Ontvrienden op Facebook, Twitter, LinkedIn en MySpace met de Suicide Machine?

14 januari 2010, 11:04

Hoewel social media wat mij betreft helemaal je van het zijn, was het woord van 2009 volgens Van Dale toch echt ‘ontvrienden’. Dat slaat op het verwijderen van je connecties op online netwerken zoals Facebook en Twitter. Niet alle verkiezingen gingen hierin mee. Het genootschap Onze Taal heeft het woord ‘Twitteren’ namelijk tot woord van het jaar uitgeroepen.

Een goed voorbeeld van de aanhangers van het ontvrienden is de in Nederland gebaseerde Suicide Machine. De website geeft je de mogelijkheid om in één klap je online profielen helemaal van het Internet te verwijderen. Het gaat op dit moment om de sociale netwerken Facebook, Twitter, LinkedIn en Myspace.

Niets voor mij hoor, want ik heb het wel op mijn sociale netwerkjes, maar het idee en de uitvoering krijgen van mij toch wel een applaus. Een minder hard applaus kwam van Facebook. Zij spanden onlangs een rechtszaak aan tegen de Nederlanders, want de Suicide Machine maakt volgens Facebook inbreuk op Facebook’s Statement of Rights and Responsibilities.

Facebook reageerde al eens eerder niet zo vriendelijk op ontvriendingsacties, namelijk die van Burgerking. De fast-food keten bedacht een actie waarbij men een gratis Whopper (grote hamburger) kreeg in ruil voor het verwijderen van 10 vrienden op Facebook. Ontvrienden loont, want meer dan 200.000 mensen maakten gebruik van deze actie.

Overigens denk ik niet dat de Suicide Machine een trend zal worden. Het is een hype, omdat het ophef veroorzaakt en het nieuws bereikt. Voor sommige mensen misschien een uitweg, maar voor de grote massa? Nee hoor. Ik blijf van mening dat social media je sociale wereld alleen maar kan vergroten. Zonder deze netwerken had ik de helft van mijn ‘real-life’ vrienden niet eens ontmoet. Wat zou Hare Majesteit ervan vinden?

Maartje van Hoorn
Community Manager bij Kentaa

Categorie
Tags

15 Reacties

  MargaM

  Nou het feit dat die site nu plat ligt zegt meer dan genoeg over de populariteit 🙂


  14 januari 2010 om 11:17
  fayestardust

  Er staan nu inderdaad mensen in de wachtrij, ik geloof dat het er 5000 (tenminste, zoveel waren het er gisteren, aldus een interview met de ontwikkelaar op BNR) zijn.

  Ik vind het echt prachtig.


  14 januari 2010 om 11:24
  Andrei Westerink

  Allemaal wel leuk en aardig maar je zult maar gehackt worden en dat iemand jou dus suicideerd..euhm wacht even dat kan niet.. Dat heet moord!? Je kunt dus tegenwoordig vermoord worden op internet.. Het zou je maar gebeuren bijvoorbeeld je bent een Chinese dissident.. Nee nu haal ik dingen door elkaar ;-).

  In ieder geval is de schade erg groot bij de gemiddelde social media actieve internetter als deze ongewild gesuicideerd zou worden. Nieuwe uitdrukkingen en woorden voor 2010!

  – gesuicid, geoutcast dwz ongewilde suicidatie

  – ontsuicideren dwz weer terugdraaien van suicidatie of rebirthing of reincarneren

  – ontsocialmediaat

  Nog meer ideeen?

  Al met al waar gaat dit eigenlijk over? Precies mensen die nog te lui zijn om zelf even zich af te melden bij social media sites ;-).


  14 januari 2010 om 12:04
  fayestardust

  @Andrei Het verschil met gewoon afmelden (had ik moeten noemen, excuus) is dat ook alle informatie uit de database verdwijnt. Dus AL je tweets, facebook wallposts, etc, verdwijnen van het internet.

  Maar inderdaad, hackers zullen dit een tool om van te smullen vinden ja.

