De vliegende auto, de parapludroger en de robot REX

1 augustus 2010, 10:23

Elke week hier een overzicht van de opmerkelijkste innovaties en creatieve uitingen op Idealize. Met deze week onder meer: de Transition, de Wally Concept Car, de Umbrella Dryer en de REX. Gemak en mobiliteit: het zijn twee kernwoorden in een maatschappij waarin iedereen zonder aarzeling van hier tot Tokyo reist. Reizigers willen steeds meer comfort, of ze nu in een vliegtuig, auto of trein zitten.

Transition

Daarom lijkt nu zelfs een markt voor vliegende auto’s lucratief te zijn. Niet voor niets heeft het Amerikaanse Terrafugia deze week de definitieve versie van ’s werelds eerste vliegende wagen geïntroduceerd. Deze zogenaamde Transition is een kruising tussen een auto en een sportvliegtuig.

Uit afbeeldingen en een video blijkt dat het ontworpen prototype een wielconstructie bevat, die het midden houdt tussen autobanden en een landingsgestel, en vleugels draagt die naar binnen geklapt kunnen worden. Ook het controlepaneel heeft zowel het karakter van het dashboard van een auto als een sportvliegtuigje.

Wally Concept Car

Bezitters van luxe jachten kunnen klaarblijkelijk ook nog wat extra comfort aangeboden krijgen: de Britse designer Matthew Hockman heeft namelijk een auto ontworpen, die naadloos zou passen bij de botenlijn van Wally. Eind 2009 introduceerde de Monegaskische botenbouwer Wally nog een levensgroot luxe jacht, dat bijna op een drijvend eiland leek. Daarnaast heeft het bekende Wally nog veel meer luxeboten gebouwd, weliswaar kleiner van formaat. Hockman uit Coventry denkt dat aan die productlijn een luxe wagen toegevoegd kan worden. “Mijn auto-concept is zo ontworpen dat het precies past bij het imago en de designtaal van het merk Wally.”

‘Umbrella Dryer’

Ook tijdens het wandelen willen mensen comfort: als het bijvoorbeeld regent, wil je een paraplu bij de hand hebben. Maar waar laat je je drijfnatte paraplu als je een luxe winkel of hotel instapt? Designer Noh Seon Mi uit Mumbai bedacht daarom de ‘Swan Umbrella Dryer’: een sneldroger voor paraplu’s.

Als je een winkel binnenstapt, steek je je plu voor een tiental seconden in het apparaat. Vervolgens kun je zonder problemen je weg in de ruimte vervolgen. Geen baanbrekende uitvinding, maar Mi paste een bestaande techniek op deze manier wel slim toe.

REX

Rolstoelgebruikers hebben natuurlijk het meeste comfort nodig. Maar er zijn mensen die gewoon niet accepteren dat ze nooit meer kunnen wandelen. Wetenschapper en techneut Robert Irving ontwikkelde de REX samen met zijn jeugdvriend Richard Little, nadat bij hem de diagnose multiple sclerose was gesteld en daarmee eigenlijk tot een rolstoel was veroordeeld.

REX is een extern skelet, van sterk en licht materiaal, dat rolstoelgebruikers weer op hun voeten laat lopen. Je kunt ermee staan, wandelen, om je eigen as draaien, passen zijwaarts maken en de trap aflopen. Door een riem en een reeks elastische banden van onder meer Velcro, wordt het skelet strak rond iemands middel en de benen gehouden. De REX bedien je met een joystick, die op heuphoogte zit.

Sebastiaan van Essen
Content Marketing Manager bij -

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!