwe uploader aan te bieden.


  2 oktober 2010 om 13:41

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!