  En wat mij betreft gesuicid woord van het jaar 2010?

  Zonder gekheid, ik dacht dat de schade in de social media wereld relatief nog wel meevalt.


  14 januari 2010 om 12:11
  Remco de Vries

  Ligt het nu aan mij, of zijn er meer mensen de zogenaamde ’trend’ ontvrienden meer dan zat. Woord van het jaar ging mij al helemaal wat ver.


  14 januari 2010 om 12:11
  Andrei Westerink

  @Maartje: ik vind dit een leuk artikel althans onderwerp om even je sociale gal te spuwen denk ik ;-). Nee wat serieuzer het is natuurlijk een teken van sociale armoe dat een woord als “ontvrienden” woord van het jaar is. Beatrix kon deze alleen nog maar inkoppen. In wat voor wereld leven we als we dat een issue vinden. Het geeft social media a bad name.. Ontvrienden is niets meer dan filteren en heeft niets te maken met het kernwoord vriendschap.

  Ik denk dat social media naar de next level gaat zonder het gelijk social media 2.0 (twee punt nul ook zo’n term :-S) te willen noemen. We hebben allemaal de afgelopen jaren in die grote zandbak van een hyves, facebook, plaxo (wie heeft die naam verzonnen..), linkedin, etc gespeeld en we zijn ouder en wijzer geworden. Kortom even onze korte broekjes afkloppen en we stappen uit die zandbak en gaan nu onze social media wereld herinrichten. We zijn er nog lang niet maar het wordt wel echter en leuker naar mijn idee.

  ontvrienden is niet meer dan ontvagekennissen 🙂

  PS: Ik zal gelijk even een copie van deze discussie naar Beatrix faxen 😉


  14 januari 2010 om 12:50
  jbcgeurtsen

  Ik vind het sowieso raar dat veel sociale netwerken (alleen) gebruik maken van de term ‘vrienden’:

  VRIEND de; m,v -en 1 persoon waarmee men door groot gevoel van genegenheid is verbonden: zij zijn dikke ~en; iemand te ~ houden; zorgen voor goede verstandhouding; zij heeft een ~je; een vaste vriend; hoor eens ~! ironische toespreking 2 liefhebber: dierenvriend, kindervriend

  70 tot 80 procent van mijn Hyves of Facebook contacten valt niet écht in deze categorie, dus misschien is het beter om het gewoon ‘contacten’ te noemen of het opsplitsen in vrienden en kennissen.

  Óf wij moeten in deze nieuwe context het begrip ‘vrienden’ gewoon niet zo letterlijk nemen.


  14 januari 2010 om 13:56
  Andrei Westerink

  @Joost: Mee eens en vriend op internet is natuurlijk een container begrip geworden mede omdat in het Engels er geen goede equivalent voor kennis is behalve geloof ik het begrip “acquaintance” en dat bekt natuurlijk niet.

  Probleem is dat de niet ingewijde mensen zoals een koningin van in de negentig die maar niet met pensioen wil dit niet begrijpen en dan met een verhaal komt dat internet / social media de Nederlander asocialer maakt.

  Eigenlijk is de term suicide best wel smakeloos als je er langer over nadenkt en ik zie Beatrix al hardop denken “zie je wel waar deze samenleving naar toegaat”.

  Waar ik eigenlijk naar toe wil is dat social media ook moet denken aan zijn PR richting de non social media community ;-).


  14 januari 2010 om 14:42
  fayestardust

  Ik kan me nog herinneren dat toen ik jonger was en me net op fora begon te begeven, ik het me heel erg aantrok als iemand anders vond dat ik rotzooi aan het schrijven was. Nu vind ik dat nog steeds vervelend, kwestie van eigenwaarde, maar nu weet ik dat je de mensen waar je op het Internet tegen praat, eigenlijk helemaal niet kent. En zij jou ook niet. Alles neem ik nu met een korreltje zout.

