WCIT2010: De Digitale agenda voor Europa

25 mei 2010, 09:36

{title}Naast het feit dat ze niet beschikbaar is als premier van Nederland had Neelie Kroes ook op het gebied van de Digitale Agenda interessante punten te melden op WCIT2010 in Amsterdam.

Neelie Kroes stelde namelijk dat er op dit moment één uniforme, interne digitale markt in Europa is: de illegale markt. Het feit dat ze dat moet toegeven is haar een doorn in het oog en daarom zal ze er alles aan doen om deze voor het einde van haar termijn legaal gemaakt te hebben. Daar is echter wel de nodige verandering voor nodig.

Tevens gaf ze aan dat ze een groot voorvechter is van Open Source, maar niet als doel op zich. Vanuit haar vorige functie was ze nauw betrokken bij het onderwerp, waarbij het doel altijd dataportability is geweest. Open Standaarden zijn daarvoor volgens haar noodzakelijk. Dit onderwerp staat ook hoog op haar digitale agenda.

Tevens gaf ze aan dat het copyright probleem gedurende deze termijn opgelost moet worden. Ze heeft hiervoor een goede samenwerking met de commissie ‘interne markt’ welke in eerste instantie de lead zal nemen. Indien in 2012 er nog niet volgende progressie geboekt is vanuit die commissie zal haar digitale commissie het heft overnemen en het alsnog voor 2014 afmaken. Rondom dit thema zal ze naar alle partijen luisteren, dus ook gebruikers en artiesten, niet enkel de grote media bedrijven. Naar iedereen luisteren is echter iets anders dan iedereen zijn zin geven, geeft ze daarbij nadrukkelijk aan.

Haar standpunt is helder: artiesten, of beter, de mensen die content creëren moeten hiervoor beloond worden. De huidige markt werkt echter niet. De beloning, het innen hiervan en de afdracht moet niet meer nationaal geregeld worden omdat dit op dit moment vooral leidt tot het behartigen van de eigen, nationale, belangen en niet die van de artiesten of kopers.

Tevens gaf ze aan dat momenteel 30% van de Europeanen ‘internet maagd’ is. Voor 2014 moet iedereen in Europa internet toegang hebben. Voor 2020 is de belofte dat 50% van Europa op high speed internet zit. Dit moet mede een nieuwe digitale economie stimuleren. Momenteel is de IT sector goed voor 5% van de Europese BNP, dat moet omhoog. Ter vergelijking, in de VS is dit al 6,5%.

Vanuit de digitale agenda en haar visie op onder andere de copyright, wat ons online marketeers toch aan het hart moet gaan, denk ik dat we blij moeten zijn als Kroes deze rit in Europa uitzit.

Bas van de Haterd
Professioneel bemoeial bij Van de Haterd Consultancy

Freelance professioneel bemoeial. Kijkt altijd naar het fundamentele probleem, niet de quick fix. Centrale focus zijn de (online) dialogen met klanten, stakeholders, medewerkers en toekomstig medewerkers (afhankelijk van de opdracht). Actief als interim community manager, projectleider voor nieuwe corporate recruitmentsites, adviseur bij verschillende start ups en inspirator m.b.t. de toekomst van werk (de arbeidsmarkt van de 21e eeuw).

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!