Is deze video advertentie relevant? JA / NEE

21 mei 2010, 04:36

Een relevante advertentie bij een video vinden blijft een uitdaging. Er is vaak maar weinig data waarom een bepaald persoon naar een video kijkt. Het zou logisch zijn een advertentie af te stemmen op de videocontent maar in de praktijk is dat moeilijk; bij een video over een auto is het onderwerp helder maar wat is relevant bij een aflevering van DWDD? Hulu wil dit probleem oplossen door de gebruiker om input te vragen of ze een getoonde advertentie relevant vinden.

Het nieuwe systeem van Hulu heet Ad Tailor en het idee is simpel: bij iedere advertentie staat een knop met de vraag ‘Vind u deze advertentie relevant?’ waarop ja of nee geantwoord kan worden.

Een ander onderdeel van het Ad Tailor systeem bestaat uit een multiple choice vraag die zo nu en dan tijdens het afspelen van een video wordt getoond en vragen stelt over je interesses. Als je één vraag beantwoord kan je direct weer terug gaan naar de video, als je ervoor kiest om meerdere vragen te beantwoorden dan kan je als beloning een tijdje video’s bekijken zonder gestoord te worden door reclame.

Hulu had altijd al de mogelijkheid om met duim omhoog en duim naar beneden aan te geven wat de kijker van de advertentie vond, maar in de praktijk bleek dat de specifieke vraag naar relevantie waardevoller is: bij het duimen systeem lieten mensen vaak weten of ze de advertentie leuk vonden maar niet of deze relevant was voor de kijker.

Met deze database aan gebruikersinformatie wil Hulu voor iedere kijker een profiel ontwikkelen waarmee ze de advertenties iedere individuele kijker zo relevant mogelijk willen maken. Een relevante advertentie is immers waardevol voor zowel de adverteerder als de kijker.

Remco Bron
Founder bij inBeacon

Remco is internet ondernemer, spreker en co-founder van inBeacon. Hij werkt voor klanten als KPN, ANWB, NOS, Vodafone, Sony, Leaseplan, Reed Business, Ministerie van Defensie, Oplaadpalen.nl en Rabobank. Zijn persoonlijke website is remcobron.com en hij blogt over iBeacon marketing op iBeacon-retail.nl

Categorie
Tags

6 Reacties

  Ido Sharon

  Op zich een goed initiatief. Alles wat leidt tot meer relevantie in online advertising heeft mijn goedkeuring. Vraag me alleen af of deze onderbreking van de ervaring in dank wordt afgenomen. De onderbreking kan leiden tot irritatie. Een platte pre-roll advertentie heeft volgens mij sowieso niet echt veel nut. Relevantie is wel eerste stap, interactiviteit tweede, social benadering belangrijke derde stap. Online wordt nog te vaak benaderd als broadcasting.


  21 mei 2010 om 06:25
  Remco Bron

  @Ido onderbreking van een video wordt inderdaad vaak als hinderlijk ervaren. Voordeel is wel dat kijkers van Hulu gewend zijn aan onderbrekingen; iedere video wordt voorzien van een pre-roll en 2 tot 3 onderbrekingen voor een 30 sec. spot waar niet doorheen kan worden geskipt. Kijkers pikken dat omdat het TV content is die in principe nergens anders (legaal) te zien is.


  21 mei 2010 om 10:27
  Paulo Lopes

  Prima initiatief net als iedereen al op Facebook gewend is…


  21 mei 2010 om 11:07
  Ido Sharon

  @Remco Goede content maakt idd veel goed. Ik hoor nu van veel mensen om mij heen dat ze een abonnement nemen op Spotify om van de reclame af te zijn. Aan de andere kant werkt die vaak weer niet met online kranten. Blijft interessant, de balans tussen content, advertising en abonnement structuur. Relevantie in advertising speelt hier denk ik ook een rol.

  Hulu krijgt iig heel veel waardevolle info op deze wijze. Ben benieuwd wat ze ermee gaan doen!


  21 mei 2010 om 12:04
  henk

  ja, ik ga op een ad klikken


  22 mei 2010 om 14:15

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!