Boekrecensie: De Superpromoter (Vogelaar)

25 november 2009, 07:58

{title}Een superpromoter is volgens de auteur een enthousiasteling die zijn enthousiasme deelt of uitdraagt en daarmee anderen beïnvloedt. In de kern van dit boek vertelt Vogelaar over de kenmerken, het menstype en de rollen die een superpromoter voor een organisatie inneemt. Hij gaat nader in op het ‘enthousiast zijn’, het ‘enthousiasme delen’ en het ‘hebben van invloed’ en wat daar bij komt kijken. Hij doet dat door recente en populaire bronnen aan te halen, maar ook oude, erkende of wetenschappelijke. Hij legt verbanden tussen commerciële ambities en keiharde targets enerzijds en voorbeelden uit de privésfeer als vaderschap, poëzie en sport anderzijds.

Hij koppelt onderzoeken van Blauw Research (waar hij directeur is), ervaringen met klanten en observaties aan een achtergrond als psycholoog (sociale psychologie en psychologische methodenleer aan de UvA en in Leeds).

Vogelaar slaagt erin om van iets vaags iets concreets te maken en van een idee een boek. En passant bewijst hij dat hij door gebruik te maken van de superpromoters om hem heen in staat was tot deze actie. Dit Superman-achtige boek past in een reeks vakliteratuur over specifieke eigenschappen en competenties van mensen die nodig zijn in de overgang waarin organisaties en marketing zich bevinden. Daarover gaan de meer in- en uitleidende hoofdstukken. Door ‘enthousiasme’ uit een grote chaos te pikken, schrijft Vogelaar een leuk en leesbaar boek dat past in deze tijd.

De Superpromoter

Over de kracht van enthousiasme

Rijn Vogelaar

Van Duuren Management

200 pagina’s

ISBN 9789089650290

Mijke Post (35) is docent aan de Haagse Hogeschool bij de opleiding Communicatie. Daar geeft ze vakken als monitoring, PR, kennismanagement en communicatieplanning. Ze begeleidt studenten in hun studie, bij stages, projecten en afstuderen. Haar studenten wonnen de publieksprijs bij de PR Talentenjacht van Van Hulzen in 2008. Daarnaast doet ze de opleiding Competentiegericht Coachen als onderdeel van de Master Organisatiecoach. Naast haar functie als docent schrijft ze recensies voor MarketingTribune over vakliteratuur. Namens de redactie zit ze in de jury van de PIM-marketingliteratuurprijs. Vóór het onderwijs werkte zij bij interactief reclamebureau Qi.

Categorie
Tags

2 Reacties

  Barry de Waal

  Klinkt gewoon als een vertaling van het boek The Tipping Point.


  25 november 2009 om 11:04
  Bas van Vlierden

  Wist je dat 400.000 Hyvers een supermarkt (Albert Heijn) in hun profiel noemen als een van hun favoriete merken? In zijn boek De Superpromoter legt Rijn Vogelaar (algemeen directeur Blauw Research) uit wat hij bedoelt met de term superpromoters, hoe je ze herkent en hoe je ze vervolgens kunt inzetten om een organisatie succesvoller te maken.

  Lees de hele samenvatting en recensie op mijn blog marcomboekrecensies.com


  6 december 2009 om 12:50

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!