Google experimenteert met eigen highspeed internet in VS: “Think Big with a Gig”

11 februari 2010, 07:17

Als het web je slagader is, en snel internet een boost kan geven aan het gebruik van je producten en diensten en dus aan je advertising opbrengsten, dan kun je maar beter zélf zorgen voor razendsnel internet. Misschien was dat wel de gedachte bij Google toen ze dit project lanceerden: ‘Google to build ultra high-speed networks in the US’. De pay-off: ‘Think Big with a Gig’. Minnie Ingersoll en James Kelly, productmanagers bij Google schrijven op hun Google blog over het experiment (hieronder ook een filmpje):

“We’re planning to build and test ultra high-speed broadband networks in a small number of trial locations across the United States. We’ll deliver Internet speeds more than 100 times faster than what most Americans have access to today with 1 gigabit per second, fiber-to-the-home connections. We plan to offer service at a competitive price to at least 50,000 and potentially up to 500,000 people.”

“Honderd keer sneller, tegen concurrerende prijzen.” In bovenstaand filmpje roept James Kelly burgers, staten en lagere overheden op om mee te doen. Google wil uiteindelijk met het project “open access” voor iedereen bewerkstelligen, óók door samen te werken met andere providers. Dit experiment is daar de eerste aanzet toe. Hieronder het aanvraagscherm, dat je online hier kunt vinden.

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

1 Reactie

  mgvandenbroek

  Persbericht, net binnen, heel toevallig allemaal:

  Snelste internetverbinding in Zeewolde gebaseerd op technologie Cisco en Genexis

  1000 Mb/s glasvezelverbinding tot aan de woning voor toenemende vraag bandbreedte

  Amsterdam/Eindhoven, 11 februari 2010 – Zeewolde biedt als eerste gemeente in Nederland consumenteninternet met een snelheid van 200 Mb/s down- en uploadsnelheid. Glashart, een initiatief van Reggefiber, biedt deze mogelijkheid samen met internetprovider XMS. Cisco en Genexis leveren de hardware om de snelste internetverbinding mogelijk te maken. De nu geboden 200 Mb/s voor down- en uploaden is het begin van wat er technisch meer mogelijk is met een glasvezelnetwerk tot in de woning. Als de vraag naar bandbreedte stijgt, kan dit netwerk eenvoudig naar snelheden van 1000 Mb/s worden verhoogd.

  Cisco

  Cisco levert de routers en switches voor het glasvezelnetwerk tot aan de woning. Cisco 7609 routers zijn ingezet op een centraal punt in de stad dat het lokale glasvezelnetwerk verbindt met de backbone en diensten aanbieders. In de wijkhuisjes bevinden zich Cisco Catalyst 4506 switches voor het verbinden van het glasvezelnetwerk met de woningen. De Cisco-hardware is tevens geschikt voor de toekomstige IPv6-technologie.

  Michiel Panders, Commercieel Directeur Service Providers bij Cisco: “De snelle internetverbinding maakt niet alleen de basis internet-, telefonie- en televisiediensten mogelijk, maar het opent een digitale snelweg naar de woning met een enorm potentieel. Met de indrukwekkende hoeveelheid bandbreedte kunnen huishoudens nu tegelijkertijd meervoudige streaming video op HD-kwaliteit bekijken en films downloaden en bellen via internet. Daarnaast is Zeewolde met het snelle glasvezelnetwerk klaar voor innovatieve diensten als zorg op afstand voor ouderen via telepresence, maar ook educatie en werken op afstand om zo files te vermijden.”

  Genexis

  Genexis, gericht op de ontwikkeling en fabricage van apparatuur voor breedband glasvezelnetwerken, levert zijn Gigabit-modem aan het project. Het modem wordt in de woningen geïnstalleerd en converteert daar de ultrasnelle signalen van de glasvezel naar de bekende breedbanddiensten waaronder telefonie, televisie and internet.

  Gerlas van den Hoven, Directeur van Genexis: “Over het internet wordt altijd gezegd dat het afstanden doet vervagen. We zetten het in voor wereldwijd zakendoen, maar als we kijken waar het meeste internetverkeer vandaan komt, is dat lokaal. In plaatsen met een sterke regionale binding, zoals Zeewolde, hebben bewoners veel contact met mensen uit de buurt, ook virtueel. Het Genexis-product combineert de communicatiesnelheid van glasvezel met de mogelijkheid om meerdere diensten van meerdere dienstenaanbieders tegelijk te leveren, waardoor de inwoners van Zeewolde maximaal profiteren van de mogelijkheden van het internet.”

  Reggefiber

  Peter Kamphuis, directeur Operations bij Reggefiber ziet dat met de lancering van het 1 Gigabit netwerk in Zeewolde de eerste stap is gezet naar de nieuwe standaard in fiber-to-the-home-netwerken. “De 1 GB/s apparatuur zal de huidige 100 Mb/s apparatuur vervangen. Het is onze intentie om dit jaar, waar wij de actieve laag verzorgen onze netwerken standaard te voorzien van deze toekomstvaste apparatuur.”

  Internetpakketten

  Vanaf vandaag zal serviceprovider XMS de pakketten met 200 Mb/s symmetrische snelheid aan de inwoners van Zeewolde aanbieden. Gedurende 2010 zal ook in andere Glashart-netwerken de symmetrische snelheid van 200Mb/s gefaseerd worden geïntroduceerd


  11 februari 2010 om 12:42

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!