SlideshareReview (54): Connected! leiderschap

SlideshareReview (54): Connected! leiderschap

Alweer een paar weken geleden, tijdens het Dutch Innovation Seminar van De Baak, hield Menno Lanting een presentatie over het nieuwe leiderschap. Nieuw leiderschap, dat in zijn ogen noodzakelijk is om bedrijven verder te helpen in de veranderde tijden.


Het is natuurlijk niet echt helemaal nieuw om te melden dat bij nieuwe tijden een nieuwe stijl van leiderschap hoort. Maar het is verbijsterend om keer na keer te zien dat de oude stijl, het old-boys-netwerk en het megalomane denken niet of nauwelijks verandert. Je hoeft echt niet in de financiele wereld rond te lopen om te zien dat zelfs een knalharde crisis zo goed als niets verandert in het gedrag van (vooral) de heren.

Lanting begint zijn presentatie met een aardige afvalrace. Hoeveel van de vragen van sheet 2 kunt u met ‘ja’ beantwoorden? Hoe ‘connected’ bent u? Even later in de presentie worden de cijfers veralgeminiseerd: ondanks het feit dat social media als marketinginstrument hot zijn, is slechts 40% van de marketeers actief bezig met enige vorm van sociale media. Erger nog: van de bestuursleden van beursgenoteerde ondernemingen maakt minder dan 1% actief gebruik van sociale media.

Hoezo in verbinding blijven met je (potentiële) klanten?

Waar we met zijn allen vooral goed in blijven, is beheersing, controle, plannen, leiden. Het is niet voor niets dat 86% van de werknemers actief is op sociale media, maar dat 76% van de werkgevers de toegang tot die sociale media op de werkplek blokkeert. Dat valt nog te begrijpen in de maak-industrie, maar in de dienstverlenende sector, waar een groot deel van het werk bestaat uit contacten met klanten, is het toch de vraag of dit de juiste weg is. Een beetje meer ‘loslaten’.  Een beetje meer delegeren van verantwoordelijkheden. Een beetje meer omarmen van nieuwe technieken. Als een marketingmanager daarmee begint, is ie al een stuk verder. Eigenlijk zou een marketingmanager zich volkomen op zijn gemak moeten voelen bij een netwerkorganigram, in plaats van een hark (zie sheet 41).

Immers: a leader can be defined by an ability to get others to follow willingly…

We moeten er nog een paar maanden op wachten, maar de denkrichting zoals zichtbaar in deze presentatie, maakt mij nieuwsgierig naar het op stapel staande boek Connect!


DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.