  Desalniettemin zou de social media suicide voor mij echt een ramp zijn. Een groot deel van mijn vrienden woont in het buitenland. De meesten ken ik van een muziekforum waar we onze gezamenlijke waardering voor een band uiten, en uiteindelijk zijn we als groep met enige regelmatig die band op gaan zoeken. Ja, Bea, zo kan het ook.

  Maar zo heeft alles twee kanten. Ik vind het ergens ook wel weer leuk dat Facebook het in zijn broek doet. Het is het grootste sociale netwerk ter wereld en heeft een leuk business model dat volgens mij gebaseerd is op het verspreiden van gegevens van leden, en verder uiteraard de aplicaties, advertenties en dergelijke. Zij zien hun inkomsten gewoon verdwijnen. Dus aanklagen die hap.


  14 januari 2010 om 17:17
  Andrei Westerink

  @robert Hoewel het niet helemaal aansluit op het onderwerp wel een heel goed punt. Zelf heb ik een paar jaar voor Artsen zonder Grenzen gewerkt en ik heb destijds ook in Darfur gezeten. Een grote humanitaire ramp weliswaar door mensen gecreeerd. Was er toen maar Twitter. Nu volg ik AzG_nl via Twitter over Haiti. Op die manier weet ik wat mijn ex-collega’s enigszins doormaken. Ik zou dus iedereen willen oproepen om sites als AzG_nl te volgen en te retweeten al is het alleen om de hulpverleners daar een steuntje in de rug te geven. Twitter en social media kunnen een enorme impact hebben op bewustwording en human interest. Vergelijk het met de tijd van de demonstraties in Iran. Daar mag onze majesteit ook wel eens aan denken als ze een mening geeft over Social media. Ik denk dat social media juist een uitkomst is en de mogelijkheid biedt om vooral sociaal te blijven interacteren in deze fastpace internet driven samenleving.

  Ik geloof dus wel in social media bbuddies (I found the word!)


  14 januari 2010 om 21:50
  Hoostr

  Ik heb mijn Hyves profiel al geruime tijd opgezegd maar ik hoorde dat ze de “opzeggers” bij Hyves nog gewoon meetellen bij de totaal aantal mensen die een profiel hebben.


  16 januari 2010 om 12:32
  Rob Oostveen

  Is het niet ontvrienden maar gewoon goed kijken naar de kwaliteit van je netwerk?

  Schonen we niet gewoon op?

  Klinkt zo grof: suicidemachine.


  17 januari 2010 om 19:01
  Lilly

  Ik vind ontvrienden niet meteen onaardig of iets dergelijks. Ik had ook een meisje die ik heel aardig vind ontvriend, want ze scheld alleen maar met kanker, en zet al haar problemen erop, ja dan kun je ervoor kiezen dat je bepaalde dingen niet mag zien, maar als je dat netjes gevraagd hebt en je krijgt een grof antwoord wat maakt het uit dat je ontvriend. Ik heb haar het wel eerlijk verteld dat ik dat van plan was

  Ook heb ik wel is mensen ontvriend omdat ik niet collega’s/vrienden/kennissen bij elkaar wilde, ja dat was achteraf niet slim, want sommige collega’s vond ik toch wel heel aardig, maarja je deelt toch wat met al die mensen.

  Nu deel ik alleen foto’s en muziekjes, en niet problemen of gevoelige zaken, dat deed ik eerst wel eens!

  Ik bedoel te zeggen, in REAL LIFE heb je ook mensen die je na een tijd liever ontwijkt, en FB wordt nu echt iets in het dagelijkse leven, niet zo gek dat je iemand of misschien aardig wat mensen wilt verwijderen! 😉


  16 april 2012 om 16:42
  Lilly

  Uiteindelijk toch besloten eerlijk te vertellen dat ik haar toch als vriend wil en haar berichtjes uitschakel en alleen foto’s en reacties ect. van haar lees, maar blijf bij mijn standpunt dat soms ontvrienden niet erg is.


  16 april 2012 om 17:37

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!