SlideshareReview (70): Innovatie in de dienstensector

SlideshareReview (70): Innovatie in de dienstensector

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: het overgrote merendeel van innovatie zal in de 21ste moeten gaan over het innoveren van diensten. Waar de wereld aanzienlijk veranderde door de komst van de stoommachine en de erop volgende industriële revolutie, zal de wereld vele malen ingrijpender en vele malen sneller veranderen door de komst van het internet. Of liever gezegd: de wereld is al aan het veranderen. En waar heel veel bedrijven de stoommachine te snel vonden gaan voor hun fabriek, zo houdt de gemiddelde CEO nog steeds de economiepagina van zijn krant een stuk beter bij dan de pagina’s die gaan over de ontwikkelingen op het internet.


De presentatie van Irving Wladawsky-Berger laat de analogie en de verschillen tussen de industriële revolutie en de huidige kennisrevolutie fraai zien aan de hand van de focus, lokatie, scope, aanpak en cultuur (wist u dat – in Amerika – bijna 80% van de mensen diensten verleent om aan zijn geld te komen? Minder dan 1% werkt in de landbouw en ruim 20% maakt iets. En wereldwijd is het 40% landbouw, 20% industrie en 40% dienstverlening). En het aparte van innovatie bij dienstverlening is dat we niet uit moeten gaan van het klassieke model van grondstof -> verwerking -> product, maar van klant -> proces -> klant.

De uitdagingen van de kennisrevolutie zijn, in de ogen van Wladawsky:

  • De wereld wordt steeds meer voorzien van instrumenten (en hoe zorgen we ervoor dat die instrumenten ook echt extra diensten mogelijk maken)
  • De wereld wordt steeds meer met elkaar verbonden (maar hoe zorgen we ervaar dat iedereen elkaar ook echt begrijpt)
  • De wereld wordt steeds intelligenter (maar hebben mensen wel voldoende hersenen daarvoor)

De ‘probleemstelling’ van Wladawsky is uitvoerig en goed gedocumenteerd. De oplossingsrichting -  collaborative innovation en open standaards - is nog wat mager.Een leeswaardige presentatie voor iedereen die ‘iets’ met innovatie heeft en in de dienstensector werkt.


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.