SlideshareReview (74): Creative Commons, een overzicht

1 april 2010, 02:54

Met het interactiever worden van het internet, neemt het (her-)gebruik van foto’s, teksten en geluiden snel toe. Maar wat is toegestaan en wat niet? De presentatie van deze week zet alle mogelijkheden van de Creative Commons licentie op en rijtje. Deze presentatie is alweer drie jaar oud, maar het hergebruik van auteursrechtelijk materiaal neemt nog steeds toe. En nog steeds maken hergebruikers vergissingen bij het ‘lenen’ van andermans materiaal. Vervelend voor de maker en vervelend voor de hergebruiker, want voordat je het weet sta je als schender van het copyright bekend. De regels zijn echter eenvoudig:

  • Staat er niks bij, of staat er een copyright-teken bij, dan mag je – zonder voorafgaande toestemming – helemaal niks doen met andermans materiaal. (Daar zijn wel wat uitzonderingen op, zoals bloemlezingen, studiemateriaal en dergelijke, maar veiligheidshalve kun je er van uitgaan dat het overnemen niet zomaar mag.)
  • staat er een Creative Commons symbool bij, dan heeft de maker aangegeven in welke mate en in welke vorm je het materiaal mag gebruiken. In deze presentatie kun je nog even nalezen hoe dat ook al weer zat.

Wichert van Engelen is een innovator. Veranderen is zijn vak, het zoeken en vinden van non-conventionele oplossingen zijn 'handelsmerk'. Na twintig jaar ervaring met veranderen in de financiële dienstverlening startte Wichert begin 2008 als zelfstandig gevestigd ondersteuner van innovatieprocessen en innovatiemanager. Hij richtte Het Lampje Linksonder op, ondertussen een gevestigde naam als het aankomt op inspiratie voor en tijdens het innovatieproces en resultaatgerichte brainstorms. Naast zijn consultancy en interimmanagement-werk, wordt Wichert vaak gevraagd als dagvoorzitter en als gastspreker over het operationaliseren van innovatie. Wichert blogt over innovatie en inspiratie op www.hetlampjelinksonder.nl, www.extendlimits.nl en www.nieuweproductenbedenken.nl

Categorie
Tags

1 Reactie

    Marga Groot Zwaaftink

    Wij merken het als congresbureau CommGres ook regelmatig: foto’s van het congres, presentaties worden her en der doorgeplaatst. Over het algemeen vinden de meeste sprekers dat juist prima. Toch hebben wij dit wel standaard in onze sprekers briefing opgenomen, just in case. En met de fotograaf die wij inhuren, wordt dit in de overeenkomst afgedakt, lopen er andere fotografen rond, dan stap ik daar meteen op af om het af te stemmen. Beter tevoren goed afstemmen dan achteraf ellende!


    2 april 2010 om 06:01

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!