Google TV en de kansen voor marketeers

18 augustus 2010, 08:33

Eén op de vier zoekopdrachten op internet vindt momenteel plaats buiten de drie grote zoekmachines. Google weet dat het nieuwe markten moet aanboren en werkt daarom aan een reeks nieuwe producten. Na o.a. de mobile markt is nu de tv markt aan de beurt. Ook wel eens met 7 man gebukt achter een pc-scherm of laptop staan turen naar vakantie foto’s of een Youtube filmpje? Google werkt aan een product dat de vrijheid en kracht van het internet combineert met het grote beeld en het relaxed-op-de-bank-lig-gevoel voor je televisie: Google TV (introductie herfst 2010). Sony en Google ontwikkelen samen een volledig geïntegreerde tv-lijn. Logitech en Google komen met een soort decoder box (nog één!) die echter makkelijk in de tv set-up geïntegreerd kan worden. Beide vormen worden geleverd met speciaal toetsenbord en afstandbediening.

Search box op je tv-scherm

Op Google tv zal ook een “Quick Search Box” te zien zijn. De zoekresultaten worden vervolgens geïntegreerd in je tv-kijkervaring. Je kunt ook afleveringen van je favoriete serie zoeken en vervolgens bekijken. Dit betekent minder zappen en meer genieten op het tijdstip dat het jou uitkomt.

There is an app for that….

Net als bij smartphones kun je bij Google TV apps downloaden. Met Youtube leanback kun je gepersonaliseerde Youtube video’s bekijken en tips ontvangen van wat je vrienden bekeken hebben of aanraden. Listen Lab is een app van Google die omgebouwd is voor tv. Met “Listen Lab and Watch” kun je content van videofeeds streamen. In het pakket zit ook een vertaalprogramma. Maar als die even goed werkt als de vertaalfunctie van websites op internet hoeven we daar niet veel van te verwachten.

Kansen voor marketeers

Omdat Google TV werkt met een zoekbox ligt het in de lijn der verwachtingen dat er zowel tekst- als display ads op Google TV geplaatst kunnen worden. Hiermee krijgen online marketeers er een advertentiekanaal bij. Internetten vanaf de bank wordt eenvoudiger. Hierdoor zal het verkeer naar channels op videosites als Youtube toenemen. Een kans voor marketeers om bijvoorbeeld die prijzige branded channels van de klant nieuw leven in te blazen.

Met Google TV kunnen internetadvertenties geïntegreerd worden in TV spotjes, je kunt dan gelijk meer te weten komen over dat specifieke product en natuurlijk ook meteen online bestellen en afrekenen.

Tot slot: met betrekking tot targeting kan TV set-top data gecombineerd worden met behavioral data, met alle voordelen van dien voor zowel consument als adverteerder. Dit is echter een mogelijkheid waar men al tien jaar over praat en het brengt ook nadelen met zich mee. Zou de Nederlandse markt er nu wel klaar voor zijn?

Pieter Ruers
Search Specialist bij Media Contacts

Categorie
Tags

6 Reacties

  wimwoning

  Heel interessant! @Pieter, waar komt deze stat van vandaan? “Eén op de vier zoekopdrachten op internet vindt momenteel plaats buiten de drie grote zoekmachines. “

  Grappig om bij de gerelateerde berichten (AskNow) het artikel “Waarom Yahoo! gaat winnen van Google” te vinden uit 2006. “Google zal langzamerhand een langzame dood sterven” en “Op zoekmachinegebied gaat Google het ook niet redden”.


  18 augustus 2010 om 09:41
  Pieterruers

  @Wim,

  Bedankt, deze statistiek komt uit comScore onderzoek Q4 09 of Q1 10.


  18 augustus 2010 om 12:18
  venturo

  Pieter, hier spreekt Google al een tijdje over. Om precies te zijn al 2 jaar. Er is al een hele trits plannen langsgekomen die allemaal ingehaald worden door tijd. Deze aliantie met Sony is er een van velen. Om een voorbeeld te geven, ‘ze’ werken ook samen met Samsung op een vergelijkbaar project. .


  18 augustus 2010 om 12:25
  Gianluigi Cuccureddu

  @wimwoning : zeer veel zoekopdrachten gebeuren op sociale netwerken, dit zal toenemen.

  @Pieter : Ik ben toch heel erg benieuwd of dit uberhaupt gaat werken. Web to TV ala Google.

  Ik geloof er nog niet zoveel van. TV is lean-back experience, het zoeken is een lean-in activiteit. Dat is geschikt voor een medium als de laptop/desktop.

  De uitdaging in dit alles is de remote.

  Gaan mensen daadwerkelijk met een keyboard “achter de TV zitten”?


  19 augustus 2010 om 06:29
  Danny Verhoeven

  Video op het net wordt steeds belangrijker. Daarom verstandig om daar nu op in te spelen nu er nog relatief weinig concurrentie is.


  19 augustus 2010 om 12:31
  Caiden

  We are a group of vonurteels and opening a new scheme in our community. Your web site offered us with valuable info to work on. You have done a formidable job and our whole community will be thankful to you.


  12 juli 2016 om 06:15

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!