Le Web 2009: Jack Dorsey over zijn nieuwe start-up Square

9 december 2009, 11:21

{title}Le Web gaat dit jaar over The Realtime Web en met wie kun je dan beter het congres beginnen dan met Jack Dorsey, co-founder van Twitter. Loic Le Meur zit met Jack Dorsey voor een vraaggesprek over het ontstaan van Twitter en over Jack’s nieuwe start-up Square, waarmee je door middel van je mobiele telefoon, laptop of iPhone touch creditcard betalingen kunt accepteren.

Een logische eerste vraag van Loic is hoe Jack op het idee van Twitter is gekomen. Jack antwoordt dat hij op zijn 15e gefascineerd was door digitale kaarten. Hij leerde programmeren om zelf kaarten te kunnen bouwen. Hij bouwde Manhatten na en leerde daar punten aan toe te voegen. Om enige relevantie aan deze bewegende punten te geven voegde Jack publieke sources toe als ambulances, taxi’s en andere bronnen die realtime locatie gegevens publiek ter beschikking stellen. Het enige wat hier aan miste waren de inwoners.

In 2000 bedacht Jack een manier om zijn updates realtime op de kaart te zetten, maar geen van zijn vrienden bleek geinteresseerd te zijn. Ondanks deze desinteresse zette Jack door, maar pas toen hij zijn latere co-founders tegenkwam ontstond Twitter, waarmee in het begin enkel via SMS status updates konden worden verstuurd. Het mooie aan Twitter is, vervolgd Jack, dat de gebruikers elke keer nieuwe manieren verzinnen om Twitter te gebruiken. @mentions, #hashtags en ReTweets zijn features die dankzij de ideeen en intensief gebruik door gebruikers aan Twitter zijn toegevoegd.

Twitter heeft ervoor gezorgd dat Immediately, Pressure Building en Transparency belangrijke aspecten van ons online leven zijn geworden. Volgens Jack zouden de gezondheidszorg en de financiele wereld kunnen profiteren van deze drie elementen. Nu de kredietcrisis een grote impact heeft op de financiele wereld is daar de ruimte gekomen voor start-ups om een plek te verwerven. Square pakt deze mogelijkheid met beide handen aan.

Square gaat op een simpele, transparante en goedkope manier mobiele creditcard betalingen te faciliteren. Square begint op de iPhone en iPod touch, maar wil straks universeel beschikbaar zijn. Het grote verschil met bestaande betaalapplicaties is dat Square een hardware component toevoegt dat op elk platform met een audio input gaat functioneren. De stroom wordt opgewekt door het magnetisch veld dat door het swipen van de kaart wordt opgewekt, dus het verwisselen van batterijen of opladen via USB is nooit nodig. Hoe Square precies werkt kan waarschijnlijk het beste door Jack worden uitgelegd:

Begin 2010 begint er een closed beta waar enkele geselecteerde partijen aan zullen deelnemen. Square werkt hard aan hun fraude en security team en gaan daarbij verder dan de creditcard maatschappijen. Alle activiteit wordt realtime gemonitord om fraude te voorkomen. Dankzij de mobiele telefoons slaan ze de locatie van de betaling op, hoeveel de telefoon beweegt tijdens het betaalproces en zelfs de snelheid waarmee de swipe wordt uitgevoerd. Alle mogelijke gegevens worden samengevoegd in een groot datamodel ter bestrijding van fraude.

Michael Arrington stelt de vraag hoeveel Jack al verdient heeft tijdens het demoën van Square. Loic was net al $37 kwijt aan een goed doel. “In totaal”, antwoordt Jack, “heb ik al meer dan $650 opgehaald. Het mooie aan Square is dat ik VC’s nu $25 kan laten betalen voor mijn pitch.”

Timan Rebel heeft meer dan 15 jaar ervaring als ondernemer en was de oprichter en CEO van de voorganger van Hyves, SB/SD, het grootste sociale netwerk van Nederland voor jongeren met toentertijd meer dan 1 miljoen gebruikers. Timan verkocht SB/SD in 2007 aan de Telegraaf Media Groep. Timan richtte later een startup op genaamd Snowciety, het media blog Fast Moving Targets en coachte verschillende startups bij The Next Web als Entrepreneur in Residence. Hij was ook dicht betrokken bij de start van de Lean Startup beweging in Nederland, als founding mentor van Lean Startup Machine, Evolv en verschillende andere events zoals LeanCamp in 2011 tot 2015. Toen Rockstart startte in 2011, vroeger oprichters Rune en Don aan Esther en Timan om een aantal workshops rondom Lean Startup, startup analytics vorm te geven en te werken aan het verder verbeteren en ontwikkelen van het Rockstart Accelerator curriculum. Hij werd aansluitend Lean Mentor en Coach voor alle Rockstart Accelerator programma’s tussen 2011 en 2016. Samen met Esther Gons investeerde hij in verschillende startups, zoals Cocoon, StudyCredits en Butleroy, waarbij hij naast een investering in geld ook toegang tot hun twee jaar durende gepersonaliseerde accelerator programma aanbied.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!