SlideshareReview (70): Innovatie in de dienstensector

25 februari 2010, 06:30

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: het overgrote merendeel van innovatie zal in de 21ste moeten gaan over het innoveren van diensten. Waar de wereld aanzienlijk veranderde door de komst van de stoommachine en de erop volgende industriële revolutie, zal de wereld vele malen ingrijpender en vele malen sneller veranderen door de komst van het internet. Of liever gezegd: de wereld is al aan het veranderen. En waar heel veel bedrijven de stoommachine te snel vonden gaan voor hun fabriek, zo houdt de gemiddelde CEO nog steeds de economiepagina van zijn krant een stuk beter bij dan de pagina’s die gaan over de ontwikkelingen op het internet.

De presentatie van Irving Wladawsky-Berger laat de analogie en de verschillen tussen de industriële revolutie en de huidige kennisrevolutie fraai zien aan de hand van de focus, lokatie, scope, aanpak en cultuur (wist u dat – in Amerika – bijna 80% van de mensen diensten verleent om aan zijn geld te komen? Minder dan 1% werkt in de landbouw en ruim 20% maakt iets. En wereldwijd is het 40% landbouw, 20% industrie en 40% dienstverlening). En het aparte van innovatie bij dienstverlening is dat we niet uit moeten gaan van het klassieke model van grondstof -> verwerking -> product, maar van klant -> proces -> klant.

De uitdagingen van de kennisrevolutie zijn, in de ogen van Wladawsky:

  • De wereld wordt steeds meer voorzien van instrumenten (en hoe zorgen we ervoor dat die instrumenten ook echt extra diensten mogelijk maken)
  • De wereld wordt steeds meer met elkaar verbonden (maar hoe zorgen we ervaar dat iedereen elkaar ook echt begrijpt)
  • De wereld wordt steeds intelligenter (maar hebben mensen wel voldoende hersenen daarvoor)

De ‘probleemstelling’ van Wladawsky is uitvoerig en goed gedocumenteerd. De oplossingsrichting – collaborative innovation en open standaards – is nog wat mager.Een leeswaardige presentatie voor iedereen die ‘iets’ met innovatie heeft en in de dienstensector werkt.

Wichert van Engelen is een innovator. Veranderen is zijn vak, het zoeken en vinden van non-conventionele oplossingen zijn 'handelsmerk'. Na twintig jaar ervaring met veranderen in de financiële dienstverlening startte Wichert begin 2008 als zelfstandig gevestigd ondersteuner van innovatieprocessen en innovatiemanager. Hij richtte Het Lampje Linksonder op, ondertussen een gevestigde naam als het aankomt op inspiratie voor en tijdens het innovatieproces en resultaatgerichte brainstorms. Naast zijn consultancy en interimmanagement-werk, wordt Wichert vaak gevraagd als dagvoorzitter en als gastspreker over het operationaliseren van innovatie. Wichert blogt over innovatie en inspiratie op www.hetlampjelinksonder.nl, www.extendlimits.nl en www.nieuweproductenbedenken.nl

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!