Vijf Zoekmachine Marketing Mythes

Vijf Zoekmachine Marketing Mythes

Zoekmachine marketing is een vakgebied dat relatief kort bestaat. Ieder jaar komen er meer geruchten bij, die, als ze wáár zouden zijn, goed zouden zijn voor zoekmachine optimalisatie. Sommige van deze geruchten zijn voor een deel gebaseerd op werkelijkheid doordat ze uitvoerig zijn getest. Anderen zijn wijd verspreid waarbij het effect van de betreffende zoekmachine marketing actie maar moeilijk is aan te tonen. Weer anderen zijn pure mythes, die misschien in het verleden hebben gewerkt, maar al lang zijn achterhaald door een aanpassing in de algoritmen. Onderstaande 5 zoekmachine marketing mythes zijn voor beginnende online marketeers en voor marketingafdelingen die nog weinig kennis hebben van online marketing en zich willen verdiepen in zoekmachine marketing. Vijf zoekmachine marketing mythes op een rijtje, die tot de prehistorie van het internettijdperk zouden moeten behoren:

1. ‘U moet uw website aanmelden om opgenomen te worden door de zoekmachine.’
Zoekmachines gebruiken steeds geavanceerdere technieken om websites op te sporen. Eind jaren 90 had het zeker nut had om uw website aan te melden bij de zoekmachine om geïndexeerd te worden. Tegenwoordig is het aanmelden bij een zoekmachine absoluut overbodig. Veel links van andere websites naar uw website (backlink) heeft wel een positieve werking. Het zorgt ervoor dat u eerder terugkeert bij uw website, dan wanneer de website geen backlinks ontvangt.

2. ‘Google is de enige zoekmachine.’
Hoewel Google in Nederland veruit het grootste gedeelte van de zoekmachine markt bezit (meer dan 90% ), is Google absoluut niet de enige zoekmachine. In Nederland hebben onder andere Bing en Yahoo! nog een klein marktaandeel. Houd hier mee rekening bij de optimalisatie van uw website De marktaandelen kunnen fors verschillen. Zo heeft in de Verenigde Staten Google een marktaandeel van *71,7%, Yahoo! *14,4% en Bing *9,9%. *Bron: Nownederland.nl (cijfers over juni 2010)

3. ‘De META Keywords bevorderen de rankings in de organische zoekresultaten.’
Hoewel Google 10 jaar of zelfs langer terug deze tag heeft meegewogen in zijn algoritmen heeft grootschalig misbruik er toe geleid, dat de META Keyword tag al jaren zeker niet meer worden meegewogen. Het volstoppen van de META Keyword tag met keywords wordt gezien als misbruik. In extreme gevallen kan dit tot eenpenalty leiden. Zeker is in ieder geval dat ze geen enkele SEO-waarde vertegenwoordigen voor Google. De META Keyword tag had oorspronkelijk zelfs de tegenovergestelde functie, dan waar men deze jarenlang voor heeft gebruikt. De META Keyword tag diende om keywords aan te geven waar de pagina ook relevant voor was, maar die niet op de pagina waren terug te vinden. Bekijk hier eens welke META-tags er nog wel toe doen.

4. ‘Om de zoekmachine toegang te verlenen is de Robot tag ‘index, follow’ nodig.’
De zoekmachine negeert deze Robot tag, omdat de zoekrobot van Google er vanuit gaat dat hij de webpagina mag volgen en indexeren, tenzij hiertegen bezwaar wordt gemaakt. De Robot tag ‘index,follow’ heeft dus geen effect, maar de Robot tag ‘noindex,nofollow’ bijvoorbeeld wel. Bij optimalisatie kan het gebruik van de Robot tag nuttig zijn door op pagina niveau te aan de zoekmachine te communiceren of de pagina geïndexeerd mag worden of niet.

5. ‘Linken naar Google is positief voor de positie in de organische zoekresultaten.’
Google neemt in de beoordeling van je website niet of nauwelijks mee naar welke website uw website linkt, maar wel welke website er naar uw website linkt. Ook het linken naar andere autoriteiten zal uw positie in de resultaten van de zoekmachine niet of nauwelijks beïnvloeden. Indien u naar discutabele websites linkt kan dat wel een negatief effect hebben op de positie in de zoekresultaten van de zoekmachine. Met interne links kan de waarde van de pagina’s op de website goed onderling gedistribueerd worden.


Geplaatst in

DelenEr zijn 10 reacties op dit artikel

 • "Google neemt in de beoordeling van je website niet of nauwelijks mee naar welke website uw website linkt, maar wel welke website er naar uw website linkt. "

  Dit is volgens mij onjuist. Google kijkt juist wel naar wie je linkt. Daarom is het zo slecht een z.g. 'linkfarm' van je site te maken. Een slechte 'link neighborhood' is killing voor je site. Wanneer jij naar allerlei slechte, spam-achtige sites linkt, is de kans groot dat Google je site slechter rankt. Correct me if am wrong.

  Verder kan je niet genoeg links naar je site krijgen. Hier lijkt Google weer veel minder naar de kwaliteit te kijken. Jij hebt immers geen invloed op externe partijen die naar je linken. Zie hier Matt Cutts
  Wel zetten gerespecteerde sites natuurlijk meer zoden aan de dijk. Maar Google rankt je niet lager als 'slechte' sites naar jou linken.

  Voor de rest een geinig artikel! Het is verbazingwekkend hoeveel beunhazen het 'aanmelden bij zoekmachines' nog aanbieden als dienst :)

  geplaatst op
 • @netnotion.nl

  Bedankt voor je inhoudelijke reactie.

  Het klopt dat linken naar een andere website slecht kan zijn. Het punt dat ik hiermee probeerde te maken is dat linken naar een website met autoriteit er niet in grote mate toe bijdraagt dat je website in de zoekmachine beter wordt gevonden.

  Het tegenovergestelde, zoals je suggereert, kan inderdaad zeker wel schadelijk zijn. Met name wanneer dit gebeurd op grote schaal. In deze mythe ben ik uitgegaan van het 'common sense' van de lezer. Uiteraard wil je je klant ook niet wijzen op een partner, die een dubieuze reputatie heeft.

  Enerzijds ben ik het met je eens dat de kwantiteit van de links belangrijk is. Anderzijds lijkt me dat links van een linkfarm niet veel bijdrage aan een positieve ranking van je website. Links afkomstig van websites die zonder menselijke 'keruing' allerlei website opnemen hebben dan ook vaak een lagere autoriteitswaarde.

  geplaatst op
 • Spreek je jezelf met punt 2 en 3 niet tegen? In punt twee geef je aan dat het goed is verder te kijken dan google, en in punt drie geef je aan dat meta keywords door google niet meer gebruikt worden. Ik meen me te herinneren dat juist Bing en Yahoo ze nog wel gebruiken bij het indexeren van sites, of is mijn kennis inmiddels achterhaald?

  geplaatst op
 • @ Peter

  Je hebt gelijk wat de META Keywords betreft en hun relatie met Bing en Yahoo. Deze zoekmachines kennen nog wel (minimalistische) waarde toe aan deze keyword tag. Aangezien Google meer dan 90% van de Nederlandse markt en meer dan 70% van de markt in de V.S. domineert adviseer ik je hoofdzakelijk rekening te houden met Google.

  Google bestraft wel het misbruik van de META Keyword tag. Je zal dus moeten afwegen wat zwaarder weegt: het risico tot een 'penalty' van Google, maar een iets betere positie in Bing en Yahoo of een iets minder hoge positie in Bing en Yahoo, maar wel een ban voorkomen van Google.

  geplaatst op
 • Dat Google het gebruik van META keywords zou bestraffen, is de grootste mythe op deze pagina. Ze worden door google niet zwaar meegewogen, maar in relatie tot de content vertegenwoordigen ze wel degelijk waarde.

  geplaatst op
 • @ Flip

  Zoals ik al aangaf wordt niet het GEBRUIK maar MISBRUIK hiervan estraft. Indien de META Keyword tag van enkele relevante termen wordt voorzien kan dit uiteraard geen kwaad.

  geplaatst op
 • Leuk stukje. De meeste informatie was voor mij al bekent maar toch goed om te lezen. Persoonlijk vind ik het overigens interessanter om te lezen wat wel relevant is om te doen. Ik ben zelf momenteel met een informatiever website bezig over een nieuwe mobiele telefoon van BlackBerry en probeer deze door middel van SEO hoog in Google te krijgen. Draagt de link die ik hier bij dit artikel invul daar ook aan bij?

  geplaatst op
 • Beste Manon,

  Je informatieve website moet concurreren in een markt waarde concurrentie enorm is. Je link is niet zichtbaar en zal dan ook niet bijdrage aan de positie van je website in de zoekmachine. Persoonlijk zou ik je adviseren de link naar je website op meer relevante pagina's aan te vragen.

  geplaatst op
 • 1. "Het zorgt ervoor dat u eerder terugkeert bij uw website, dan wanneer de website geen backlinks ontvangt."
  Wie keert er eerder terug? Ik neem aan dat je de crawler van Google bedoeld?

  3. Misbruik van dit element wordt genegeerd en leidt niet tot een penalty. En @Flip: de content er in heeft ook niet meer waarde dan de echte content van de site zelf.

  5. Google houdt wel degelijk rekening met je uitgaande links. Zo kan bepaald worden welke sites aan jouw site gerelateerd zijn. Google kan hiermee nog beter zien waar je site over gaat en dit meenemen in het bepalen van je positie.

  geplaatst op
 • @ Andre

  Dank je wel voor je input. Om op je punten terug te komen:
  1. Met 'het' bedoelde ik inderdaad de crawler van Google. Had inderdaad wat explicieter er bij mogen staan.

  3. Persoonlijk zou ik de gehele META Keyword tag dan weglaten, het zorgt enkel voor meer broncode.

  5. Je redenatie dat Google rekening houdt met je uitgaande links kan ik volgen. Het weegt mee om de site thematisch in te delen. In die zin zou het een graadmeter kunnen zijn om de website in een bepaalde 'hoek' te plaatsen.
  Met dit punt probeerde ik echter duidelijk te maken dat in het wilde weg linken naar autoriteit websites of massaal naar websites binnen de branche niet veel zullen bijdrage aan de positie van de eigen website.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.